Skulle drepe Berezovskij

Russer avslørt rett før attentatplanene skulle utføres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi har avslørt angivelige planer om å drepe den russiske forretningsmogulen og Putin-kritikeren Boris Berezovskij. En mistenkt attentatmann er arrestert.

Berezovskij flyktet for tre uker siden fra Storbritannia etter at Scotland Yard hadde advart om at det fantes attentatplaner mot ham.

Onsdag kveld ble det kjent at den mistenkte attentatmannen ble arrestert i London 21. juni, og overlevert til immigrasjonsmyndighetene to dager senere.

- Jeg ble informert av Scotland Yard om at livet mitt sto i fare, og at de anbefalte meg å forlate landet. Jeg dro for tre uker siden, men har nå kommet tilbake, forteller Berezovskij til The Times.

Scotland Yard skal ha advart Berezovskij etter at politiet pågrep en russisk attentatmann på et hotell like ved kontorene til forretningsmannen i London. Pågripelsen skjedde etter det The Times erfarer, kort tid før attentatet skulle gjennomføres.

Berezovskij selv mener trusselen mot ham kommer fra russiske myndigheter.

Ifølge The Times kan attentatplanene være en del av forklaringen på at statsminister Gordon Browns regjering har valgt å legge an en tøff linje overfor Kreml.

Mandag gjorde utenriksminister David Miliband det klart at fire russiske diplomater, antakelig fire medlemmer av den russiske sikkerhetstjenesten, må forlate Storbritannia innen ti dager.

SKULLE LIKVIRERES: Scotland Yard avslørte og arresterte en russer de mener skulle drepe den russiske forretningsmogulen og Putin-kritikeren Boris Berezovskij i slutten av juni. Foto: KIERAN DOHERTY/Reuters
SKULLE LIKVIRERES: Scotland Yard avslørte og arresterte en russer de mener skulle drepe den russiske forretningsmogulen og Putin-kritikeren Boris Berezovskij i slutten av juni. Foto: KIERAN DOHERTY/Reuters Vis mer

Myndighetene oppga Russlands manglende samarbeidsvilje i etterforskningen av drapet på Aleksandr Litvinenko i London som årsak til utvisningen.

Kreml nekter å utlevere den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj, som britisk politi mener sto bak forgiftningen av Litvinenko.

Litvinenko, som var en venn av Berezovskij, døde i november i fjor etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.

NTB