Skulle drepes med sprengstoff

PST slo full alarm da de fikk informasjon om at en kjent norsk kriminell hadde fått tak i automatvåpen og sprengstoff for å ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo.

TERRORFARE:  Politiet reagerte kontant og med full styrke da de fikk kjennskap til at en norsk kjent kriminell skulle være i besittelse av våpen og sprengstoff for å ta livet av den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
TERRORFARE: Politiet reagerte kontant og med full styrke da de fikk kjennskap til at en norsk kjent kriminell skulle være i besittelse av våpen og sprengstoff for å ta livet av den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet får nå bekreftet hvorfor den danske avistegneren Kurt Westergaard (76) umiddelbart forlot Norge mandag ettermiddag.

PST hadde informasjon som gjorde at de fryktet at en kjent kriminell med norsk statsborgerskap hadde organisert et terroranslag mot den danske tegneren.

- Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, er det eneste informasjonssjef Martin Bernsen i PST vil si til Dagbladet.

Tirsdag morgen ble det kjent at Westergaard i all hast hadde forlatt Norge mandag. Selv forklarte han at årsaken var hjerteproblemer. Det kunne Dagbladet tirsdag morgen avsløre at ikke var sant.

Westergaard tok selv avgjørelsen om å reise hjem til Jylland, etter at PST hadde orientert PET — som døgnet rundt passer på den drapstruede karikaturtegneren — om det planlagte attentatet. Det er ikke riktig som enkelte har hevdet at PST ba Westergaard forlate Norge.

Den danske tegneren bestemte det selv, da han ble orientert om den akutte terrorfaren.

Sprengstoff PST hadde opplysninger som tydet på at automatvåpen og sprengstoff var skaffet til veie, og at personer i miljøet rundt en kjent norsk kriminell skulle utføre et terrorattentat.

TERROR-ALARM:  Bevepnet politi tok oppstilling utenfor Litteraturhuset i Oslo tirsdag. PST fryktet et terrorattentat mot den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
TERROR-ALARM: Bevepnet politi tok oppstilling utenfor Litteraturhuset i Oslo tirsdag. PST fryktet et terrorattentat mot den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Westergaard skulle drepes mens han var til stede på Litteraturhuset i Oslo.

Terroristjegerne i Nydalen — hvor PST har hovedkvarter — skal den siste tiden ha fulgt nøye med på hva den kjente kriminelle mannen har bedrevet. Opplysninger Dagbladet har fått bekreftet tyder på at sikkerhetspolitiet ikke hadde full kontroll over miljøet rundt mannen.
Tirsdag morgen ble mannen som er i 30-åra pågrepet av beredskapstroppen i Oslo-politiet. Påskuddet for å stoppe den kriminelle mannen var brudd på trafikkloven.

- Jeg kan bekrefte at min klient ble anholdt av bevæpnet politi fra beredskapstroppen. Det var angivelig noe galt med bilen hans, og de ville ransake ham. Min klient nektet dette, og fikk etter mange og lange telefonsamtaler mellom politisjefen på stedet og en hemmelig politimann i den andre enden lov til å kjøre videre, sier advokat John Christian Elden.

Elden har i flere år vært advokaten til den kriminelle norske statsborgeren.

- Utover det har jeg ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, sier den kjente advokaten.

«Gjennomføringsevne» Den kriminelle mannen ble stoppet av de topptrente anti-terror-styrkene til Oslo-politiet på Økern.

Etter hva Dagbladet får opplyst mener PST at den fryktede kriminelle mannen og hans kriminelle nettverk har «gjennomføringsevne og kapasitet» til å utføre et terrorattentat i Norge.

Fakta Kurt Westergaard

Kurt Westergaard har i flere år vært drapstruet. I 2005 tegnet Westergaard profeten Muhammed.

Karikaturtegningen som først ble trykket i den danske avisa Jyllands-Posten viser en mann med skjegg og en turban utformet som en antent bombe.

I 2010 forsøkt en somalier å drepe Westergaard med øks. Han har de siste åra vært utsatt for en rekke drapstrusler.

Rundt 140 mennesker skal være drept og over 800 skadd i kamper og demonstrasjoner med utgangspunkt i de omstridte karikaturtegningene

Samtidig med at den kjente kriminelle ble stoppet på Økern i Oslo inntok store politistyrker området rundt Litteraturhuset ved Slottet i Oslo.

PST og Oslo-politiet fryktet at hardkokte kriminelle ville slå til mot arrangementet på Litteraturhuset.

Islamske ekstremister PST var usikre på om det kriminelle nettverket til hovedmannen var klar over at Kurt Westergaard allerede hadde forlatt Norge, og da var i sikkerhet på en hemmelig adresse i nærheten av Aarhus i Danmark.

Mannen PST fryktet skulle bruke sitt kriminelle nettverk til å drepe Kurt Westergaard, er tidligere knyttet opp mot det PST mener er et miljø hvor organiserte kriminelle har nær kontakt med islamske ekstremister.

TATT AV POLITI:  - Jeg kan bekrefte at min klient ble anholdt av bevæpnet politi fra beredskapstroppen, sier advokat John Christian Elden.  Foto: Ole Morten Melgård.
TATT AV POLITI: - Jeg kan bekrefte at min klient ble anholdt av bevæpnet politi fra beredskapstroppen, sier advokat John Christian Elden. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer