Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle hente polfarere ut fra Arktis - sitter fast i isen

Forskningsskipet «Lance» har møtt på tykk is som gjør at det nå sitter bom fast. Nå sender ekspedisjonsteamet bakkemannskap på ski over isen for å møte polfarerne.

EKSPEDISJON: Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har nå tilbrakt 80 dager i Arktis. Foto: @borgeousland og @mikehornexplorer. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Forskningsskipet «Lance» har satt seg fast i isen mens det var på vei nordover for å hente ut polfarerne Børge Ousland og Mike Horn.

Polfarerne har nå tilbrakt over 80 dager i Arktis, og det tidligere forskningsskipet var en viktig del av beredskapsplanen deres.

Etter å ha sittet fast i isen i over åtte timer, har ekspedisjonsteamet tirsdag ettermiddag besluttet å sende bakkemannskapet Bengt Rotmo og Aleksander Gamme av gårde på ski i løpet av dagen for å møte Børge Ousland og Mike Horn.

Møtes på halvveien

- Vi har tatt en beslutning på å sende dem innover mot Ousland og Horn, bekrefter ekspedisjonsleder Lars Ebbesen overfor Dagbladet

Han utdyper at dette vil skje i løpet av ettermiddagen, og at det ventes at de vil gå 40 kilometer i løpet av halvannet døgn for å møte polfarerne på halvveien.

- Rotmo og Gamme har fått litt ekstra hvile i natt for å klare å gjennomføre den lange etappen, også har de nok litt friskere bein enn det paret som har vært på isen såpass lenge, sier Ebbesen.

I likhet med forkningsskipet «Lance», er polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme en viktig del av beredskapsplanen til Ousland og Horn. De har oppholdt seg i Longyearbyen i tilfelle de måtte rykke ut for å gå polfarerne i møte.

- Vindstyrken skal øke

Det er usikre værforhold i vente som gjør at teamet har besluttet å ta i bruk bakkemannskapet:

- Det er spådd at vindstyrken skal øke. Det skal være veldig sterke vindstyrker i hele området nord for Svalbard i dagene framover. På søndag ser det fint ut, men Ousland og Horn har ikke mat fram til søndag, sier han.

De to eventyrerne har mat som holder til 5. desember - hvis de fremdeles befinner seg på isen etter dette, strekker rett og slett ikke matforrådet til:

- Da må de nesten finne en polar måte å koke suppe på en spiker, men vi må løse ett problem av gangen, legger Ebbesen til.

- Ligger helt fast

Skipet som reiste fra Longyearbyen fredag kveld har sittet bom fast i isen siden klokka 04.15 i dag tidlig.

- Akkurat nå ligger de helt fast i isen, det er det siste jeg har hørt fra dem. De har kommet inn på 82 grader nord som var målet, men de har håp om å komme litt lenger. Vi har noen spennende timer foran oss, uttalte Ebbesen overfor Dagbladet tirsdag formiddag.

Skipet ligger rundt 15 nautiske mil fra møtepunktet med Børge Ousland og Mike Horn. Akkurat nå venter de på å komme seg løs fra isen, og kunne presse på litt mer nordover.

Hvis skipet kommer seg et par kilometer nordover, blir nemlig veien videre mye enklere, ifølge Ebbesen.

- Vi håper at dette går. Etter en del timer i løpet av dagen vil vi vite mer om hvordan det går, men akkurat nå tar vi ett steg av gangen, opplyser ekspedisjonslederen,

- Veldig kjørt

Ousland og Horn forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

I slutten av november uttalte Ebbesen overfor NTB at Børge selv var med på å gjøre avtalen med Lance fra satellittelefonen sin.

- Dette er nok første gang noen booker et skip direkte fra iskanten, sier han.

Ebbesen har jevnlig kontakt med både Ousland og Horn gjennom satellittnettverket.

- Fysisk og psykisk er de veldig kjørt, men at de har såpass få dager igjen hjelper nok også. Vi snakket seinest sammen klokka tre i natt, og da var tonen i stemmen deres overraskende bra, forteller Ebbesen.

Sørafrikaneren Mike Horn har lagt ut flere bilder fra ekspedisjonen på Instagram hvor han blant annet dokumenterer frostskader på både fingre og i ansiktet.

- Men det må du regne med på slike ekspedisjoner, sier Ebbesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media