Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle brenne bevis i Kelly-saken

I går avslørte engelske aviser at dokumenter som kan ha stor betydning for Kelly-saken nesten havnet på bålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet):

En ny skandale rammer det britiske forsvarsdepartementet, og det var departementets sikkerhetsvakter som slo alarm da de fant en sekk papirer som omhandlet dr. David Kelly. Kelly ble funnet død for to uker siden. Papirene skulle brennes, men da navnet Kelly dukket opp, ble politiet koblet inn.

«Medieplan»

Det er ikke gjengitt noe fra disse dokumentene, men de handler ifølge kilder i departementet om en «medieplan». Det vil si hvordan Kelly-saken skulle håndteres i forhold til media. Dette er et av de viktigste spørsmålene i saken.

Det påstås at forsvarsminister Geoff Hoon instruerte sine pressetalsmenn i at de kunne bekrefte dr. Kellys navn, hvis pressen fant ham på egen hånd. Avisene The Guardian, Financial Times og The Times gjettet at kilden var dr. David Kelly, en av de fremste eksperter på bakteriologiske våpen.

Hele denne saken er betent fordi regjeringsmedlemmer, pressetalsmenn og statsministeren selv skal avhøres av lord Hutton.

«Overreagerte»

Dommeren sa da han presenterte høringen at «alle dokumenter og diskusjoner skal avsløres, og publikum skal få vite hvert eneste ord som sies av vitner og få se alle dokumenter, så sant ikke nasjonale sikkerhetsgrunner tilsier noe annet». Forsvarsdepartementet tilbakeviste i går påstanden om at de forsøkte å ødelegge bevis. De hevdet at sikkerhetsvaktene hadde «overreagert».

Departementet innrømmet imidlertid at det var begått en «sikkerhetstabbe» og bekreftet at en sekk med dokumenter, som skulle vært tatt vare på, ved en feiltakelse var på vei til forbrenningsanlegget tre dager etter dr. Kellys dødsfall.

BEVIS PÅ AVVEIE: En ny skandale rammer granskingen rundt dr. David Kellys død.