- Skulle ha trøstet mor til kreftdød skolevenninne

Utøya-offer lærte mye av 22. juli.

 POSITIVE OPLEVELSER - ETTERPÅ:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med familien Røyrøy Beinset fire dager  etter terrorkatastrofen på Utøya. Fra venstre  Andrea Røyrøy Beinset, far Ståle Beinset, Jonas Gahr Støre, mor Kjellrunn Røyrøy og Sigurd Røyrøy Beinset. Foto: Sondre Steen Holvik.
POSITIVE OPLEVELSER - ETTERPÅ: Utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med familien Røyrøy Beinset fire dager etter terrorkatastrofen på Utøya. Fra venstre Andrea Røyrøy Beinset, far Ståle Beinset, Jonas Gahr Støre, mor Kjellrunn Røyrøy og Sigurd Røyrøy Beinset. Foto: Sondre Steen Holvik.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søskenparet Andrea Røyrøy Beinset (18) og Sigurd Røyrøy Beinset (21) fra Grimstad opplevde dødsangsten på Utøya 22. juli i fjor uten å bli truffet av terrortiltaltes dødskuler.

Søsknene kom bort fra hverandre da panikken oppsto. Andrea løp og gjemte seg bak noen steiner ned ved vannet før hun ble reddet av en båt.

Storebroren gjemte seg i et kott i hovedhuset, og ante ikke hva som hadde skjedd med søsteren da han kom til Sundvollen et halvt døgn seinere.

- Vet hvor ille det var På forhånd hadde 21-åringen bestemt seg for at han ikke ville høre om detaljene i tiltalen da rettssaken startet mandag.

- Jeg var der, og vet hvor sinnssykt ille det var der, sa Sigurd Røyrøy Beinset til Agderposten før saken startet.

Han greide å styre unna detaljene han allerede visste mer enn nok om.

Men han fulgte mer med på mediedekningen av den første dagen enn han egentlig hadde tenkt. Og det endte opp som en god opplevelse.

Sammen med mor og søster - Jeg holdt meg unna direktesendingene på tv. Det var også fordi jeg var på jobb i Post- og teletilsynet. Jeg var innom nettavisenes dekning noen ganger. Og da jeg kom hjem så jeg sammen med søster og mor på pressekonferansen etter første dag i retten med forsvarerne, aktoratet og bistandsadvokater, sier Sigurd Røyrøy Beinset til Dagbladet mandag kveld. 

Og alle tre synes det var en god opplevelse å ha sammen.

- Alle parter virket å være godt forberedt. Jeg er stolt av å tilhøre en rettsstat som tar selv en fyr som tiltalte seriøst, sier 21-åringen til Dagbladet.

Han har full tillit til at retten kommer fram til et rettferdig resultat.

- Syk lettere å forstå Han håper at Anders Behring Breivik like gjerne blir erklært sinnsyk.

- Det er lettere å forstå om det er en syk enn en frisk person som har gjort noe slikt, sier han.

22. juli og den gode hjelpen han og søsteren har fått fra kommunen og nærmiljøet etterpå, har fått Sigurd Røyrøy Beinset til å tenke veldig mye over et dødsfall i vennekretsen mens de gikk i 3. klasse på videregående for et par år siden.

- Burde ha trøstet moren En 18 år gammel skolevenninne døde av kreft.

- Hun var eneste barnet til en alenemor. Moren mistet alt her i livet, men var ikke i nærheten av å få så mye hjelp og oppmerksomhet som vi hjemme hos oss har fått etter 22. juli.

 - Mor til jenta hadde virkelig trengt hjelp, og jeg skjønner nå selv etterpå alt sammen at jeg var altfor unnvikende med å ta kontakt og trøste den gangen. Sånn sett bør det fortsatt komme noe godt ut av 22. juli og omtanken for andre, sier 21-åringen med ettertanke etter første dag av rettssaken.

- Eksamen mye viktigere Han gleder seg over tilværelsen med den perfekte kombinasjonen av økonomistudier og deltidsjobb i Post- og teletilsynet.

Han er ikke innstevnet som vitne, og kommer ikke til å bruke mye tid og energi på Anders Behring Breivik i ukene framover.

- Det kan vel kanskje bli en tur til Kristiansand og overføringen av rettssaken dit. Men bare hvis det er flere AUFere herfra som reiser sammen og vi kan gjøre det til en felles opplevelse. Det er mye viktigere med eksamen og alt det artige jeg holder på med på jobben. Hvorfor skal jeg bruke tid på en fyr helt uten medfølelse for andre, som smiler av World of Warcraft og gråter av sin egen film, spør Sigurd Røyrøy Beniset.

Nabo-offer dropper rettssaken Fylkessekretær Vetle Bo Saga i AUF i Akershus er en av de andre som kom fra Utøya uten fysiske skader - og som vil bruke minimalt med tid og energi på rettssaken.

Og det til tross for at han har kontor i nabolaget til Oslo tinghus og er sentral i Støttegruppa etter 22. juli.

- Vi må gå videre. Rett etter 22. juli viste Norge og folk seg fra sin aller beste side. Det handler om å se hverandre, om å være litt tålmodig med vennene sine, sier han til Østlandets Blad.

Og er glad for at han har så store papirbunker på kontoret at han ikke kan bruke mye tid på det som HAR skjedd.