Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle drive pengeutpressing

Hevder Litvinenko ville presse Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Julia Svetlichnaja, en russisk akademiker og bekjent av den avdøde Alexander Litvinenko avslører ifølge britiske The Observer at eks-spionen hadde planer om å presse russiske spioner og forretningsmenn for penger.

Bakgrunnen for utpressingen skal være dokumenter fra FSB, den russiske etterretningen tidligere kjent som KGB. Svetlichnaja hevder hun flere ganger ble kontaktet av Litvinenko med forslag om et «forretningssamarbeid for å tjene penger».

Utpressing

Dagbladet.no skrev tidligere denne uken at Litvinenko hadde hemmeligstempledeYukos-papirer. Disse papirene omhandlet den statlige overtakelsen av oljeselskapet, og skal ha påvist forbrytelser der den russiske regjeringen deltok direkte.

Om det er disse papirene som lå til grunn for Litvinenkos forretningsforslag, er ikke kjent. Men Svetlichnaja sier han nevnte korrupsjon og selskaper som har kommet på kant med Kreml.

- Han sa han skulle drive utpressing eller selge informasjon om personer i all slags maktposisjoner. Oligarker, korrupte myndigheter og kilder i Kreml. Han nevnte 10 000 pund (120 000 kr) som summen de ville måtte betale hver gang de ønsket å stanse han fra å publisere dokumentene.

- Litvinenko manglet penger, og var sikker på at han ville kunne skaffe et hvert dokument han trengte, sier Svetlichnaja.

Trussel

PRESS: En russisk akademiker hevder Alexander Litvinenko planla å presse Kreml for penger. Stoffet som tok livet av eks-spionen kostet 250 millioner kroner, noe som peker i retning av at en stat lå bak forgiftningen. Foto: AP/ Scanpix
PRESS: En russisk akademiker hevder Alexander Litvinenko planla å presse Kreml for penger. Stoffet som tok livet av eks-spionen kostet 250 millioner kroner, noe som peker i retning av at en stat lå bak forgiftningen. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

Det er uvisst om Litvinenko i realiteten hadde denne tilgangen. Ifølge The Observer har flere politiske analytikere avvist denne påstanden som overmot, som ren ønsketenkning fra Litvinenkos side.

Men om han hadde den type tilgang han beskrev for Svetlichnaja, er det ingen tvil om at han var en stor trussel for russiske myndigheter.

Ifølge The Guardian forsøkte Mario Scaramella å advare Litvinenko. Da de møttes på Itsu sushi bar i London den dagen Litvinenko ble forgiftet, viste Scaramella fram et dokument som beskrev en plan for å ta livet av de to. Ifølge Scaramella avviste Litvinenko dokumentet. Han trodde ikke det var ekte, og mente planen virket som et «filmmanus».

Det har nå blitt kjent at dosen av polonium 210 som tok livet av Litvinenko var hundre ganger dødelig dose. En slik mengde må ifølge The Guardian ha kostet 250 millioner kroner. Det melder VG i dag.

Et beløp på denne størrelsen bygger opp om teorien om at en stat står bak forgiftningen.

Hele Norges coronakart