SKULLE BLI PAPPA: Andye Mekasha Hassen (22) ble brutalt drept i sitt eget hjem. Foto: Privat
SKULLE BLI PAPPA: Andye Mekasha Hassen (22) ble brutalt drept i sitt eget hjem. Foto: PrivatVis mer

Skulle bli pappa - ble drept i sjalusidrama

Andye Mekasha Hassen (22) ble drept i sitt eget hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| AURSKOG (Dagbladet): Andye Mekasha Hassen (22) skulle bli far til et lite barn i mars. Venner og kolleger forteller at han var stolt av det, og for kort hadde han vært hjemme i Etiopia for å fortelle den gode nyheten til sin familie der.

- Andye var en rolig og forsiktig mann som så fram til å bli far, sier en nabo som kjente han godt.

Slått ihjel Natt til lørdag ble han oppsøkt av en 21 år gammel bekjent. Han hadde fått informasjon som hadde opprørt ham, ifølge politiet. Først skal han ha ropt inn til 22-åringen at han måtte komme ut. Når det ikke skjedde, knuste han et vindu og tok seg inn i leiligheten.

Andye Mekasha Hassen ble bare 22 år.

Han ble funnet livløs i kjellerleiligheten han bodde i hos sine fosterforeldre etter å ha blitt slått hjel. Fosterforeldrene begynte straks livreddende tiltak til ambulansen kom. Lørdag ettermiddag ble han erklært død på Ullevål universitetssykehus i Oslo.

- Som en sønn - Han var som en sønn for oss. Dette er forferdelig trist, sier fostermora til Dagbladet.

Til lokalavisa Indre Akershus Blad sier fosterfaren at det meste som har blitt skrevet i mediene om sjalusi som motivet bak ugjerningen er korrekt. Den siktedes advokat har tidligere bekrefter overfor Dagbladet at sjalusi skal ha vært grunnen til at hans klient oppsøkte leiligheten til den avdøde.

I går kveld møttes venner, kolleger, familie og andre sambygdinger i Aurskog kirke for å minnes den avdøde. Det var en svært sterk minnestund, der mange tente lys, skrev i en kondolanseprotokoll, gråt og omfavnet hverandre.

Blant de som var til stede var fosterfamilien, en tante fra Etiopia og kjæresten, moren til det kommende barnet.

MINTES ANDYE: Sogneprest Gaut Sveinal holdt i går kveld minnestund. Her holder han et bilde av Andye Mekasha Hassen Foto: Jonas Sverrisson Rasch
MINTES ANDYE: Sogneprest Gaut Sveinal holdt i går kveld minnestund. Her holder han et bilde av Andye Mekasha Hassen Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

- Dette rammer denne bygda og andre nabobygder hardt. Det er godt å komme sammen for å dele sorgen og hjelpe hverandre gjennom den byrden som er når slike dramatiske ting som dette skjer, sa sokneprest Gaut Sveinal.

- Andye døde etter skadene han ble påført av slag uten våpen. Andye skulle blitt 23 år om få dager, men ble bare 22 år, fortsatte Sveinal.

Kom til Norge som 16-åring Soknepresten fortalte de frammøtte at ikke alt er avklart, men at den avdødes kropp kan bli sendt til Etiopia for å bli gravlagt der.
22-åringen er født og oppvokst i Etiopia, og bodde der til han ble 15 år. På bursdagen da han ble 16 år den 27. oktober 2003, kom han til Aurskog. Han begynte på Bjørkelangen videregående skole, og likte seg godt.

Sokneprest Gaut Sveinal leste også opp noen ord fra hans nærmeste pårørende i Norge:

- Vi som kjente Andye vil huske ham som en mann med glimt i øyet og et varmt smil. Han var opptatt av andre, og var opptatt av å gjøre nytte for seg. Derfor begynte han tidlig å jobbe, først hos «Nisjebakeren» og senere som hjemmesykepleier.

- Der fikk han gi uttrykk for at han likte å ha omsorg for andre. Han vil alltid ha en spesiell plass i våre hjerter.

På den måten fikk han reist rundt i hele Aurskog og fikk innpass hos alle, ifølge virksomhetsleder Kakki Balterud Sneen ved hjemmesykepleien i Aurskog.

- Ville blitt en god far - Han var alltid positiv og beredt til å gjøre mer enn han fikk beskjed om. Dette er helt forferdelig. Han ville blitt en god far, sier hun til Dagbladet.

- Alle var glad i ham, og gjorde en god jobb når det gjaldt å få bort fremmedfrykt blant eldre i Aurskog, mener hun.

- VILLE BLITT EN GOD FAR: Kakki Balterud Sneen var Andye Mekasha Hassens sjef. I går var hun på minnestund for en vikar hun verdsatt høyt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
- VILLE BLITT EN GOD FAR: Kakki Balterud Sneen var Andye Mekasha Hassens sjef. I går var hun på minnestund for en vikar hun verdsatt høyt. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

Dagbladet har snakket med mange i lokalmiljøet i Aurskog. Alle tegner et positivt bilde av den drepte mannen.

- Vi er jo naturligvis i sjokk over det som har skjedd. Han var godt likt i lokalsamfunnet, sier en nabo.

- Mente ikke drepe Drapet er naturlig nok også samtaleemnet også i ungdomsmiljøet i Aurskog.

- Han mente jo ikke å drepe Andye. Det var ment som en advarsel, sier en ung mann Dagbladet møtte i Aurskog i går.

Den siktedes forsvarer, advokat Sverre Næss, opplyser at hans klient erkjenner de faktiske forholdene, men bekrefter overfor lokalavisa Romerikes Blad opplysningene om at den dødsvoldsiktede klienten ikke skal ha ment å drepe 22-åringen.

- Han mente aldri at dette skulle ende med døden, og det fatale utfallet var uventet, sier Næss til avisa.

22-åringen jobbet som vikar i hjemmetjenesten i Aurskog, og virksomhetsleder Kakki Balterud Sneen mener han gjorde en god jobb når det gjalt fremmedfrykt blant eldre i Aurskog.

- Han var godt likt både blant brukerne og kollegaene. Det som skjedde er helt forferdelig. Han var bare snill og god, sier hun til Romerikes Blad.

- Bare tapere Sokneprest Gaut Sveinal sa videre i går at det bare var tapere i saken.

SKREV I PROTOKOLL: Her skriver Kakki Balterud Sneen en hilsen. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
SKREV I PROTOKOLL: Her skriver Kakki Balterud Sneen en hilsen. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

- Andye er det største offeret. Men det er også en kjæreste og et barn som vil savne sin far, det er fosterfamilie, familien i Etiopia og andre venner og bekjente. Hele bygda er et offer når slike ting skjer. Men det er et offer til. Og det er den siktede som har gjort noe fryktelig dumt, og hans pårørende, sa Sveinal.

Til slutt sang Sveinal «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg, en låt 22-åringens kjæreste holdt kjær.

STERKT: I går kveld møttes venner, kolleger, familie og andre sambygdinger i Aurskog kirke for å minnes den avdøde. Det var en svært sterk minnestund, der mange tente lys, skrev i en kondolanseprotokoll, gråt og omfavnet hverandre.
 Foto: Jonas Sverrisson Rasch
STERKT: I går kveld møttes venner, kolleger, familie og andre sambygdinger i Aurskog kirke for å minnes den avdøde. Det var en svært sterk minnestund, der mange tente lys, skrev i en kondolanseprotokoll, gråt og omfavnet hverandre. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer