Skulle få damebesøk om han snakket

Tilbudt Nokas-siktet etter fire måneder i isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Ukontrollert damebesøk var agnet politiet lokket med for å få Nokas-siktede Dan Pettersen til å snakke,hevdet advokat Ellen Holager Andenæs i sin prosedyre i Stavanger tingrett i ettermiddag. Pettersens forklaring overfor politiet spikret hennes klient Thomas Thendrup til Nokas-ranet.

- Etter fire måneder i isolasjon, kan vel alle tenke seg at det var et vesentlig gode å få uovervåket besøk av kjæresten. Men dette er manipulative avhørsmetoder, hevdet advokat Holager Andenæs.

Dan Pettersen har fortalt til politiet at han så Thomas Thendrup i leiligheten sin i Stavanger noen minutter etter ranet. Da lå Johnny Thendrup, storebror til Thomas, skuddskadd på golvet. I retten har Pettersen fossrodd for å svekke sin egen observasjon, og hevdet at han ikke lenger er så sikker på at det var Thomas Thendrup han så som en del av ranslaget. Denne usikkerheten prøvde Holager Andenæs å forsterke.

Tynt grunnlag for tiltalen

Advokaten hevdet at politiet ikke kunne ha tatt ut tiltalte mot Thomas Thendrup uten Dan Pettersens utsagn. Thendrups DNA er funnet i en hanske som lå sammen med annet ransutstyr. I januar var den tidligere ransdømte Thomas Thendrup på besøk hos David Toska i Sandnes. Men Ellen Holager Andenæs mente verken DNA-profilen eller Toska-besøket hadde vært tilstrekkelig grunnlag til å ta ut tiltale.

Den tidligere polititoppen gikk hardt ut mot politiets avhørsmetoder for å få Dan Pettersen på glid mens han satt varetektsfengslet. Pettersen var sterkt psykisk nedbrutt. Han ba om å få psykolog, men fikk ikke. Under fenglingsmøter uttrykte retten sterk uro over hans pysykiske tilstand, og forutsatte at han fikk kyndig hjelp. Politiet neglisjerte det nok en gang.

- Ropet om hjelp nyttet ikke, han ble ikke bønnhørt. Hvorfor ikke? Fordi politiet ville avhøre ham i den tilstand han var i. Dagen før han gikk i avhør fikk han altså ukontrollert damebesøk. Da han etterpå igjen nektet å forklare seg, ble det også slutt på de ukontrollerte besøkene av kjæresten. Iveren etter å oppklare saken må ikke bli så sterk at det leder til avhørsmetoder som ikke er som de skal, sa Holager Andenæs.

Risikerer fengsel på livstid

Hun viste til at Pettersen i etterkant har sådd tvil om hvem han egentlig så i dekkleiligheten.

- Når Dan Pettersen sjøl er i tvil, hvordan i himmelens navn kan andre være sikre på hvem han så leiligheten? spurte Thendrups forsvarer. Hun understreket at Pettersens tidligere forklaring overhodet ikke kan danne grunnlag for en domfellelse i en så alvorlig sak.

Aktor har nedlagt påstand om 21 års forvaring for Thomas Thendrup. Det er lovens strengeste straff. I verste fall kan han bli sittende i fengsel på livstid.

Før Ellen Holagers Andenæs prosedyre, har forsvarer etter forsvarer stått i skranken og bedyret sine klienters uskyld og bedt om frifinnelse. Holager Andenæs ba retten viske ut de tidligere inntrykkene. - Retten må ikke nå tenke \'herregud, enda en som erklærer sin klients uskyld\'. Retten må starte med blanke ark. Livet og skjebnen til Thomas Thendrup ligger i rettens hender, sa advokaten.

Ikke alltid raner

Aktor hevdet i sin prosedyre at hansken med DNA fra Thomas Thendrup utvilsomt ble benyttet under ranet.

- Jeg ble forbløffet over å høre en så skråsikker påstand, for det finnes jo absolutt ingen bevis. Thomas Thendrup kan ha brukt hansken under hverdagslige gjøremål hjemme hos broren Johnny. At den seinere havnet sammen med Nokas-utstyr er jo naturlig, hans bror Johnny var jo med på ranet, sa Holager Andenæs.

Thomas Thendrup ble dømt for ran i 1999. Holager Andenæs advarte retten mot å ha oppfatningen \'en gang raner, alltid raner\'.

- For Thomas Thendrup er det faktisk motsatt. Dommen og soningen ble en vekker. Men han har beholdt kontakten med venner fra ransmiljøet. Det er naturlig, de er venner, men det betyr ikke at Thoams Thendrup fortsatte på den samme veien. I en så alvorlig sak som dette må en ikke trekke slutninger ut fra så luftige antakelser, sa Ellen Holager Andenæs, og viste til at hennes klient ikke har en plett på rullebladet etter at han kom ut fra soning.

- Ikke frata Thomas Thendrup evnen til å lære av sine feil, ba advokaten.

Mangler alibi

Thomas Thendrup har ikke noe alibi for ransdagen, men forklarte i retten at han var sammen med sin sønn og kanskje besøkte moren.


- Når man ikke er med på noe ulovlig, tenker man heller ikke på skaffe seg noe alibi og falske vitner som kunne blitt revet og slitt i i retten, sa Holager Andenæs, og mente at manglende albi snarere var en styrke enn en svakhet for hennes klient i denne saken.

MANGLER ALIBI: Men finnes det bevis for at Dan Pettersen var med på Nokas-ranet?