FENGSLET: Politiet mistenker mannen som her blir geleidet til cella av en politimann for å ha planlagt et svært spesielt drap på ekskjæresten. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTO
FENGSLET: Politiet mistenker mannen som her blir geleidet til cella av en politimann for å ha planlagt et svært spesielt drap på ekskjæresten. Foto: FREDRIK SUNDVALL / SIKISFOTOVis mer

- Skulle drepe eksen med Zyklon B

Svensk 32-åring pågrepet av bevæpnet politi etter sjokkfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 32 år gammel svensk mann ble i går besluttet varetektsfengslet, siktet for drapsforsøk på sin 27 år gamle ekskjæreste.

Tobarnsfaren skal ifølge politiet tidligere denne uka ha plassert et livsfarlig kjemisk stoff kvinnens bil, som mannen hadde fått låne i en periode. På onsdag slo politiets beredskapstropp til mot 32-åringen da han var på vei hjem til sin egen bolig i Luleå, skriver Expressen.se.

Avslørt av faktura
Ifølge avisa Norrländska Socialdemokraten var det en slektning som slo alarm til politiet, da vedkommende ved en tilfeldighet kom over en purring på en faktura som var sendt til 32-åringen. Der framgikk det at mannen like etter bruddet med samboeren hadde mottatt en pakke med insektmiddel fra et selskap i Tsjekkia.

Siktede, som har et eget firma i Sverige, har trolig vært i besittelse av tre kilo av stoffet «Uragan D2» - som skal være identisk med  Zyklon B, cyanidgassen nazistene brukte til å drepe jøder og andre fanger i gasskamrene under 2. verdenskrig.

Uragan D2, som i utgangspunktet er ment for skadedyrbekjempelse, produseres lovlig i Tsjekkia.

Politiet har ikke bekreftet at det var dette stoffet som det ble funnet spor av i ekskjærestens bil, men det skal være på det rene at etterforskerne mistenker mannen for å ha planlagt et giftdrap.

Mannen skal også ha testet ut gift på dyr, i ei hytte han disponerer.

Da mannen ble pågrepet forsøkte han å flykte. Politiet har vært så usikre på hva de egentlig har med å gjøre at blant andre politiets bombegruppe og sikkerhetstjenesten ble koblet inn.

Etter pågripelsen har politifolk i beskyttelsesdrakter finkjemmet mannens hus og skal ha gjort beslag av blant annet en pakke.

Fikk kjemi-info på nettforum
De siste ukene skal 32-åringen ha vært aktiv på det kontroversielle nettforumet Flashback, kjent for politisk ekstremisme og svært detaljerte opplysninger om blant annet narkotika og datakriminalitet.

Der søkte han informasjon om kjemikalier, og ser ut til å ha forsøkt å sjekke om stoffet han hadde mottatt i posten faktisk var det han var på jakt etter.

1. januar klokka 22.08 opprettet han, ifølge en venn Exprssen.se har snakket med, diskusjonstråden «Hjelp med kjemikalie» og stilte spørsmålet: «Noen som vet hvordan man får greie på hva slags kjemikalier man har. Altså har kjøpt litt greier fra en fyr i utlandet men skulle gjerne vite hva dette er men besitter ikke slike kunnskaper».

Seinere samme kveld skriver han at «jeg tror jeg har blitt lurt, men er ikke sikker», før han i et nytt innlegg beskriver stoffet. «Det ser ut som sukker, små hvite krystaller, kjenner ikke igjen lukten og kan fanden ikke beskrive det. Hva det skulle ha vært sender jeg som pm» (privat melding til en annen bruker på forumet, red.anm.), skrev 32-åringen

Under ulike kallenavn har han angivelig også deltatt i nettdiskusjoner som handler om drap, hvordan man kan skjule sine spor, og hvordan omsorgsrett for barn vil fungere om man havner i fengsel.

Håper på misforståelse
Forholdet mellom 27-åringen tok slutt for rundt seks uker siden, og en bekjent av paret har fortalt Expressen at 32-åringen hadde svært vanskelig for å gi slipp på kvinnen..

Hun er fysisk uskadd, men foreldrene hennes forteller at de er «sjokkerte og skuffede».

- Vi håper det er en misforståelse. Han har to kjempefine barn som han er veldig glad i, sier de til Expressen.

- Han nekter straffskyld. Min klient har avgitt en fornuftig forklaring i forhold til påtalemyndighetens påstander, sier Jan Wennerbrandt, mannens advokat.

SAMME STOFF, NYTT NAVN: Uragan D2 skal være identisk med Zyklon B, og selges lovlig i Tsjekkia som et kraftig insekt- og skadedyrmiddel. her bilder fra distributørens hjemmeside.
SAMME STOFF, NYTT NAVN: Uragan D2 skal være identisk med Zyklon B, og selges lovlig i Tsjekkia som et kraftig insekt- og skadedyrmiddel. her bilder fra distributørens hjemmeside. Vis mer