BISETTES: Professor Frank Aarebrot skal bisettes i Korskirken i Bergen i dag. Mange er kommet for å ta et siste farvel med den populære statsviteren. Bisettelsen direktesendes med tillatelse fra de pårørende. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET/ VIDEO: NRK Vis mer

Frank Aarebrot

Skulle fortelle om 500 år på 500 minutter på TV. - Frank var en rockestjerne

I dag bisettes han i Korskirken i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Journalist og programleder Steinar Birkeland i NRK har laget mye godt TV-stoff om Frank Aarebrot. De to ble første gang kjent med hverandre i 1983 da Birkeland var student og Aarebrot var foreleser i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Etter den tid har har Birkeland blant annet laget portrettprogram og de tre forelesningene om Grunnloven på 200 minutter, om krig på 200 minutter og det amerikanske valget i fjor på 227 minutter.

- Jeg hadde de samme forelesningsopplevelsene med ham som så mange andre studenter har fortalt om. Han var helt spesielt god til å formidle av sin uendelige kunnskap, og jeg tror at noe av hemmeligheten var at han hadde en lidenskaplig tilærming til stoffet. Han gjorde det på en måte som var relevant for oss som lyttet og skulle lære, sier Steinar Birkeland.

Vokste opp med boksamling

I dag møter han som svært mange andre i Korskirken i Bergen for å ta siste farvel med vennen, fagmannen, professoren og fortelleren Frank Aarebrot som ble 70 år gammel.

I boka «Dette gjorde vi» av journalist Gro Berntzen forteller Frank Aarebrot selv om sin barndom og en historie som beviser hans tidlige interesse for historie. Han var ikke mer enn 10 eller 11 år gammel da han var med sin far, Knut Frank, til Madsens bokhandel på Bryggen i Bergen. De var ikke før kommet innenfor dørene og kikket seg litt rundt før den unge gutten pekte på et helt nytt åttebinds verdenshistorieverk fra Aschehoug og sa: «Det vil jeg ha». «Javel», sa faren.

«Jeg tror jeg feiet gjennom alle åtte bindene på 14 dager», forteller han.

Frank Aarebrot vokste opp i et hus preget av farfarens store boksamling og han gledet seg stort over å jakte på gode historier der.

Han forteller at hans far ble veldig glad da sønnen viste så stor interesse for boksamlingen til farfaren: «Ønsket jeg meg en bok, tok han meg med til Madsens bokhandel og ga meg nærmest carte blanche til å kjøpe. Det var selvfølgelig et utrolig viktig element i min oppvekst.»

Han var studentenes yndlingsforeleser, en etterspurt gjesteforeleser ved universiteter i flere land, en god venn av journalister som hadde behov for hjelp under valgkamper og til å kommentere politiske hendelser, og en analytiker som ga råd til alle politiske partier.

- Han var alltid tilstede og 100 prosent uforfengelig. Selv om han snakket mye, var han også flink til å ta til seg kunnskap fra andre. Han var nysjerrig i forhold til alle mennesker, i alle lag av folket, sier NRK-journalist Steinar Birkeland.

Birkeland trakk med seg Aarebrot i en programserie som fikk navnet «Mediemenerne» i 2002 og han laget portrettprogrammet «Fri og Frank» i 2009.

- Som en rockestjerne

- Da vi laget portrettprogrammet var vi blant annet i Dijon i Frankrike hvor han hvert år var for å holde foredrag for studentene om utviklingen av de politiske partiene i Europa. Studentene var så fornøyd med formidlingen fra Frank at de applauderte gjentatte ganger og reiste seg for å trampeklappe for ham. Jeg så på Frank som en rockestjerne.

Allerede da fikk Birkeland og noen kolleger en idé om å lage et lengre program der Frank Aarebrot fikk utfolde seg med sine kunnskaper om historie, politikk og statsvitenskap.

- Frank var et eventyr å jobbe sammen med, alltid entusiastisk, velvillig og med godt humør. Han klarte å formidle sine kunnskaper på en ny måte hver gang ved å eksemplifisere på stadig nye måter og med forskjellige anekdoter.

27. oktober i år skulle Birkeland og Aarebrot jobbe sammen i Bergens storstue Grieghallen. I år er det 500 års jubileum for reformasjonen. Det var allerede solgt flere hundre billetter til forelesningen da han gikk bort 9. september.

- Jeg savner ham

Frank Aarebrot hadde lenge drømt om å få forelese lenge og vel gjennom TV-ruta om reformasjonen som hendelse på 1700-tallet og som et vendepunkt for Europa, om demokratiets opphav og utviklingen av de politiske partiene.

- Han skulle fortelle om disse 500 årene gjennom 500 minutter direkte på TV, altså en maraton større enn noe annet han har gjort. Jeg savner ham, sier Steinar Birkeland.