Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle bli større enn Statoil

Lederne i T5PC fortalte partnerne at selskapet skulle bli mer verdt enn Statoil. Det ble med at de solgte sjampo og rengjøringsprodukter for tre millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tomme sjampoflasker og hundrevis av tomme beholdere var alt som lå igjen i de ribbede lokalene til T5PC på Alnabru. Selskapet som blåste opp medlemmenes drømmer til en total verdi større en Statoil, omsatte i virkeligheten aldri produkter for mer enn tre millioner kroner.

Opp til 84 000 medlemmer tapte sparepengene sine på drømmeriene. Noen få ble rike.

I går var bobestyrer Thomas Steen Brandi på befaring i lokalene til pyramideselskapet. Han saumfarer nå selskapets forbindelser for å finne flere hundre millioner kroner som tilhører kreditorene i selskapet.

-  Det vi ser her viser at vi kan sette spørsmålstegn ved virksomheten T5PC drev, sier bobestyrer Sten Brandi kort.

Njaal Lie i Lie & Co, selskapet som har ansvar for salget av konkursboet, regner med at verdien av varene er på mellom 50 000 og 100 000 kroner. Verdien på møblene anslås til 250 000 kroner. Det store lydanlegget som var med på å skape hallelujastemning i lokalet ble kjøpt for 730 000 i januar. I dag blir det klart hvor mye penger bobestyrer får fra restene etter T5PC.

-  Ukjent og dyrt

I motsetning til hva som i mange tilfeller ble forespeilet medlemmer og aksjonærer, solgte T5PC aldri andre produkter enn sjampo, såpe, vaskemidler og hudkremer fra leverandøren Ambylife.

-  Jeg har aldri hørt om disse produktene. Vi kjenner til en del av konkurrentene våre, men dette er helt ukjent. Det tyder kanskje ikke på den beste kvaliteten, sier informasjonsdirektør i Body Shop Norge, Hilde Vanvik etter å ha sett produktene som tilbys på T5PCs webshop.

-  Teksten til produktene er også tvilsom. Enkelte steder står det bare tøys, som at Aloe Vera hjelper mot håravfall. Dette gir ikke noe inntrykk av kvalitet, sier Vannvik.

(c) Dagbladet Grafikk
(c) Dagbladet Grafikk Vis mer

Ikke mye å spare

T5PC-medlemmene har - i tillegg til gull og grønne skoger - blitt lovet produkter til redusert pris. Dagbladet fikk i går låne brukernavn og passord til T5PC MemberShop for å sammenlikne priser for medlemmer og kunder. Her var det ikke mye å spare. En hudlotion som koster 10,61 euro for ikke-medlemmer koster 10,08 euro for medlemmer. Produktet Clean Super for heavier dirt and grime har en tilsvarende prisreduksjon for medlemmer. Ned fra 10,60 euro til 10,07 euro.

-  Salgsprisen er på de fleste eksemplene en god del dyrere enn det vi selger sammenliknbare produkter for. Og vi er ikke blant de billigste på markedet, sier Vanvik.

Skalkeskjul

Lotteriloven forbyr pyramideselskaper, men nettverkssalg der varer blir solgt er fullt lovlig.

Hudkrem, sjampo og rengjøringsmiddel og lovnader om billige telefonabonnement og feriereiser ble T5PCs skalkeskjul.

-  Det var aldri mye snakk om varene som skulle selges. Vi trodde at de skulle ha varer til daglig bruk som Coop og andre selger. Men det vi fikk presentert var stort sett bare søppel. Det var vas alt sammen, sier Knut Holm. Han var de omtrent 80 000 nordmenn som ble lurt av T5PC, og advarer nå andre mot å gå inn i liknende selskaper.

Sommeren 2003 ble T5PC-kundene forespeilet en kursutvikling der aksjene deres ville være verd 25 euro ved utgangen av 2004.

Med 922 millioner aksjer i selskapet ville dette dyttet T5PC opp i en verdi på 184 milliarder kroner - drøye 40 milliarder mer en Statoil da var priset til.

I prospektet til T5PC invest fra 20. juli 2004, forespeiles aksjonærene at selskapet skal tjene penger på blant annet telekommunikasjon, forsikring, banktjenester, reiser, gambling, spill og strømleveranser. I virkeligheten solgte T5PC aldri andre produkter enn sjampo, såpe, vaskemidler og hudkremer fra leverandøren Ambylife. Inntjeningen på salg av produkter i selskapet: Omkring 3 millioner kroner.

Penger opp i røyk

Den virkelige pengestrømmen i selskapet var innmeldingsavgifter og penger fra aksjesalg som ble kanalisert oppover i systemet. Produktene var bare en beleilig måte å omgå lotteriloven på.

I 2003 sto The 5 % Community Invest AS bokført med 99,6 millioner i driftsinntekter. 115 millioner gikk ut i lønn samme år - størsteparten til de 20- 30 personene på toppen i selskapet.

I tillegg investerte The 5 % Community Invest AS 42,5 millioner i fire andre selskaper samme år. Det ble investert 10 millioner i Exente securities ASA, 15 millioner i Vannin Import og Export og 10 millioner i PWR Charge AS. Selskapet Starck Kloster AS har fått ett lån fra selskapet på 7,5 millioner kroner.

Når The 5 % Community Invest AS presenterer sine «vesentligste investeringer» i et aksjeprospekt 20. juli 2004, nevnes ikke investeringene i Vannin Export og Import Ltd. og PWR Charge AS. Lånet til rederiet Starck Kloster AS har økt til 15 millioner, men det nevnes at prosjektet innebærer «meget stor risiko».

Utover våren 2004 ble det klart at T5PC hadde store likviditetsproblemer og trengte penger. Da lånte Starck Kloster fem millioner kroner tilbake til T5PC. T5PC klarte aldri å innfri lånet. Dermed ble Starck Kloster sittende igjen med ti millioner kroner. Nå er det mulig at konkursboet vil kreve pengene tilbake.

-  Vi har fullt fokus på transaksjonen med Starck Kloster. Vi er i dialog med rederiets advokater om dette, sier bostyrer Brandi.

Politikersønn og ThinkSeven-topp Ørjan Sæle (29) handlet fort etter konkursen i T5PC. For én million kroner sikret han seg listene over rundt 84 000 T5PC-medlemmer. Bobestyrer vil nå vurdere om listene over T5PC-medlemmer tilhører boet etter pyramideselskapet.

-  Forkastelig

Advokat Olav Sylte, som representerer medlemene som ønsker å stille T5PC-toppene til ansvar for tapene i selskapet, mener det er forkastelig at Sæle ønsker å gjøre penger på lista over medlemmene som ble lurt i T5PC.

-  Det blir litt som å krangle om arveoppgjøret før kista er i jorda. Vi mener det er helt uakseptabelt at ThinkSeven skal sitte med de listene, sier Sylte.

SÅPEBOBLE: I motsetning til hva som i mange tilfeller ble forespeilet medlemmer og aksjonærer, solgte T5PC aldri andre produkter enn sjampo, såpe, vaskemidler og hudkremer. Tomme sjampoflasker og andre beholdere var alt som lå igjen i de ribbede lokalene på Alnabru.
PENGEJAKT: Bobestyrer Sten Brandi.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media