- Skulle drepes og graves ned

Planen skal ha vært å torturere 16-åringen til døde, og grave ham ned på kirkegården. Ungdommene lo og danset under mishandlingen.

SKULLE GRAVLEGGES PÅ KIRKEGÅRDEN:  I hus nummer fire fra høyre foregikk torturen av 16-åringen 3. desember i fjor. På et møte i forkant av volden ble planlagt å ta livet av gutten og gravlegge ham på kirkegården, fortalte et vitne i dag. Foto: Håkon Eikesdal
SKULLE GRAVLEGGES PÅ KIRKEGÅRDEN: I hus nummer fire fra høyre foregikk torturen av 16-åringen 3. desember i fjor. På et møte i forkant av volden ble planlagt å ta livet av gutten og gravlegge ham på kirkegården, fortalte et vitne i dag. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| HAUGESUND (Dagbladet.no): Nettet snører seg rundt 26-åringen som er utpekt som hovedmann i tortursaken i Haugesund.

Etter at to fornærmede og to tiltalte har forklart seg mandag og tirsdag, tegnes et bilde av en person som angivelig har manipulert en gruppe tenåringer til å utføre de mest bestialske handlinger.

Hadde sett på film

Torturen, som en 16 år gammel rogalandsgutt ble utsatt for i flere timer, synes heller ikke å være utslag av plutselig og spontan galskap utløst av hevnbegjær. I retten tirsdag bekreftet også en 16 år gammel torturtiltalt at det hadde funnet sted et «planleggingsmøte»kort tid før offeret ble lurt inn i ei felle 3. desember i fjor.

I RETTEN:  Sorenskriver Tine Margrethe Odland måtte tidligere i dag slå ned på blikkveksling og latter i retten. Foto: Håkon Eikesdal
I RETTEN: Sorenskriver Tine Margrethe Odland måtte tidligere i dag slå ned på blikkveksling og latter i retten. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

På møtet diskuterte de ulike typer torturmetode offeret skulle bli utsatt for, som å bli svidd med strykejern, få avskjært brystvortene, helt kokende vann over seg og hva slags redskaper han kunne voldtas med. Redskaper ble diskutert, og funnet fram, og den nå tiltalte 16-åringen vedgikk selv at han foreslo at de skulle finne fram en tang. Hans tanke var å trekke ut tenner på offeret. En slik torturmetode hadde han nemlig sett i en navngitt actionfilm.

Grave ned liket

- Flere av oss lo litt på planleggingsmøtet. Jeg trodde egenlig ikke det var seriøst, og at alle de greiene kom til å skje, liksom, sa 16-åringen, som bekreftet at 26-åringen var pådriver og den som hele veien diskuterte torturmetodene med stort alvor.

TORTURERT: Med dette strykejernet skal 16-åringen ha blitt brent over store deler av kroppen. Foto: Håkon Eikesdal
TORTURERT: Med dette strykejernet skal 16-åringen ha blitt brent over store deler av kroppen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Dette ble understreket da aktor leste opp hva 16-åringen hadde sagt i politiavhør. På spørsmål om det var blitt «planlagt å drepe noen», hadde han svart at «det var snakk om å torturere» offeret «til døde». Han husket ikke om det var nøyaktig de ordene som var blitt brukt, men det var slik det var ment.

I politiavhør hadde tiltalte sagt at 26-åringen hadde sagt at de «kunne bli kvitt liket ved å grave det ned på gravplassen like ved leiligheten».

- Ja, jeg husker det, sa gutten i retten.

- Forsøkte å stanse

HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal.
HOLDT FANGET: Bilder fra leiligheten viser hvor åstedsundersøkelsene påviste blodspor. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

Det ble gitt flere eksempler på 26-åringens angivelige psykiske maktovertak på tenåringene i retten i går. Blant annet torte ikke den 18 år gamle jenta han skal ha ment å vært forlovet med, å rømme fra leiligheten, selv om hun hadde muligheten. Dette fordi han skal ha lovet at «Jeg finner deg uansett».

Hennes 18 år gamle torturtiltalte venninne, hevdet i retten at hun forsøkte å stanse mishandlingen av deres 16 år gamle kamerat, da hun ankom leiligheten. Umiddelbart ble hun bombardert med påstander om at 16-åringen hadde kommet til Haugesund for å skyte ikke bare 26-åringen, men også henne.

Dette er motivet som de tiltalte trekker fram: 16-åringen skal ha sendt en kamerat en tekstmelding, hvor han fortalte at han jaktet på en «gønner» og skulle skyte 26-åringen. Det skal ha vært derfor han og hans 18 år gamle venninne kom med båten fra Stavanger til Haugesund 3. desember.

Men ingen har foreløpig dokumentert at en slik sms noen gang er blitt sendt. Ryktet om dette ærendet nådde 26-åringen — og dermed var torturplanleggingen i gang.

SLAGVÅPEN: 16-åringen ble pisket og slått i ansiktet og på store deler av kroppen, blant annet med denne kabelen. Foto: Håkon Eikesdal.
SLAGVÅPEN: 16-åringen ble pisket og slått i ansiktet og på store deler av kroppen, blant annet med denne kabelen. Foto: Håkon Eikesdal. Vis mer

- Har sikkert gjort det

Den 18 år gamle jenta ble hisset opp med at også hun skulle drepes — og følte det kunne være risikabelt å ikke delta i torturen. Hun husket ikke å ha utført en voldtekt av 16-åring med en bestemt gjenstand. Men «de andre» hadde siden fortalt at hun hadde begått voldtekten.

- Og da har jeg sikkert gjort det, sa hun gråtkvalt.

Ovennevnte torturtiltalte 16-åring, var med på noe av mishandlingen, før han stakk av, og unnskyldte seg med at han måtte rekke en avtale med barnevernet. Han hadde ikke likt det han hadde vært med på:

- Han satt fastbundet i stolen, vi hadde på høy musikk og alle danset rundt ham, sa han, og tok en lang pause.

- Og så begynte vi å koke vann, la han til.

Før han gikk for å rekke sin «avtale», fikk han klar beskjed om ikke å tyste. Og det gjorde han ikke.