Stort søksmål etter massesmitte:

Skulle «evakueres» - døde etter bussturen

I Østerrike er det igangsatt et gigantisk søksmål mot staten etter håndteringen av coronautbruddet i mars i fjor. 32 coronadødsfall knyttes til skiparadisene Ischgl eller Tirol.

TUSENVIS I SØKSMÅL: Dagbladet har møtt Peter Kolba, mannen som leder det store massesøksmålet mot østerrikske myndigheter. Reporter: Marthe S. Lien / Video: Jeanette N. Vik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIEN (Dagbladet): Skiparadiset Ischgl i Tirol-regionen i Østerrike, er kjent for sine storslåtte skianlegg og heftige afterski-fester. I den lille, trange alpelandsbyen skulle dette blir den perfekte oppskriften på massesmitte, som resulterte i at viruset spredte seg som ild i tørt gress til en rekke land - også Norge.

I ettertid haglet kritikken mot østerrikske myndigheter, som mange mente hadde reagert for seint på smitte-advarslene fra blant annet islandske myndigheter, som rødlistet Østerrike allerede 5. mars. Ikke før 13. mars gikk Ischgl i lockdown, men da var allerede tusenvis smittet.

Østerrikes kansler Sebastian Kurz annonserte klokka 14 denne fredagen at Ischgl og den omkringliggende dalen stengte, og på få timer flyktet tusenvis i stappfulle busser og biler.

- Pingpong med ansvaret

Dagbladet har flere ganger tidligere omtalt massesøksmålet mot myndighetene i Østerrike, som anklages for alvorlige feil i håndteringen. I spissen står Den østerrikske forbrukerforeningen VSV og leder Peter Kolba.

Dagbladet møter Kolba på hans kontor i en av Wiens hippe distrikt. Fra en godt brukt skinnstol iført saueskinnstøfler, forteller Kolba engasjert om alt han mener gikk feil i håndteringen av utbruddet i Ischgl og hvordan han mener myndighetene har fraskrevet seg alt ansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer