Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle bli USAs første klimaflyktninger, men på over tolv år har ingenting skjedd

Truet av oversømmelser. - Det kommer til å skje til slutt.

 KLAR BESKJED:  Elisabeth Nayokpuk, 70, bor på øya som ifølge rapporter fra amerikanske myndigheter er truet av global oppvarming. Øya som har vært bebodd i over 400 år kan kun nås via fly, og øyas 600 innbyggere skulle egentlig ha vært evakuert for over tolv år siden. Foto: AFP/NTB Scanpix.
KLAR BESKJED: Elisabeth Nayokpuk, 70, bor på øya som ifølge rapporter fra amerikanske myndigheter er truet av global oppvarming. Øya som har vært bebodd i over 400 år kan kun nås via fly, og øyas 600 innbyggere skulle egentlig ha vært evakuert for over tolv år siden. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like utenfor vestkysten av staten Alaska i USA, ligger øya Shismaref. På denne mye omtalte øya, bor det i underkant av 600 personer.

Problemet her er at innbyggerne ikke skulle ha bodd på denne øya lenger.

I 2002 viste nemlig en rapport utgitt av amerikanske myndigheter at øysamfunnet er «overhengende truet» av oversvømmelser og at det trengs «umiddelbar handling» for å flytte beboerne til tryggere omstendigheter på fastlandet.

- Første klimaflyktningene Landsbybeboerne stemte over forslaget, som ga flertall for flytting. Deretter fikk øybeboerne, rapporten, og deres vedtak om flytting stor oppmerksomhet i amerikanske medier.

Amerikanske medier slo det opp som «USAs første klimaflyktninger». Nå har det altså gått ti år.

Men ingenting har skjedd, skriver Reuters.

- Tiår uten handling Så altså mer enn et tiår senere, har den amerikanske regjeringen ennå ikke kommet opp med en ny plassering for «de første klimaflyktningene i USA».

- Du må nesten være halvveis død for å få hjelp, sier Clifford Weyiouanna til Reuters. Han har tidligere stått i bresjen for å få beboerne på øya flyttet inn på trygt fastland.

Øya Shishmaref er midlertidig beskyttet ved en såkalt steinkledning verdt 19 millioner dollar, som er betalt av den amerikanske stat, og denne «beskyttelsen» sto ferdig i 2009.

«USA mangler en utpekt etat som kan hjelpe lokalsamfunn i slike situasjoner», skriver Reuters.

Ingen investeringer Videre skriver Reuters at «fordi det er ventet at folk snart vil flytte fra øya, er det ingen som er villige til å investere i øya».

Dermed forfaller øyas helsesystem og vann- og kloakk-systemet er betydelig forverret.

Og øybeboerne venter bare på at katastrofen skal inntreffe og at bølgene skal slå innover land.

Noe som med sikkerhet vil skje, sier Tony Weyiouanna, som bor på øya, til Reuters.

Han hevder at det er bare et spørsmål om tid.

- Havnivået er stigende. Det kommer til å skje til slutt.

Foto: AFP / NTB Scanpix
Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 148711062


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling