Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle forenkle bedrifters hverdag: Nå kommer kravet om egen metoo-rapport tilbake

Ap får viljen sin. - Men det er vanskelig å ta kritikken fra dem seriøst, sier Høyre.

VIL HA TILBAKE PLIKT: Anette Trettebergstuen i Ap vil at norske bedrifter skal rapportere inn hvilke tiltak som gjennomføres for å unngå seksuell trakassering på jobb. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL HA TILBAKE PLIKT: Anette Trettebergstuen i Ap vil at norske bedrifter skal rapportere inn hvilke tiltak som gjennomføres for å unngå seksuell trakassering på jobb. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Stortingets finanskomité i fjor stemte for å fjerne kravet om årsmelding for mindre norske bedrifter, ble redegjørelsesplikten fjernet samtidig.

Redegjørelsesplikten sørget for at norske bedrifter måtte rapportere inn til staten om hvilke tiltak som ble iverksatt mot seksuell trakassering på arbeidsplassen. En veldig aktuell sak i etterkant av metoo-kampanjen.

Arbeiderpartiet var blant dem som sørget for at redegjørelsesplikten forsvant. Nå vil partiet ha den tilbake.

- Det er som om en lærer skulle sagt «du må gjøre leksene dine, men jeg kommer aldri til å sjekke». Det henger ikke på greip. Dette er det viktigste verktøyet vi har for å arbeide mot et arbeidsliv uten seksuell trakassering, sier Anette Trettebergstuen i Ap.

- Men dere stemte for dette i komité. Har ikke Ap kontroll på konsekvensene av egen politikk?

- Det står svart på hvitt i innstillingen at rapportering på tiltak mot seksuell trakassering skulle bestå. Vi var ikke blinde i denne saken, svarer Trettebergstuen.

- En viktig del av kampen mot seksuell trakassering står på arbeidsplassen. Da må vi vite hva bedriftene faktisk gjør for å bli bedre, legger hun til.

Per nå slipper bedrifter med færre enn 50 ansatte - altså flesteparten av norske bedrifter - å rapportere inn hvilke tiltak de gjør for å forhindre seksuell trakassering. Tidligere måtte bedriftene sende inn en rapport én gang i året.

Frykter mindre metoo-oppfølging

Trettebergstuen frykter at dette vil medføre at norske bedrifter kommer til å gjøre langt mindre for å sikre seg mot seksuelle trakassering, selv etter en omfattende metoo-kampanje.

Det var å spare mindre bedrifter for rapporteringsarbeid at finanskomiteen på Stortinget før jul vedtok å fjerne redegjørelsesplikten. Komiteen kalte endringen en forenkling.

- Vi kommer til å fremme forslag om å reversere dette. Hvis vi skal framstå som om vi tar seksuell trakassering på alvor, så kan vi ikke legge til rette for at norske bedrifter lar være å iverksette tiltak, sier Anette Trettebergstuen.

Høyre lytter til flertallet

Tone Trøen (H) leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Hun refser Ap for å snu i saken, men sier samtidig at partiet faktisk kommer til å få viljen sin.

- Selv om Arbeiderpartiet ikke er enige med seg selv i dette spørsmålet, er det et flertall på Stortinget som ønsker redegjørelsesplikt innført og jeg oppfatter at likestillingsminister Helleland jobber med å finne løsninger på dette.

Ifølge Trøen ønsket aldri Høyre å svekke norske bedrifters innsats mot seksuell trakassering. Partiet ønsket bare å minske papirmøllekravene til næringslivet. Det mener Trøen fortsatt er en god idé.

- Det er vanskelig å ta kritikken fra Trettebergstuen seriøst. Arbeiderpartiet har nylig støttet regjeringens forslag om å fjerne kravet for årsmelding, for foretak med mindre enn 50 ansatte. Å fjerne årsmeldingen er et viktig grep på veien for å minke unødvendige og ressurskrevende byråkratiske byrder for bedriftene, sier Trøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!