- Skulle drepe så mange som mulig

Fem pågrepet for terrorplanlegging i Danmark.

TERRORMÅLET:  Ifølge den danske etterretningstjenesten skal de pågrepne ha planlagt å bryte seg inn i Jyllands-postens lokale og drepe så mange som mulig. Foto: EPA/Martin Sylvest Andersen / SCANPIX
TERRORMÅLET: Ifølge den danske etterretningstjenesten skal de pågrepne ha planlagt å bryte seg inn i Jyllands-postens lokale og drepe så mange som mulig. Foto: EPA/Martin Sylvest Andersen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser den danske etterretningstjenesten (PET) i en pressemelding, ifølge Jyllands-Posten.

Fire personer ble pågrepet ved forskjellige adresser i København. I tillegg ble en person pågrepet i Sverige. Fire pågrepne er bostedsregistrert i Sverige, og tre av dem skal ha reist til Danmark natt til i dag.

- Drepe så mange så mulig Ifølge PET skal de ha planlagt å utføre terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-Posten.

- Med disse pågripelsene har det lykkes å avverge et umiddelbart forestående terrorangrep, der flere av de mistenkte betegnes som militante islamister med forbindelser til internasjonale terrornettverk. Etter PETs oppfatning ville de forsøke å trenge seg inn i Jyllands-Posten og Politikens Hus i København, og drepe så mange som mulig av de tilstedeværende personene, sier leder for PET, politimester Jakob Scharpf, i pressemeldingen.

De pågrepne i Danmark er:
- en 44 år gammel tunisisk statsborger,
- en 29 år gammel svensk statsborger, født i Libanon,
- en 30 år gammel svensk statsborger
- en 26 år gammel irakisk asylsøker som bor i Danmark

Fant maskingevær I tillegg har svenske myndigheter pågrepet en 37 år gammel svensk statsborger av tunisisk opprinnelse. Politiet har så langt ingen grunn til å tro at de pågripne har noen tilknytning til terrorangrepet i Stockholm tidligere denne måneden, opplyser Säpo i en pressemelding.

Ved pågripelsene i Danmark ble det foretatt ransakelser av de forskjellige adressene. Her ble det funnet blant annet et maskinpistol med tilhørende lyddemper.

PET opplyser at etterforskningen av personene er gjennomført gjennom lengre tid i tett samarbeid med den svenske etterretningstjenesten.

- Pågripelsene understreker alvoret i terrortrusselen som er rettet mot Danmark, og især mot institusjoner og personer med tilknytning til karikatursaken. Når det har vært mulig å avverge de konkrete terrorplanene, skyldes det en omfattende og meget krevende etterforskningsinnsats i både Sverige og Danmark, sier Scharf.

PET vil ikke utelukke at flere kan bli pågrepet i saken. Det skal holdes en pressekonferanse om saken klokka 17 i ettermiddag.

Dagbladet kommer tilbake med mer.