Skulle bygge hyttedrømmen sammen

Fire av de fem som omkom i helikopterulykken hadde nære familiebånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSARVIK/FØRDE/OSLO (Dagbladet): De fire passasjerene i ulykkeshelikopteret skulle bygge hyttedrømmen sammen da alt gikk galt i lufta. Etter det Dagbladet kjenner til, hadde de fire, to menn og to kvinner, nære familiebånd. Alle i 25-35-års alderen.

Flere av de skal være oppvokst på en gård mellom Eidfjord og Ullensvang kommune, nær Kinsarvik, der helikopteret tok av ifra.

På service i mars Selve ulykkeshelikopteret skal i følge Airlift ha vært i plettfri stand da ulykken skjedde. Da ulykken ble kjent i går, innhentet ledelsen alle fartøydokumentene og låste de ned i en safe, opplyser selskapets ledelse til Dagbladet.

- Vi har gjennomgått dokumentene, og ikke funnet noen anmerkninger, opplyser stedfortredende direktør Gunnar Nordahl til Dagbladet.

Han sier helikopteret sist var inne til full service i mars. Heller ikke da ble det funnet noen avvik eller mangler.

- Vi er forundret, og kan ikke forstå hvordan dette har skjedd, sier han.

Bygda i sorg I Ullensvang står flagget nå på halv stang både ved kirka og utenfor kommunehuset. Tross erfaring med vind og vær i fjell og langs vidder, var gårsdagens ulykke en hendelse ingen så komme.

Stedfortredende direktør i "Airlift", Gunnar Nordahl
Foto: Alf Vidar Snærland
Stedfortredende direktør i "Airlift", Gunnar Nordahl Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

Helikopteret fra selskapet Airlift hadde allerede vært en tur inne på fjellet mellom Dalamot og Busete med folk og materialer. Første pulje, som var vitne til at helikopteret styrtet og begynte å brenne, måtte gå i tre kvarter for å få varslet om det som hadde skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trist og tragisk Politiet fikk første melding ulykken klokka 19.17.

- Dette er trist og tragisk, sier ordfører Solfrid Borge.

Da hun fikk melding om ulykka i går kveld, startet jobben både i Ullensvang og nabokommunen Eidfjord med å samle mannskaper som kunne bistå i krisearbeidet. Folk stilte opp, tross ferietid og lav bemanning.

- Vi fikk tak i folk og var i beredskap, sier kommuneoverlege Reidar Gjøtterud i Eidfjord til Dagbladet.

Sjokk Organisasjonssjef Elisabeth Joleik i Eidfjord sier meldinga om ulykka kom som et sjokk.

HJØRNESTEIN: Ordføreren i Gaular kommune har sendt blomster til Airlift, som har mistet en nær kollega og fire kunder. Foto: Alf Vidar Snærland
HJØRNESTEIN: Ordføreren i Gaular kommune har sendt blomster til Airlift, som har mistet en nær kollega og fire kunder. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer

- Vi visste til å begynne med svært lite. Vi etablerte et kriseteam, og kalte inn det som var av disponibelt av folk. Mange var bortreist, men vi fikk tak i folk, sier Joleik.

Airlift med baser i Førde og Kinsarvik er Norges største helikopterselskap med 17 helikoptre og 80 ansatte. Piloten på ulykkeshelikopteret av typen Eurocopter AS350 B3 var tilknyttet Airlift-basen i Kinsarvik.

SAMLET: I dag var mange av selskapets 80 ansatte samlet ved hovedkontoret i Førde. Foto: Alf Vidar Snærland
SAMLET: I dag var mange av selskapets 80 ansatte samlet ved hovedkontoret i Førde. Foto: Alf Vidar Snærland Vis mer
BYGD I SORG:
Flagget henger på halv stang utenfor herradshuset i Ullensvang tirsdag morgen. I bakgrunnen ses fjellområdet der et helikopter fra Airlift med 5 personer om bord styrtet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete, i Hardanger. Tre av de fem om bord er bekreftet omkommet i ulykken.
Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
BYGD I SORG: Flagget henger på halv stang utenfor herradshuset i Ullensvang tirsdag morgen. I bakgrunnen ses fjellområdet der et helikopter fra Airlift med 5 personer om bord styrtet ved Vassli, mellom Dalamot og Busete, i Hardanger. Tre av de fem om bord er bekreftet omkommet i ulykken. Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix Vis mer