Skulle bli forsvarssjef - ble drept

Nytt attentat forsterker politisk kaos i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som skulle bli ny forsvarssjef i Libanon, er drept i et bombeattentat ved Beirut.

Drapet fører til økt spenning i landet, som opplever sin verste politiske krise siden borgerkrigen. Libanon har vært uten president siden 23. november da Emile Lahoud gikk av.

Partiene i nasjonalforsamlingen har ikke klart å enes om en ny president. Men etter mange, lange og vanskelige forhandlingsrunder ligger det nå an til at de forsamlingen vil velge sittende forsvarssjef Michel Suleiman til president neste uke.

Det lå også i kortene at general François al-Hajj skulle etterfølge Suleiman som landets forsvarssjef, men den planen satte en kraftig bilbombe en stopper for.

Kraftig bombe

Bomben var gjemt i en bil som sto parkert i en av Beiruts eksklusive kristne forsteder, og den ble fjernutløst da generalens bil passerte.

Bilen som Hajj og en livvakt satt i, ble kastet 50 meter av gårde i den kraftige eksplosjonen. Både generalen og livvakten ble drept. To tilfeldig forbipasserende ble også drept, og minst ti mennesker såret.

Vitner forteller om flere biler i full fyr og mange sårede. Bygninger innenfor en radius på 100 meter fikk vinduene blåst inn, og hele fasaden på rådhuset ble rasert.

Det er ennå usikkert om attentatet vil få følger for presidentvalget kommende tirsdag.Bombeattentater mot framstående personer er ikke uvanlig i Libanon.

  En slektning av den drepte François al-Hajj holder opp et bilde av ham utenfor hans hjem i Rmaish i Sør-Libanon. Han ble drept av en bilbombe i dag. Foto: REUTERS/Karamallah Daher/SCANPIX
En slektning av den drepte François al-Hajj holder opp et bilde av ham utenfor hans hjem i Rmaish i Sør-Libanon. Han ble drept av en bilbombe i dag. Foto: REUTERS/Karamallah Daher/SCANPIX Vis mer

Onsdagens attentat var det niende siden begynnelsen av 2005 da tidligere statsminister Rafik Hariri ble drept. Men til forskjell fra tidligere er det få som denne gang utpeker Syria som ansvarlig.

Ledet offensiv
De fleste av attentatofrene har vært kjente kritikere av nabolandet Syrias sterke innflytelsen over Libanon. Den provestlige regjeringsalliansen i Libanon har jevnlig lagt skylden for attentatene på regimet i Damaskus.

Den syriske hæren ble tvunget til å trekke seg ut av landet etter drapet på Hariri.Men general François al-Hajj var ingen utpreget kritiker av Syria.

Han var derimot en høyt verdsatt general i det libanesiske forsvaret. Hajj ledet den flere måneder lange offensiven mot den militante islamistiske gruppen Fatah al-Islam, som i sommer beleiret den palestinske flyktningleiren Nahr al-Bared i Nord-Libanon.

Svakt, men nøytralt
Det libanesiske forsvaret er svakt, men likevel anerkjent innad i Libanon for å holde seg utenfor den politiske maktkampen som raser mellom landets pro- og antisyriske fløyer.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for attentatet mot Hajj. Syria fordømmer drapet og legger skylden på Israel. En annen teori er at angrepet var hevn for den libanesiske hærens offensiv mot Fatah al-Islam.

Også Det hvite hus fordømmer drapet på general Hajj.

– Vi fordømmer på det sterkeste attentatet. Dette er en kritisk tid for Libanon, som forsøker å opprettholde en demokratisk valgt regjering og velge en ny president, sier Gordon Johndroe, talsmann for Det hvite hus.Libanons statsminister Fouad Siniora mener angrepet er et forsøk på å ødelegge presidentvalget i landet.

(©NTB)