Skulle beskytte Obama - kjøpte sex og gikk på fylla hele uka

- Den største skandalen i Secret Service-historien.

TØFFE GUTTER: Secret Service rommer verdens mest kjente livvaktstyrke, men skjemmes nå av sexkjøpanklager. Agentene på bildet er en del av livvakt-gruppa som til enhver tid følger Obama, og er ikke involvert i skandalen. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB SCANPIX
TØFFE GUTTER: Secret Service rommer verdens mest kjente livvaktstyrke, men skjemmes nå av sexkjøpanklager. Agentene på bildet er en del av livvakt-gruppa som til enhver tid følger Obama, og er ikke involvert i skandalen. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svært høyt respekterte og myteomspunnede livvaktstyrken til USAs president preges i helga av en sexskandale der en rekke Secret Service-agenter er involvert.

- Dette er den største skandalen i Secret Services historie, sier Ronald Kessler, forfatteren av boka «In the President's Service», til CBS News.

De involverte agentene var en del av en fortropp sendt til Cartagena i Colombia ei uke i forkant av president Barack Obamas besøk i landet, som startet i går.

- Kranglet om betalingen Secret Service-mennene hadde som oppgave å detaljplanlegge presidentens sikkerhet for hvert minutt av oppholdet i det utrygge landet, men dagene i Cartagena framstår nå mer som en svært lite diskré heisatur.

Noen av agentene ser ut til å ha prioritert byens prostitusjonsstrøk, og ansatte ved hotellet som var booket av Secret Service og Det hvite hus, forteller at agentene drakk tett gjennom hele uka.

De antatte sex-kjøpene kom for dagen da minst én av agentene havnet i en betalingskrangel med en prostituert han hadde tatt med seg til hotellet. Kvinnen gikk til politiet, som varslet det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge CBS.

Selv om sexkjøp i Colombia er lovlig i bestemte områder, er omgang med prostituerte  - naturlig nok - i strid med Secret Services retningslinjer. Flere av de aktuelle agentene er også godt gifte menn.

Det er ennå uklart hvor mange fra livvaktstyrken som har hatt kontakt med prostituerte, men reaksjonen fra toppledelsen tyder på at agenten som ble «fersket», ikke var alene.

Hele tolv agenter er nå sendt hjem fra Colombia. To av dem var ledere i fortroppen, mens resten var Secret Service-ansatte som hadde ansvar for blant annet sikring av inngangspartier i bygninger der presidenten oppholder seg.

- Det har kommet beskyldninger mot Secret Service-personell i Cartagena om uforstand i tjenesten i forkant av presidentens ankomst. På grunn av dette har disse mannskapene blitt fratatt sine oppdrag, har returnert til tjenestestedet og er erstattet av andre Secret Service-ansatte, sier tjenestens talsmann Ed Donovan.

Han opplyser at hendelsene nå ettergås i detalj av Secret Service' interngranskere.

- Mål for livsfarlig utpressing Ingen av de antatte sexkjøperne skal tilhøre Obamas personlige livvaktgruppe, og Secret Service hevder at skandalen ikke fikk negative konsekvenser for sikkerhetsopplegget rundt presidenten i Colombia.

Men eksterne eksperter påpeker at bordellbesøk ikke bare er pinlig for agentene, men kan utgjøre en reell sikkerhetsrisiko. Ronald Kessler mener de involverte sikkerhetsmannskapene eksponerte seg for utpressing som kunne gitt uvedkommende tilgang til skjermede områder, og at konsekvensene i ytterste fall kunne blitt katastrofale.

- Det kunne ha ledet til et attentat. Så viktig er Secret Service, sier forfatteren til CBS.

På et mer konkret plan mener han at Obamas sikkerhet i Cartagena ble svekket fordi agentene som erstattet den skandaliserte gruppa ikke fikk god nok tid til å sette seg inn i nærmiljøet.

Skjøt mann på fritida Secret Service har fått flere riper i lakken det siste året.

I november ble Christopher W. Deedy, en agent tilknyttet avdelingen for ambassadesikkerhet, siktet for forsettlig drap etter at han skjøt en mann utenfor en McDonald's-filial på Hawaii. Skytingen skjedde på Deedys fritid, men han var på Honolulu for å planlegge sikkerheten før et kommende Obama-besøk.

I august i fjor ble en annen Secret Service-agent med uvettige fritidssysler, Daniel L. Valencia, tatt for fyllekjøring i Iowa mens han bisto i sikkerhetsopplegget rundt Obamas bussturné gjennom delstaten.

Til og med vaktholdet av selve Det hvite hus har vist seg å ikke være den ugjennomtrengelige jernringen Secret Service liker å gi inntrykk av. I 2009 klarte de ubudne gjestene Michaele og Tareq Salahi å snike seg inn på en statsmiddag i presidentbygget, der de blant annet poserte på bilder med visepresident Joe Biden - og sammen med de gallakledde soldatene som var en del av sikkerhetsstyrken.

NYE MANNSKAPER: Her ankommer tung bevæpnede Secret Service-agenter konferansesenteret i Cartagena tidligere i dag, etter at de tolv hjemsendte kollegene ble erstattet. Foto: FERNANDO LLANO / AP / NTB Scanpix
NYE MANNSKAPER: Her ankommer tung bevæpnede Secret Service-agenter konferansesenteret i Cartagena tidligere i dag, etter at de tolv hjemsendte kollegene ble erstattet. Foto: FERNANDO LLANO / AP / NTB Scanpix Vis mer