Skulle gjennomføre angrepet før nyttår

Dansk og svensk etterretning holdt pressekonferanse om terrorplanene.

TERRORMÅLET: Jyllands-Posten og Politikens hus ved Rådhuspladsen i København. Foto: MARTIN SYLVEST ANDERSEN/REUTERS/SCANPIX
TERRORMÅLET: Jyllands-Posten og Politikens hus ved Rådhuspladsen i København. Foto: MARTIN SYLVEST ANDERSEN/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det avvergede terrorangrepet mot Jyllands-Postens lokaler i København skulle skje før nyttår. Dette kom fram under ettermiddagens pressekonferanse i Danmark, i regi av dansk og svensk etterretningstjeneste.

- Angrepet skulle skje før 1. januar, sa den danske etterretningstjenesten PETs sjef Jakob Scharf.

Fem tatt I løpet av natta og dagen er fire personer pågrepet i Danmark, samt én i Sverige. De fem skal være militante islamister og skal ha planlagt å storme avishuslokalene og drepe så mange som mulig, som gjengjeldelse for den flere år lange karikaturstriden.

Striden startet med Jyllands-Postens publisering av satiriske framstillinger av profeten Muhammed høsten 2005.

Blant beslagene politiet har gjort, er en maskinpistol med lyddemper. Den ble funnet i bilen med tre av de pågrepne, på vei fra Stockholm til København i natt.

I tillegg har dansk og svensk politi ransaket adresser i Københavns-området og Stockholm. Der er det tatt omfattende beslag, i tillegg til at ytterligere to personer er pågrepet.

Stolte Scharf og hans svenske kollega, Säpo-sjef Anders Danielsson, kunne stolte redegjorde for at flere måneders overvåking hadde båret frukter.

FELLES OPERASJON: Så vel Säpo-sjef Anders Danielsson (t.v.) som hans kollega, PET-sjef Jakob Scharf, understreket at samarbeidet mellom de to etterretningsorganisasjonene var en helt nødvendig forutsetning for at terroraksjonen kunne stoppes. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
FELLES OPERASJON: Så vel Säpo-sjef Anders Danielsson (t.v.) som hans kollega, PET-sjef Jakob Scharf, understreket at samarbeidet mellom de to etterretningsorganisasjonene var en helt nødvendig forutsetning for at terroraksjonen kunne stoppes. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX Vis mer

- Det har vært et svært tett samarbeid mellom dansk og svensk etterretningstjeneste i denne saken. Et slikt samarbeid er en forutsetning for at saker som dette skal bli oppklart, understreket Scharf.

Danielsson kunne opplyse at politiet hele tida har arbeidet ut fra en teori om at de pågrepne skulle gjennomføre angrepet i København.

Det har vært spekulert på om kronprins Frederiks planlagte besøk i avishuset hadde sammenheng med angrepet. Det avviste Scharf.