- Skulle drepe pastoren

Den norske pastoren Helge Fossmo (32) kan ha vært morderens hovedmål. Det er nå hovedteorien til svensk politi. Videre skal Fossmo ha overnattet hos den skadde naboen mordnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY (Dagbladet): I går forklarte 26-åringen som tidligere har vært barnepike hos Helge og Alexandra Fossmo, at hun var ansvarlig for skuddene. Hun har både tatt på seg ansvaret for drapet på Alexandra, og har sagt til politiet at hun skjøt og skadde den 30 år gamle naboen.

Men i går kveld fikk politiet tilgang til nye informasjoner: Fossmo befant seg - ifølge opplysninger som politiet sitter på - i hjemmet til den 30 år gamle mannen som ble skutt i ansiktet og i brystet.

Politiets teori

Fram til i går kveld trodde politiet at 30-åringen ble skutt først - og at morderen deretter, da Helge Fossmo løp over plenen for å komme naboen til unnsetning, lukket seg inn i pastorens villa og henrettet hans sovende kone.

Problemet var at morderens fluktrute ut av området - identifisert gjennom en lang rekke fotspor av skostørrelse 37-38 - gikk fra 30-åringens altan og bortover et jorde. Ikke fra villaen til Fossmo, som alle trodde var morderens siste åsted.

I går kveld ble dette et mer sannsynlig scenario for politiet:

Pastoren var ikke hjemme

Morderen tok seg inn i Fossmo-villaen først - trolig ved å låse seg inn hoveddøra med nøkkel. Etter å ha tatt seg inn på ekteparets soverom, skjøt morderen Alexandra Fossmo minst to ganger fra kloss hold. Og drepte henne.

Morderen kan ha forventet å finne både Helge Fossmo og kona Alexandra i senga. Da det ikke var tilfelle, kan morderen ha vekket Alexandra, presset henne til å fortelle hvor mannen var, og deretter skutt henne. Eller morderen kan ha skutt henne mens hun sov, og antatt at ektemannen befant seg i huset til 30-åringen.

Deretter gikk morderen over til 30-åringens hus, tok seg inn, gikk inn på soverommet, der 30-åringen våknet i siste liten, skjøt 30-åringen med to skudd i kjeve og bryst på kloss hold - og forlot området.

Dersom Helge Fossmo virkelig sov i sistnevntes leilighet, slik politiet nå tror, kan dette forklare hvorfor den norske pastoren var så raskt på pletten for å hjelpe sin venn.

Først da Helge Fossmo hadde forlatt området - i ambulanse som ledsager for den alvorlig skadde 30-åringen - ble det oppdaget at hans kone Alexandra lå drept i sin seng.

En seng pastoren altså ikke hadde sovet i.

Det ble først antatt at nordmannen hadde sovet i samme seng som sin kone, og stått opp midt på natta fordi et av barna sutret i et annet soverom. Han skal ha lagt seg sammen med barnet, sovnet - og våknet av at han ble oppringt på telefon av en beboer i 30-åringens hus. Han tok på seg sko og jakke og stormet over plenen for å komme naboen til unnsetning.

Separert

Mye kan tyde på at kvinnen som nå er siktet for drapet - dersom hun er den kaldblodige morderen hun i politiavhør har innrømmet å være - kan ha ønsket å drepe den norske pastoren.

Det er kjent at den 26 år gamle kvinnen, som bodde hos familien Fossmo og jobbet som barnepike for familiens tre barn i to år fram til november i fjor, var forelsket i pastoren.

8. november i fjor slo hun pastorens kone Alexandra i hodet med en hammer. Dette ble dysset ned og aldri anmeldt, men for dette forholdet er kvinnen nå siktet for grov vold i tillegg til mord og mordforsøk.

Da hun kom til familien Fossmo, var 26-åringen separert fra en mann i pinsemenigheten i Knutby. Etter hammerslaget måtte hun forlate familien Fossmo og bygda. Hun ble også kastet ut av pinsemenigheten og flyttet hjem til faren sin i Småland.

Slik beskriver en av pastor Helge Fossmos søstre kvinnens inntreden i familien Fossmo:

- Hun var forelsket i min bror. Iblant var det som om det var de to som var et par. Ikke Helge og Alexandra. Men Helge gjengjeldte ikke kvinnens følelser for ham.

Ikke forelsket

Svensk politi avviser likevel at sjalusi som motiv for drapene. Etterforsker Kenneth Ågren i politiets spaningsledelse sier at kvinnens påståtte forelskelse i den norske pastoren neppe holder:

- Jeg ville ikke satt penger på sjalusi som motiv, sier Ågren til Expressen i dag.

Han avviser samtidig sexmisbruk, strengt religiøst regime i pinsemenigheten, og økonomi, som mulige motiver.

- Motivet vil sjokkere når og hvis det kommer for en dag, mener Ågren, som seint i går kveld jobbet med de nye sporene om Helge Fossmo som antatt mord-offer:

- Opplysningene er nye for oss. Men de er svært interessante og skulle forklare en hel del dersom de viser seg å stemme, sier han til Expressen.

Pinsemenighetens talsmann, Peter Gembäck, ville i går ikke kommentere opplysningene. Helge Fossmo selv var i går så oppløst i sorg over tapet av sine andre kone på fire år, at han heller ikke ville ytre seg til media.

- Han bare gråter og gråter, sier vennen Per Arne Waldau til Dagbladet når vi besøker huset der Fossmos nærmeste pinsevenner har samlet seg.

To bak drapet?

Politiet utelukker ikke at ytterligere én person kan ha deltatt i de groteske handlingene i Knutby. At den siktede kvinnen har spilt en viktig rolle, er politiet imidlertid overbevist om: Fluktsporene bort fra åstedene er avsatt i størrelse 37-38, og politiet tror de tilhører en kvinne.Det var ingen merker på dører og vinduer. Det tyder på at morderen hadde tilgang på nøkler, ifølge kriminaltekniker Göran Jacobsson. Tilgang hadde den drapssiktede kvinnen i månedene før hun måtte flytte.Kvinnen hadde lånt sin fars bil, og hadde sagt til venner at hun skulle til Uppsala-området. Politiet har allerede etablert at hun var i området på drapstidspunktet.