Skulle forsyne Nord-Norge - sender torsken til utlandet

Kjell Inge Røkke selger stadig mer frossenfisk til utlandet, mens han legger ned fiskeindustribedrifter i Finnmark.

SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SE TORSKEN: Kjell Inge Røkke-selskapet Havfisk solgte i fjor to tredjedeler av torsken som skulle sørge for aktivitet i fiskeindustrien i Nord-Norge, til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Dagbladet mener: Et nødvendig kystopprør

Havet i nord koker av fisk, og fiskerimilliardær Kjell Inge Røkkes trålselskap Havfisk rapporterer om stadige fangstrekorder.

Kystsamfunn nordpå er likevel i harnisk. Tross veksten leverer nemlig Røkke-selskapet stadig mindre torsk til foredlingsanleggene i Nord-Norge - stadig mer selges til utlandet.

Tall Dagbladet har innhentet fra selskapene, viser at i fjor gikk bare 34,6 prosent av torsken i til filetanleggene i Finnmark og Nordland - filetfabrikker som Røkke-selskapet har såkalte leveringsforpliktelser til. Året før gikk 49,6 prosent av fisken til anleggene.

Det medfører at selv om torskekvoten økte med 30 prosent i fjor, fikk likevel anleggene omlag 240 tonn mindre torsk enn året før.

- Hele opplegget deres har vært å være tålmodige, for så å kunne dra avgårde med fisken. For det er den de tjener på. Det er så kynisk, sier tidligere ordfører i Gamvik kommune, Roger Hansen (Ap), til Dagbladet.

Han var sentral da krefter i Arbeiderpartiet og LO hentet Røkke til fiskefatet i nord - nå vil han kjeppjage ham fra Nord-Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer