-Skulle gjerne dratt langt vekk

Ikke trygt i Oslo, sier mulla Krekar. Som bare er ute av leiligheten en time i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mulla Krekar bryr seg ikke om at han er blitt oppført på FNs og USAs terrorliste. Han er mer plaget av at han føler seg som fange i egen leilighet på Grønland i Oslo.

-Jeg sitter i dette huset på fjerde året, og jeg går ikke ut. Det er ikke trygt. Jeg går bare ut en time i uka. På fredagsbønnen, sier mannen med det fødenavnet Najmuddin Faraj Ahmad til Ny Tid.

Ukeavisa har besøkt Krekar i leiligheten for å prate om terrorlisten, utvisningsvedtaket og forholdene i Irak.

-Ideologisk konkurs

Han betegner prosessen mot seg selv som en ideologisk konkurs - nok en amerikansk fiasko.

- De løy om masseutryddelsesvåpen i Irak, de løy om tortur og de lyver om meg. De har ingen beviser. Derfor forsøker de å presse Norge ved å sette med på denne lista, sier han.

- Ingen vil jo ha deg her. Hvorfor drar du ikke bare ut av Norge? spør Ny Tid.

- Men hvor skal jeg dra? I Irak er jeg ikke trygg. Det skjønner alle. Men jeg skulle gjerne dratt langt vekk, til Afrika eller Asia. Hvor som helst, for å slippe å være til byrde for det norske folk, svarer Krekar. Som legger til at politiet har beslaglagt reisedokumentene.

 KREKARS HJEMMEKONTOR:  Her tilbringer mulla Krekar dagene. Han er bare ute av leiligheten på Grønland i Oslo en time, for å gå til fredagsbønnen, sier han i et intervju med Ny Tid. Foto:  Heiko Junge, Scanpix.
KREKARS HJEMMEKONTOR: Her tilbringer mulla Krekar dagene. Han er bare ute av leiligheten på Grønland i Oslo en time, for å gå til fredagsbønnen, sier han i et intervju med Ny Tid. Foto: Heiko Junge, Scanpix. Vis mer

Han bekrefter historien i Newsweek om at CIA-agenter kom til Norge i april 2003 for å forsøke å kidnappe ham.

-Ødelegger alt

Mulla Krekar likte den forrige amerikanske presidenten, Bill Clinton. I motsetning til George W. Bush.

- Se på hva Clinton gjorde. Han sendte diplomater ut i verden for å skape fred. Riktignok sto han bak angrep på muslimer, men det var som en reaksjon på angrep mot USA. Bush ødelegger alt, mener Krekar.

Han har ikke noe entydig svar på om USA bør trekke seg ut av hans gamle hjemland Irak.

- Om amerikanerne trekker seg ut av Irak, får det store konsekvenser. Om de blir i landet, får det også store konsekvenser, konkluderer Krekar etter det Ny Tids reporter karakteriserer som en halv time langt foredrag om historie, politikk, militær strategi og styrkeforholdet mellom sjia- og sunni-muslimer.

-Skulle gjerne dratt langt vekk