Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotballaget ble reddet ut fra grotte i Thailand

Skulle bare være i grotta i en time. Men da var utgangen oversvømt

Under en pressekonferanse onsdag fortalte trener Ekapol Chanthawong om hva som skjedde da det thailandske fotballaget ble fanget i ei grotte i Thailand.

DIREKTE: Det unge fotballaget som ble reddet fra en oversvømt grotte i Thailand forlater sykehuset onsdag formiddag. Sammen med treneren sin møter de til pressekonferanse for første gang. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, litt over klokka 13 norsk tid, stilte fotballaget som for ei uke siden ble reddet fra Tham Luang-grotta i Thailand opp på en pressekonferanse i forbindelse med at de ble skrevet ut fra sykehuset.

Ikledd fotballdrakter, triksende på noen baller, kom de 12 guttene, og deres trener, inn i lokalet der pressekonferansen fant sted. På vei inn i lokalet smilte og vinket de beskjedent til de frammøtte.

De så i det hele tatt ut til å være i god form, omstendighetene tatt i betraktning.

Under pressekonferansen fortalte trener Ekapol Chanthawong om hva som skjedde da de ble fanget i grotta.

Gutten hadde akkurat gjort seg ferdig med en fotballtrening, og flere av dem sa at de var nysgjerrige på grotta, da de ikke hadde vært inne i den.

Maks én time i grotta

Derfor syklet de til grotta, og bega seg innover. De dro ganske langt inn i grotta.

- Et par av oss hadde vært der tidligere. Forrige gang vi var der så var vi bare tre gutter, og da var situasjonen liknende. Det var litt flom da også. Jeg sa at når det er sånn flom, så kan vi bare være i grotta en time før vi må dra, fortalte treneren Ekapol Chanthawong.

Etter at de hadde kommet ganske langt inn i grotta, fant de ut at de ikke burde dra lenger innover. Det ville involvert svømming, og selv om alle kan svømme, er ikke alle like gode.

- Jeg så også på klokka at det hadde gått en time, og jeg sa at vi måtte dra hjem, sa treneren.

På vei tilbake ropte plutselig en av guttene: «Det er vann».

- Noen spurte om vi hadde gått oss bort. Jeg sa: «Nei, det kan vi ikke ha gjort. Det er bare en vei ut», sier Chanthawong.

GROTTEDRAMAET: De 12 fotballguttene som var innesperret i en grotte i Thailand i nesten tre uker forteller om mat- og drikkesituasjonen. Video: CNN Vis mer

Han svømte mot inngangen for å sjekke om de kunne komme seg ut.

- Jeg ba en av dem om å holde et tau, og fortalte at hvis jeg dro to ganger i tauet, så er vi på rett vei og kan komme oss ut. Jeg kom til et sted der jeg prøvde å grave, det var sand med steiner på toppen, fortalte treneren.

Han trodde de kunne komme seg ut der, men måtte gi opp. Det var der da de flyttet seg til stedet de ble funnet.

- Det var en liten bakke og det var en bekk der. Da tenkte jeg at det er bedre at vi er her, nær vann vi kan drikke, sa treneren.

Han tenkte at vannstanden kom til å gå ned, men det gjorde den ikke.

- Vi var ikke redde første dagen, for jeg tenkte at vannstanden kom til å gå ned dagen etter og at noen ville forsøke å redde oss, forteller Chanthawong.

Prøvde å ikke tenke på mat

Ettersom dagene gikk begynte alle å føle seg slitne og uten fysisk styrke.

- Jeg prøvde å ikke tenke på mat, fortalte yngstemann, som sa at han likevel tenkte på stekt ris mens han satt i grotta.

Etter å ha vært i grotta i godt over ei uke, hørte de innesperrede guttene plutselig stemmer.

- Jeg tror det var på kvelden, vi satt på steinen og hørte plutselig stemmene til folk som snakket. Treneren sa at vi måtte være stille og lytte. Vi fant ut at det var en menneskestemme, fortalte 14 år gamle Adul Sam-on.

Han tok en lommelykt og gikk nedover mot vannet. Der hørte han en stemme, men han kunne fremdeles ikke se noen.

- Det øyeblikket var de over vannet. Det var derfor vi hørte stemmene. Jeg sa «hei», sier Adul.

Han forteller at han trodde dykkerne var thailendere, men innså raskt at det var de ikke.

- Da de gikk opp fra vannet var jeg litt overrasket, så jeg hilste på dem. Jeg tenkte at dette er et mirakel, jeg visst ikke hvordan jeg skulle svare dem. De spurte: «Hvordan har du det?» Jeg var fremdeles i sjokk.

Følte seg skyldige

Etter at de ble funnet ble fire personer fra Thai Navy Seals hos dem i grotta. I tillegg til å se til at de hadde det bra, spilte dykkerne sjakk med guttene. En av dykkerne fikk tilnavnet «kongen av grotta» etter å ha slått guttene.

Men på tross av at redningsaksjonen gikk over alt forventning, kostet den et menneskeliv.

Den 37 år gamle dykkeren Saman Kunan, som deltok under aksjonen i grotta, døde under redningsarbeidet, da han gikk tom for oksygen under et dykk.

Fotballaget fikk først vite om dødsfallet på lørdag. Flere av dem gråt og i helga hedret de også den døde dykkeren.

- Vi følte oss skyldige, på grunn av hans død, sier Chanthawong.

På spørsmål om hva hendelsen i grotta har lært dem, svarte en av gutten:

- Jeg lover å være en god person.

Under pressekonferansen beklaget også alle guttene overfor sine foreldre. Flere av dem fortalte at de ikke hadde sagt fra om at de hadde gått inn i grotta etter fotballtreningen.

Ifølge helsepersonellet som var til stede på pressekonferansen er guttene nå i form til å gå tilbake til sitt vanlige liv. Mentaltilstanden deres beskrives som «ganske god», skriver The Guardian.

Vil at guttene skal få fred

Myndighetene i Thailand håper at pressekonferansen kan bidra til at de 12 guttene og deres 25 år gamle trener kan gå tilbake til sine vanlige liv, uten at de blir nedrent av journalister.

- Vi ønsker å redusere offentlighetens nysgjerrighet. Vi arrangerer dette sånn guttene i etterkant kan gå tilbake til sine vanlige liv, sier Sansern Kaewkamnerd, talsmann for myndighetene, ifølge The Guardian.

Thailandske myndigheter har innstendig bedt mediene om å gi guttene privatliv etter dagens pressekonferanse, da de er bekymret for guttenes mentale helse.

- Media vet at barna er i en vanskelig situasjon, de har overvunnet fare, og hvis man stiller risikable spørsmål, så kan det bryte loven, sier visejustisminister, Tawatchai Thaikaew, ifølge Courier Mail.

- Vi vet ikke hva slags sår disse barna har i hjertene sine.

For å unngå at pressekonferansen skal bli en for tøff påkjenning for fotballaget, så har journalister blitt bedt om å sende inn spørsmål i forkant. Spørsmålene vil bli gjennomgått av en psykolog, og spørsmålene som blir godkjent vil bli lagt fram for guttene av en moderator.

Ble utskrevet én dag før planlagt

Fotballaget skulle etter planen blitt utskrevet torsdag, men de har kommet raskere til hektene enn man hadde ventet, og blir derfor utskrevet en dag før planen.

I forrige uke ble det kjent at noen av guttene hadde lungebetennelse, men Thailands helseminister forsikret om at de raskt ble bedre.

En video spilt av under en pressekonferanse i helga viste tilsynelatende opplagte gutter, som takket alle som hadde vært involvert i redningsarbeidet.

Dagens pressekonferanse skal vises som en del av programmet «Thailand Moves Forward», programmet til landets militære regjering. Programmet vies vanligvis til monotone samtaler om regjeringens militærets prestasjoner.

Det har fått enkelte TV-personligheter i Thailand til å fleipe med at guttene vil hjelpe seertallene til den vanligvis så kjedelig programmet.

- Dette er historien alle thailendere vil høre. Ikke skru av, og ikke skru av lyden. Dette kommer til å føre til at «Thailand Moves Forward»s seertall skyter i taket, sa en programleder på Voice TV, en TV-stasjon som ofte er svært kritisk til landets militære regjering, skriver Reuters.

Det thailandske guttelaget var innesperret i Tham Luang-grotta i Thailand i over to uker. Den svært krevende redningsaksjonen preget i flere dager det internasjonale nyhetsbildet.

Redningsaksjonen, som også krevde et liv, pågikk i 17 dager før alle de 13 på guttelaget, inkludert deres 25 år gamle trener, var reddet ut.

Siden de ble reddet ut har guttene vært på sykehuset Ciang Rai Pranchanukroh, nær grensa til Burma.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!