SKULLE KJØPES FRI: Dagen etter den første domsavsigelsen mot de to nordmennene i Kongo, hevder forfatter Morten Strøksnes at han ble oppsøkt på gata i Kisangani av en mann som sa han kunne få de to nordmennene ut av fengsel mot 100 000 dollar. Her føres French og Moland ut av rettslokalet etter domsavsigelsen, 8. september ifjor. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
SKULLE KJØPES FRI: Dagen etter den første domsavsigelsen mot de to nordmennene i Kongo, hevder forfatter Morten Strøksnes at han ble oppsøkt på gata i Kisangani av en mann som sa han kunne få de to nordmennene ut av fengsel mot 100 000 dollar. Her føres French og Moland ut av rettslokalet etter domsavsigelsen, 8. september ifjor. Foto: Torgeir P. Krokfjord/DagbladetVis mer

Skulle frigi Moland og French for 100 000 dollar

En mann som skal ha hatt tilknytning til president Kabila kunne frigi Kongo-fangene, hevder forfatter Morten Strøksnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forfatter av Et Mord i Kongo, Morten Strøksnes, skriver i boka at han ble kontaktet av en arabiskutseende mann på gata i Kisangani. Boka kommer i dag på Gyldendal forlag.

Dette skal ifølge boka ha skjedd dagen etter den første dommen mot Joshua French og Tjostolv Moland, og ifølge mannen skal han ha hatt kontakter helt opp til president Joseph Kabila.

Mannen fortalte forfatteren at han kunne få de to nordmennene ut av fengselet i Kisangani:

- Min onkel sitter svært nær presidenten. Han kan hjelpe deg med å få de to norske fangene løslatt, skal mannen ha sagt.

Det skriver Strøksnes om hendelsen, som skal ha skjedd 9. september ifjor.

Hadde kontakter Forfatteren hadde ankommet byen bare to dager tidligere, og var iferd med å ordne det praktiske rundt sitt opphold.

Mannen som tok kontakt utenfor en salgsbod i sentrum av Kisangani presenterte seg som Yosuf Bashar.

Han sa uoppfordret til Strøksnes at Moland og French aldri burde stått foran en militær domstol.

- Rettsaken beviser ingenting, det var påstand mot påstand. Nå er det bare Kinshasa som kan ordne opp, sa han til Strøksnes.

PÅ MARKEDET: Morten Strøksnes skriver i boka at han ble oppsøkt på gata i sentrum av Kisangani av en fremmed som hevdet han kunne være behjelpelig med å få de to nordmennene ut av sentralfengselet i byen. Foto: Espen Røst/Dagbladet
PÅ MARKEDET: Morten Strøksnes skriver i boka at han ble oppsøkt på gata i sentrum av Kisangani av en fremmed som hevdet han kunne være behjelpelig med å få de to nordmennene ut av sentralfengselet i byen. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer

- Jeg har kontaktene, og kan få dem ut av fengsel iløpet av en måned, skriver Strøksnes at Bashar sa.

Bashar hevdet ifølge Strøksnes at onkelen kunne fly inn fra Kinshasa til Kisangani og ordne en utleveringsavtale med «militærgutta».

De skulle da ifølge boka overføres til hovedstaden og stilles for en sivil domstol der.

100 000 Dollar - Regjeringen har bruk for et godt forhold til Europa, og trenger ikke slike kontroversielle saker, hevdet Bashar til Strøksnes.

- Men det er klart de må betale, sa Bashar.

- Hvor mye, spurte Strøksnes, ifølge boka.

- Litt vanskelig å si. Rundt 100 000 dollar, skal Bashar ha svart.

Strøksnes og Bashar utvekslet telefonnumre og avtalte å kontaktes på et senere tidspunkt.

Svært farlig Strøksnes skriver senere i boka at datteren til en høytstående offentlig ansatt advarte ham mot å ha kontakt med Yosuf Bashar.

- Han er en svært, svært farlig person, hevdet kvinnen til Strøksnes.

- KJENTE PRESIDENTEN: Strøksnes' kontakt skal ifølge seg selv ha kjent Joseph Kabila. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
- KJENTE PRESIDENTEN: Strøksnes' kontakt skal ifølge seg selv ha kjent Joseph Kabila. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

Den samme kvinnen skal ifølge boka ha hørt rykter om at Moland og French ble lurt inn i en felle, men understreket for forfatteren at dette var en livsfarlig materie å røre i.

- Hvis det kommer ut at jeg har snakket med deg er min far ferdig.

- Lov meg at du aldri sier navnet mitt. Hvis de får høre at jeg har snakket med deg om de to fangene, er det ute med min familie, sier den ikke navngitte kvinnen fra det Strøksnes omtaler som Kisanganis «borgerskap».

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, mener Strøksnes også å ha funnet Kongo-fangenes kontaktperson i Kisangani.

NY BOK: Forfatter Morten Strøksnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
NY BOK: Forfatter Morten Strøksnes. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer