Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle hatt flere Røkker

Hvis Kjell Inge Røkke selger Aker Maritime nå og trekker seg tilbake med gevinsten, kan Næringsdepartementet tvinge ham til å selge seg ned i Aker RGI. Det sier tidligere næringsminister, Lars Sponheim. Men han tror ikke det vil skje. Til det har han for stor tro på Røkke som seriøs forretningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim satt ved roret i Næringsdepartementet da Røkke kjøpte seg opp og til slutt overtok hele Aker alene. Gjennom forsikringer om langsiktige planer og ivaretakelse av arbeidsplasser skled Røkke gjennom ervervslovens «nåløye» og fikk konsesjon til å bli eneeier.

Men siden Aker Maritime utgjør brorparten av Aker RGIs virksomhet, og ivaretar nettopp de arbeidsplassene politikerne bekymrer seg over, vil situasjonen det bli oppfattet som rent løftebrudd dersom Røkke allerede nå selger arvesølvet.

- Hvis han selger nå og bare plasserer pengesekken i Aker RGI, må vi vurdere om kriteriene vi ga for konsesjonen er etterlevd. Det kommer jeg selv til å ta opp, sier Sponheim.

Lå i kortene

Men den tidligere næringsministeren tror ikke det vil skje. Allerede i samtalene mellom ham og Røkke under ervervsbehandlingen av Aker-oppkjøpet, fikk Sponheim forståelsen av at Røkke ville noe med offshore-virksomheten. Han gjorde det klart at noe måtte skje for å få til en god utvikling i sektoren, og at et samarbeid mellom Kværner og Aker Maritime var en god, framtidig løsning.

- Han gjorde det klart at han ville ta et slikt initiativ, og at han fortsatt ville eie. Det lå ikke i kortene at han ville bli kvitt Aker Maritime, sier Sponheim.

Seriøs

Han karakteriserer både Kværner og Aker som to gode, seriøse selskaper.

- Men Kværner har vært gjennom en lang sykdomsperiode som satte dem delvis ut av spill. Derfor har de kanskje behov for å opptre litt innovervendt før de er i stand til å innta lederrollen i en slik utvikling. Men hvem som skal holde i roret i denne prosessen, er og blir et spill, sier Sponheim.

Et spill der han selv ikke har favoritter i lederrollen.

- Røkke ville være like god til å lede dette videre som noen andre, men jeg har også den beste oppfatning av Kjell Almskog. Heldigvis er det ikke jeg som skal ansette noen, sier Venstre-lederen.

Han legger ikke skjul på at han har stor sans for Røkke som forretningsmann.

- Jeg har alltid opplevd ham som en ryddig, seriøs og ordentlig person, en av de mest skikkelige jeg har hatt med å gjøre. Norge skulle hatt flere slike som ham - som kan snu seg rundt og gjennomføre ting raskt. Jeg har aldri skjønt denne korsfestelsen pressen driver med, sier han.

Sponheim tror Kværner opptret lite klokt overfor Røkke nå. - Røkke har ofte referert til det faktum at han har kommet seg opp uten skolegang. Psykologien tilsier at han har behov for anerkjennelse for det han presterer, og når han flyttet hjem til Norge ville han gjøre det med ære. Kværner gjør dumt i å sette seg på bakbeina, ri tradisjoner og prøve å gjøre ham mindre enn han er, sier Sponheim.

<B>LIKE GODE:</B> - Røkke ville være like god til å lede dette videre som noen andre, men jeg har også den beste oppfatning av Kjell Almskog, sier Venstre-lederen.
<B>FÅR SKRYT:</B> Kjell Inge Røkke