Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innreiseforbudet:

Skulle gjenforenes med ektemannen i USA. Så ble hun stoppet på flyplassen

- Jeg er helt i sjokk, sier kvinnen. 

BLE STOPPET: Den kurdiske kvinnen skulle gjenforenes med ektemannen som fikk oppholdstillatelse i USA i fjor sommer. Så signerte Trump innreiseforbudet som hindrer henne og innbyggere fra sju forskjellige land å komme inn i USA. Video: CNN / AP DV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et halvt år etter at ektemannen fikk oppholdstillatelse i USA skulle den kurdiske kvinnen endelig komme etter. Da hun lørdag skulle gå om bord i flyet i Irak, ble drømmen stoppet. Navnet hennes ble ropt opp på høytaleranlegget.

- De fortalte meg at jeg ikke kunne gå om bord, at jeg ikke kunne reise. Jeg ble helt sjokkert og begynte å gråte. Så spurte jeg: «Hvorfor det? Hvorfor meg?».

Det forteller kvinnen «Dalal» under ett intervju med CNN i den irakiske byen Erbil. Hun er én av mange som berøres av Donald Trumps nye innreiseforbud til USA.

Se intervjuet med kvinnen i videoen øverst i saken.

Flyktet fra IS

DEMONSTRERER: På flyplasser over hele USA har folk demonstrert mot Trumps innreiseforbud fra syv land med muslimske majoriteter. Video: CNN Vis mer

«Dalal» er ikke hennes virkelige navn, men hun er redd for at sjansene for å nå USA blir mindre hvis hun står fram. Hun og mannen oppholdt seg tidligere i byen Sinjar, som ligger nord i Irak, tett på grensen til Syria.

Ifølge kvinnen kom paret seg så vidt unna da den militante islamistgruppen IS stormet området. Flere ble drept og kidnappet, forteller hun. Dette ble tidspunktet hvor de begge skjønte at de ikke hadde noen fremtid i Irak.

- Drømmen min var å reise til USA. Fordi det er det sterkeste landet i verden. Vi føler at det er trygt der. De har de best beskyttede menneskerettighetene, sier hun til CNN.

- Jeg er i sjokk

Ifølge den kurdiske kvinnen jobbet ektemannen som tolk for det amerikanske militære over flere år, før han søkte om spesiell oppholdstillatelse for innvandrere i 2016.

ANONYM: Den kurdiske kvinnen som ble intervjuet av CNN i Irak er redd for å stå frem med fullt navn. Hun frykter at det kan minske sjansene hennes for å komme inn i USA. Foto: Skjermdump CNN. 
ANONYM: Den kurdiske kvinnen som ble intervjuet av CNN i Irak er redd for å stå frem med fullt navn. Hun frykter at det kan minske sjansene hennes for å komme inn i USA. Foto: Skjermdump CNN.  Vis mer

Mannen fikk godkjent søknaden, og reiste til USA i fjor sommer. Denne helgen skulle de endelig gjenforenes, men Trumps nylig underskrevne innreiseforbud satte en stopper for gjenforeningen.

- Jeg greier ikke å tenke klart. Jeg er i sjokk. Hvis jeg tenker på noe begynner jeg bare å gråte. Jeg gråter ikke fordi jeg er svak, men fordi jeg hadde små drømmer. Jeg trodde at de kunne tjene på drømmene mine i USA hvis de gikk i oppfyllelse. Jeg tenkte at jeg ville være trygg der, sier hun.

Som én av mange som berøres av det mye omtalte innreiseforbudet, har ikke paret noe annet valg enn å vente. Lite vet kvinnen om når hun på ny kan søke om å få besøke ektemannen i USA.

Møter motstand

Den amerikanske presidenten skrev under på innreiseforbudet fredag denne uken, og hindrer dermed reisende fra henholdsvis Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya, Iran og Jemen inngang i USA. Fra offentlig hold er formålet med vedtaket å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor landet, ifølge NTB.

Avgjørelsen om utestengelse av syriske flyktninger på ubestemt tid har skapt sterke reaksjoner over hele verden, og mange kritiserer den nyinnsatte presidenten for sterk mangel på medfølelse.

«Dalals» beskjed til Trump er klar:

- Vi hater ikke president Trump. Vi hater ingen. Vi elsker det amerikanske folket. Vis nåde, for det finnes ingen nåde i vårt land, sier hun til CNN.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media