Skulle få maks to år i fengsel

Moren til Madeleine McCann ble tilbudt redusert fengselsstraff dersom hun innrømmet drapet på sin datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Ifølge Sky News skal politiet ha tilbudt Kate McCann, moren til forsvunnede Madeleine, å innrømme drapet på hennes datter mot redusert fengslesstraff.

Hun skulle få maks to år i fengsel, kanskje mindre, dersom hun innrømmet drapet og dumpingen av den lille jenta.

Ifølge TV-stasjonen kommer opplysningen fra et nært familiemedlem.

Politiet er ferdig med avhørene av Kate McCann  for i dag. Ifølge Sky News sine kilder blir hun ikke siktet for forsvinningen av hennes datter Madeleine i dag, melder TV-stasjonen.

Nyheten kom i det pappa Gerry McCann ankom politistasjonen for å bli utspurt igjen nå i ettermiddag. Han sitter nå i avhør hos portugisisk politi.

Ifølge venner av familien McCann og Madeleines tante skal politiet nå konfrontere Madeleines foreldre med svært alvorlige beskyldninger. Det har vært spekulert i at moren ville bli siktet for uaktsomt drap allerede i dag, men de siste meldingene tyder på at det ikke er tilfellet ennå.

- De hevder at Kate drepte Maddie ved en eller annen form for uhell, sa fireåringens tante og Kates svigerinne på direkten til Sky News i ettermiddag.

Ifølge TV-stasjonen er moren nå formelt mistenkt i saken. Portugisisk politi bekrefter at to personer er nå har status som mistenkt.

- Kan bli arrestert
Dersom mistanken mot moren viser seg å bli utvidet til en siktelse må hun møte hos en dommer. Ifølge eksperter på portugisisk strafferett kan da tre ting skje:

I AVHØR NÅ: Her ankommer Kate McCann politistasjonen i dag. Et gigantisk presseoppbud og et hundretalls nysgjerrige ventet utenfor sperringene. Foto: FRANCISCO LEONG / AFP
I AVHØR NÅ: Her ankommer Kate McCann politistasjonen i dag. Et gigantisk presseoppbud og et hundretalls nysgjerrige ventet utenfor sperringene. Foto: FRANCISCO LEONG / AFP Vis mer

* Hun kan bli anholdt, men sluppet fri mot å måtte betale en kausjon.

* Dommeren kan beordre henne til å bli i Portugal til etterforskningen mot henne er ferdigstilt ved å ta fra henne passet hennes.

* De kan arrestere henne, noe strafferettseksperter tror er lite trolig, ifølge Sky News.

Samtidig er det nå klart at politiet hevder å ha funnet svært avgjørende tekniske spor i saken, som nå er toppsak i medier verden over.

- Madeleines blod har blitt funnet i en bil som ble leid av foreldrene 25 dager etter at de meldte henne savnet, forteller familiens talskvinne Justine McGuiness til CNN.

Ifølge Sky News skal det ha vært spesialetterforskere fra Storbritannia med hunder som fant blodsporene i bilens bagasjerom. Madeleines tante bekrefter overfor tv-kanalen at politiet nå mener at den antatt døde jenta ble fraktet bort i leiebilen - fem uker etter den angivelige forsvinningen.

- Foreldrene formelt mistenkt

Opplysningene ble kjent etter at Kate McCann i ettermiddag fikk endret status til formelt mistenkt i forsvinningssaken og advokaten hennes har forberedt henne på at en slik utvidelse av siktelsen kan være nært forestående.

Skulle få maks to år i fengsel

Også faren Gerry vil trolig få status som mistenkt, forteller flere i familiens omgangskrets til både CNN og Sky News.

Begge foreldrene har nektet enhver befatning med forsvinningen, og har siden de meldte Maddie savnet 3. mai brukt all sin tid på en verdensomspennende kampanje for å finne datteren.

- Hele familien er svært, svært opprørt. Det kan ikke være noen bevis, de har ingenting med dette å gjøre, sier Madeleines tante til Sky News.

- Sjokkert

Politiet har ikke gått offentlig ut med hva som danner grunnlaget for endringen av morens status i etterforskningen, men flere seriøse britiske medier har fått bekreftet at analyser av tekniske bevis trolig er årsaken til den dramatiske beslutningen.

Kate McCann skal i natt ha stilt seg helt uforstående til de nye beskyldningene.

- Hun er sjokkert og overrasket på flere måter, først og fremst over at en slik beskyldning kan bli rettet mot henne. Samtidig er hun åpenbart redd for at denne utviklingen i etterforskningen kan ta fokus bort fra forsøkene på å finne Madeleine, sa en talsmann for familien til Sky News tidligere i dag.

Også andre venner støtter ennå ekteparet McCann fullt ut etter den uvirkelige utviklingen det siste døgnet.

- Vi så med egne øyne sorgen Kate opplevde den natta, vi vet at hun er uskyldig,  sier en gruppe familievenner  i en felles uttalelse til Sky News  i ettermiddag.

De viser til at de 3. mai spiste middag sammen med Madeleines foreldre på en uterestaurant like ved ferieleiligheten på tidspunktet da fireåringen angivelig ble bortført fra soverommet.

Madeleines grandonkel Brian Kennedy kaller hele etterforskningen «en farse».

- Min første reaksjon var vantro. Antydningen om at enten Kate eller Gerry McCann ville skade noen av sine barn er hinsides latterlig, sier han til BBC News.

Dagbladet.no følger saken.

<B>- OGSÅ MISTENKT:</B> Statusen til far Gerry McCann vil ifølge CNNs kilder bli formelt mistenkt om kort tid.