Skulle drepes av veibombe

Den norske Maimana-sjefen var målet for veibombe. Det fikk ingen vite i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for den norske stabiliseringsstyrken i Faryab-provinsen i Afghanistan, ble nylig forsøkt drept med en veibombe. Det fikk ingen vite i Norge.

- Det var ikke tilfeldig at det var nettopp min bil som ble forsøkt sprengt i lufta, medgir oberstløytnant Jørn Erik Berntsen.

En kolonne med flere militære kjøretøyer befant seg i Ghormach-distriktet i morgentimene 2. oktober, men det var Berntsens bil som ble plukket ut av angriperne.

Veibomben forårsaket til alt hell ikke personskader, men den pansrede bilen gikk det noe verre med.

Noen timer senere ble nok en norsk bil forsøkt sprengt i lufta i det samme området. Denne ble påført enda større skader, men heller ikke denne gangen ble noen såret.
- Spurte ikke
Forsvarsledelsen valgte å nedtone hendelsen og opplyste aldri at det var sjefen for den norske stabiliseringsstyrken som ble forsøkt drept.

Dette ble heller ikke opplyst da en delegasjon fra Utenriksdepartementet med utviklingsminister Erik Solheim besøkte den norske styrken i Maimana i forrige uke.

- Det var ingen som spurte hvem som satt i bilen, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NTB.

Hun medgir likevel at det målrettede angrepet mot Berntsen fortellere noe om utviklingen i området.

- Absolutt. Sikkerhetsmessig går det ikke i riktig retning, sier Strøm-Erichsen.


Bekrefter
Berntsen legger ikke skjul på at angrepet mot ham satte en støkk i styrken, og at det har ført til grundig analysevirksomhet i ettertid.
SKULLE DREPES:  Den norske Maimana-sjefen oberstløytnant Jørn Erik Berntsen ble forsøkt drept med en veibombe. Foto: Nils-Inge Kruhaug/SCANPIX
SKULLE DREPES: Den norske Maimana-sjefen oberstløytnant Jørn Erik Berntsen ble forsøkt drept med en veibombe. Foto: Nils-Inge Kruhaug/SCANPIX Vis mer

- Vi prøver å være uforutsigbare. Det faktum at noen kjente til mine bevegelser denne dagen, bekymrer oss en del, sier han til NTB.

Hvor nær angriperne var ved å lykkes, vil den norske oberstløytnanten helst ikke tenke på.

- De bør ikke helst ikke komme så veldig mye nærmere, sier han.


Utro tjenere
Hvem som hadde plassert veibomben, og hvordan de kunne vite at sjefen for stabiliseringsstyrken i Faryab befant seg i Ghormach-distriktet denne morgenen, er uklart.

- Det er massiv korrupsjon i politiet, og all informasjon kan kjøpes. Det er også utro tjenere blant lokalt ansatte her i leiren, sier Berntsen.

- Sikkerheten i området har blitt gradvis verre de siste seks månedene, og alt tyder på at denne utviklingen vil fortsetter neste år. Vi står overfor fiender som blir stadig flinkere og sterkere, sier Berntsen til NTB.