HEDRET: Tirsdag skulle Heikki Bjørklund Paltto ha fylt 25 år. I løpet av den siste uka har han blitt hedret på flere måter av lokalsamfunnet, venner og bekjente. FOTO: Privat
HEDRET: Tirsdag skulle Heikki Bjørklund Paltto ha fylt 25 år. I løpet av den siste uka har han blitt hedret på flere måter av lokalsamfunnet, venner og bekjente. FOTO: PrivatVis mer

Skulle ha fylt 25 år i dag

Torsdag skal Heikki Bjørklund Paltto begraves fra Eidsberg kirke.

Heikki Bjørklund Paltto skulle ha fylt 25 år i dag, tirsdag 23. oktober. Mens den drapssiktede fortsatt er på frifot, planlegges det begravelse fra Eidsberg kirke.

Det har nå gått åtte dager siden Paltto ble funnet brutalt knivdrept i en leilighet i Arbos gate på Majorstua. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) er siden blitt siktet for både drap og ran, og er etterlyst internasjonalt.

Fotballinteressert

Paltto vokste opp i småbyen Mysen i Indre Østfold, og var gjennom oppveksten svært aktiv i den lokale fotballklubben. Han la selv fotballskoa på hylla som juniorspiller, men har likevel fulgt klubben og fotballmiljøet i tykt og tynt siden, både som trener og supporter.

I løpet av den siste uka har lokalsamfunnet, venner og bekjente hedret Paltto på flere måter.

Tirsdag ble Mysens opprykkskamp i 6. divisjon utsatt og erstattet med en minnestund. Da kampen ble spilt torsdag, var Mysen-spillerne iført svarte sørgebånd, samt at det ble holdt ett minutts stillhet før kampen på Mysen stadion.

- Det er en forferdelig dag for Mysen-fotballen og for hele kommunen. Vi har ikke ord for dette. Det er så tragisk som det får blitt, sa trener Jan Tore Bjerkrheim før avspark, mens tårene rant nedover kinnet.

Dagen etter var familiens bistandsadvokat, Peder Morset, i kontakt med Smaalenenes Avis for å fortelle at markeringen varmet familien.

- Denne oppmerksomheten har varmet familien og er et lyspunkt i en ellers så fortvilende og tung situasjon. Familien ønsker å formidle at dette var flott gjort av klubben, venner og kjente, sa Morset til avisa.

FOSTERHJEM, NARKOTIKA OG FENGSEL: Den antatte gjerningsmannen som ifølge politiet skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto på Majorstua i Oslo, har historie fra fosterhjem, fengsel, tidligere knivran og narkotika. Svenske Makaveli Lindén ble pågrepet i Dijon i Frankrike 23. oktober, etter en storstilt jakt over store deler av Europa. Video... Vis mer

Åpen kirke og begravelse

For et par dager siden spilte også Ullern ILs 3. divisjonslag med sørgebånd. Paltto hadde flere kompiser på laget, og fulgte nærmest hver eneste kamp. Noe av det siste han gjorde, var å se Ullern IL sikre plassen i divisjonen ettermiddagen før han ble funnet drept i leiligheten.

- Kompisene hans kalte ham fotballprofessoren allerede fra ung alder. Han så mye og kunne veldig mye. Han har alltid vært en stødig, vittig kar som har stått litt i bakgrunnen og kommet med sine tørre, lune kommentarer, sa en kjenning i Ullern, som møtte Paltto i alle mulige fotballsammenhenger.

Søndag var Mysen kirke åpen for pårørende og sørgende, og torsdag 25. oktober skal Paltto begraves fra Eidsberg kirke.

Dagbladet har vært i kontakt med familiens bistandsadvokat, Peder Morset. Han opplyser om at familien ikke ønsker å kommentere saken før den kommende begravelsen.

- Familien ønsker svar på hva som har skjedd, og følger med på utviklingen i saken, sa familiens bistandsadvokat Peder Morset til Dagbladet fredag.

Elektroniske spor

Siden politiet gikk ut med overvåkingsbilder av drapssiktede Makaveli Lindén fredag, har etterforskningen tatt flere steg. Mandag la Interpol ut bilder av 20-åringen, og han er nå etterlyst offentlig i 188 land.

Politiet mener at Lindén tidlig mandag morgen knivranet en person i parkeringshuset på Colosseum og deretter drepte Heikki Bjørklund Paltto i leiligheten omkring 200 meter unna.

Paltto skulle ha møtt til jobb klokka 09. mandag morgen. Klokka 12.15 kom en av mannens samboere hjem og fant kameraten blodig med knivskader i leiligheten. Klokka 13.16 ble Lindén fanget opp av et overvåkingskamera på Skøyen stasjon.

Ifølge politiets opplysninger tok han seg etter hvert til Sverige, men politiet opplyser at de har elektroniske spor fra et tredje ukjent land og mener at han nå verken oppholder seg i Norge eller Sverige.