Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel-kritikk:

Skulle følge barn til skolen, men ble nektet innreise til Israel

Nok en gang blir norske borgere nektet inngang til Israel. - Dette handler om at Israel ikke ønsker kritikk, mener Kirkens Verdensråd.

FÅR FØLGE: De palestinske barna som går på Cordoba-skolen i Hebron trenger daglig å bli fulgt av internasjonale observatører for å unngå trakassering, enten fra israelsk militære i sjekkposter, eller fra israelske bosettere. De siste to åra har Israel nektet stadig flere ledsagere innreise til Israel - og dermed de palestinske områdene. Foto: Kirkens Nødhjelp
FÅR FØLGE: De palestinske barna som går på Cordoba-skolen i Hebron trenger daglig å bli fulgt av internasjonale observatører for å unngå trakassering, enten fra israelsk militære i sjekkposter, eller fra israelske bosettere. De siste to åra har Israel nektet stadig flere ledsagere innreise til Israel - og dermed de palestinske områdene. Foto: Kirkens Nødhjelp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I HEBRON: I den palestinske byen Hebron er det stadig sammenstøt mellom israelske bosettere og palestinere. Ledsagerne til EAPPI-programmet er på plass for å unngå sammenstøt og for å rapportere brudd. Foto: Kirkenes Verdensråd
I HEBRON: I den palestinske byen Hebron er det stadig sammenstøt mellom israelske bosettere og palestinere. Ledsagerne til EAPPI-programmet er på plass for å unngå sammenstøt og for å rapportere brudd. Foto: Kirkenes Verdensråd Vis mer

Samtidig som Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøkte Israel i januar, ble Kirkens Nødhjelp-ansatte Liv Snesrud nektet inngang til landet.

Norge protesterte, men uten resultat. I stedet ble ytterligere to nordmenn nektet innreise til Israel, bare uker seinere.

Følger barn

De to skulle være observatører for Kirkens verdensråds EAPPI-program, der de blant annet følger barn til og fra skolen for å forhindre trakassering fra israelsk militære eller bosettere, men også for å unngå at palestinske barn kaster stein på israelske soldater.

- De er gjester av kirkene i Jerusalem, og skal være uavhengige observatører. I Hebron er barna helt avhengige av å bli ledsaget til og fra skolen for å unngå trakassering, både på sjekkposter og på skolevei, sier Snesrud.

Handler om politikk

Men de norske ledsagerne fikk ikke komme inn i Israel, og den israelske innenriksminister Aryeh Deri tvitret følgende (KNs oversettelse):

«Jeg beordret i dag at det forhindres innreise til landet for to norske aktivister fra den globale kirke fordi de hadde kommet til Iandet for å overvåke det som skjer i Judea og Samaria, og spesielt IDFs aktiviteter ved urolige sjekkposter. På forespørsel av sikkerhetspersonell vil jeg fortsette med og forhindre innreise av aktivister fra utlandet som har som hensikt å forstyrre orden i områder med friksjon», skrev ministeren (tvitring i boks, på hebraisk).

- Dette viser at dette i høyeste grad er en politisk avgjørelse. Å si at ledsagere har til hensikt å forstyrre lov og orden er en alvorlig anklage, sier Snesrud.

Hun viser til at både rektorer, lærere og FN mener programmet er viktig siden det bidrar til at barn får trygg tilgang til utdanning.

- Israel beskylder ledsagere for å ta del i demonstrasjoner, men dette er ikke riktig. De er til stede for å observere og dempe konflikter, sier Snesrud, og legger til:

- At også noen israelske soldater gir klart uttrykk for at de setter pris på at ledsagerne er til stede gir oss en god indikasjon på at programmet lykkes med dette. For øvrig er anklagene som til stadighet gjentas om at EAPPI støtter BDS-bevegelsen feilaktige.

- Kritikere knebles

Kirkenes Verdensråd har siden 2002 til enhver tid 25 til 30 observatører på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Disse skal være «uavhengige», og ikke ta side i konflikten. Oppgaven er å melde om brudd på menneskerettigheter og påse at internasjonal humanitær lov blir fulgt, både av palestinere og israelere.

- Vi er bekymret over utviklingen, siden vi opplever at stadig flere blir nektet innreise til Israel. Samtidig mener vi dette skader Israel mer enn det skader oss, siden Israel ofte understreker at landet er et fritt, demokratisk og åpent samfunn, sier Peter Prove, direktør for Commission of the Churches on International Affairs.

Han forklarer hvorfor:

- Vi opplever i stedet en tendens der all kritikk blir lagt lokk på i Israel. Det er ikke hva jeg forbinder med et demokrati, sier Prove.

32 nektet inngang

Siden april 2016 har 32 representanter for Kirkenes Verdensråd blitt nektet inngang til Israel. De fleste skulle være ledsagere i Palestina og Øst-Jerusalem-programmet, og kom fra Sør-Afrika, Sverige, Norge og Sveits, i tillegg til noen andre nasjonaliteter.

- Israel liker ikke kritikk mot Israels okkupasjon i Palestina, og gjør stadig mer for å kneble kritikken mot seg. Det gjør de ved å avvise stadig flere personer inngang til Israel, som med våre folk, sier Prove.

Han mener at Israels grensepolitikk er uforutsigbar.

- Siden april 2016 har stadig flere av våre folk blitt nektet innreise til Israel. Utviklingen av Israels politikk, som er stadig mer høyrevridd og konservativ, gjør også problemet mer akutt, sier Prove.

Norge er kritisk

Norges ambassade til Israel følger opp saker der nordmenn ikke får inngang til landet, og dermed heller ikke til palestinske områder, med israelske myndigheter.

- Norge stiller seg kritisk til at representanter fra sivilt samfunn er blitt nektet innreise til Israel, og har gitt uttrykk for det gjentatte ganger overfor israelske myndigheter, sier Astrid Sehl, pressetalsperson i Utenriksdepartementet.

Hun viser til at utenriksminister Ine Eriksen Søreide tok opp dette i sine politiske samtaler med israelske politikere i januar i år, da Kirkens Nødhjelp-ansatte Liv Snesrud ble nektet inngang.

Sehl viser til at den norske ambassaden har «få muligheter til å påvirke beslutninger om innreiseforbud som fattes av israelske myndigheter».

- Som suveren stat har Israel rett til å regulere, i samsvar med Israels folkerettslige forpliktelser, hvem som slipper inn på deres territorium. Dette gjelder også dem som skal videre til Palestina, sier Sehl.

Israel: - Rett til forsvar

Den Israelske ambassadøren til Norge, Raphael Schutz, sier at «det er like legitimt å kritisere israelsk politikk som det er å kritisere andre staters politikk».

- Vi anser ikke kritikk som grunnlag for å nekte noen innreise til landet. Samtidig mener vi at BDS-bevegelsen ikke faller i kategorien for legitim kritikk, sier ambassadøren og viser til det han kaller en boikottbevegelse, som ifølge Schutz mener at det ikke er noen plass for en jødisk stat i Midtøsten.

Når Dagbladet påpeker at Kirkens Nødhjelp og Kirkenes Verdensråd ikke er en del av det Israel kategoriserer som boikottbevegelsen, vil ikke Schutz kommentere mer på nåværende tidspunkt, er beskjeden fra ambassaden.

I stedet svarer Schutz følgende per mail:

«Israel er ikke imot dem som ønsker å støtte palestinerne, men det er vår rett til å forsvare oss mot krefter som ønsker å fjerne oss fra kartet. Vi ønsker å ha god dialog og bistå konstruktive aktører aktive i Israel og De palestinske territoriene. Implementeringen av den nye loven om å nekte sentrale boikottaktører innreise, er fremdeles på et tidlig stadium. Vi er sikre på at vi vil finne gode måter å implementere loven i praksis. Det kan være uklare grenser når det gjelder håndhevelse og vi prøver å møte disse utfordringene best mulig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!