- Skulle gi dem et helvete

Fengslet var kaotisk, og reglene ble laget etter hvert. Men en ordre var klar: De irakiske fangene skulle gjennomgå et helvete.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet):Det er stor forskjell på bildene Sabrina D. Harman (26) sendte hjem til familien og de som de siste dagene har rystet verden. Harman mener de fikk ordre om å bryte ned fangene. Dette forteller hun til The Washington Post.

Hun er en av de sju militærpolitisoldatene som nå risikerer tiltale for mishandling i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad. Harman var en av soldatene på bildet av nakne irakiske fanger, stilt opp som en pyramide.

I en e-post fra Bagdad forteller den 26-årige reservesoldaten at hennes gruppe militærpoliti fikk ordrene sine fra hærens etterretningsoffiserer, fra CIA eller fra ledere i private selskaper som var hyret for å gjennomføre avhør.

Fangehelvete

- De kunne komme med en eller flere fanger som allerede var iført håndjern og hadde hetter over hodet. Vår jobb i militærpolitiet var å holde dem våkne og gi dem et helvete slik at de ble villige til å snakke, sier Harman.

Denne «oppmykingen» av fangene var for å slite dem ut. Noen måtte stå og holde opp kasser til de ble utmattet.

- Fangene ble avkledd og ransaket og måtte deretter knele i timevis, forteller Harman.

Hun sier at offiserene som brakte inn fanger, ga ordre om hvorvidt militærpolitiet skulle være «snille» eller ikke.

- Dersom en fange var samarbeidsvillig, fikk han beholde klær og madrass og kunne få sigaretter og kanskje også varm mat. Men dersom fangene ikke ga det som var ønsket, ble alt dette fratatt dem inntil etterretningsoffiserene bestemte noe annet. Søvn, mat, klær, madrasser og sigaretter var privilegier som ble delt ut dersom fangene ga informasjon.

Ingen regler

Harman sier at det ikke var noen gitte forskrifter for driften av fengselet. Offiserene lagde regler etter hvert. Hennes beskrivelse av forholdene stemmer overens med militærets egen rapport om Abu Ghraib, hvor det heter at fengselet var kaotisk og uten noen klare bestemmelser for avhør og at mannskapene var svært dårlig forberedt på jobben som skulle gjøres.

- Genèvekonvensjonen så vi aldri, og ingen av oss husker at den noen gang ble nevnt. Første gang jeg leste den, var etter at jeg ble tiltalt, sier Harman.

Hun var assisterende sjef for Papa John's Pizza i Fairfax County utenfor Washington DC før hun ble sendt til Irak. Hun meldte seg til reservestyrkene etter 11. september 2001 og ble utkalt i februar i fjor. Hun fikk da tre måneders opplæring, men den var ikke knyttet til fengselstjeneste, avhør eller fangebehandling.

Ville «redde verden»

Hennes mor, Robin Harman, sier til The Washington Post at hennes datter aldri ville skade noen.

- Hun hadde en slags holdning om å redde verden. Hun reiste til Irak og fikk se virkeligheten. Man setter ikke ukvalifiserte ungdommer i en slik situasjon, sier Robin Harman. Hun så forsvarsminister Rumsfeld snakke i Kongressen fredag og følte at hennes datter ble gjort til en syndebukk.

- De skyver ansvaret nedover og legger alt på de unge ute i felten, sier moren.

Det franske nyhetsbyrået AFP har fått tilgang på en hemmelig militær rapport som også bekrefter det Sabrina D. Harman og andre sier. I rapporten går det fram at amerikansk etterretning ba om at prosedyrene i Abu Ghraib-fengselet måtte ble endret, slik at de irakiske fangene ble mer «samarbeidsvillige».

«Et stort problem»

Fangeskandalen i Irak dominerer fortsatt det amerikanske nyhetsbildet. USA sivile toppleder i Irak, Paul Bremer, sa i går at mishandlingen i Abu Ghraib var et stort problem.

- Jeg deler irakernes raseri,noe burde ha vært gjort tidligere, sa Bremer. Men han understreket også at mange irakere blir hjulpet av amerikanske soldater.

President George W. Bush sa i sin radiotale i går at det er viktig å huske på at mishandlingen ble begått av noen få.

Demokratenes presidentkandidat John Kerry mener at George W. Bush må ta et personlig ansvar for mishandlingen og at forsvarsminister Donald Rumsfeld bør gå av.

IDYLLEN: Dette bildet fra byen Al-Hillah i Irak sendte Sabrina D. Harman hjem til familien. Ifølge mora ville datteren «redde verden».
FANGEHELVETET: Her poserer Sabrina D. Harman på det rystende bildet som har gått verden rundt.