Skulle hevne "noe som skjedde" for 20 år siden

Dødstallet stiger etter ny skolemassakre i USA. Fire drept og seks ligger kritisk skadd på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire jenter og drapsmannen selv er bekreftet døde og seks jenter alvorlig skadd etter skolemassakren i den amerikanske delstaten Pennsylvania i dag. Dette var status ved 05.00-tiden tirsdag morgen norsk tid.

Dødstallene kan komme over ti. Øyenvitner forteller at mellom 10 og 12 jenter ble bundet sammen og skutt, mange av dem i hodet.

Drapsmannen var en gift trebarnsfaren, men ikke medlem av det strengt religiøse Amish-samfunnet, som driver skolen. Tidligere på morgenen skal ha ha etterlatt et selvmordsbrev til kona og barna

Ifølge øyenvitner ringte mannen sin kone fra mobiltelefon etter å ha vært en halv time på den ett roms storeWest Nickel Mines Amish School.

- Han fortalte kona at han skulle hevne noe som skjedde for 20 år siden, at han elsket henne og at han ikke kom hjem,  forteller øyenvitnet ifølge nyhetsbyrået AP.

Lot guttene gå

Jack Lewis, talsmann for politiet i Pennsylvania, sier at en bevæpnet mann gikk inn på skolen. Denne mannen skal ha beordret guttene til å forlate skolen, mens jentene måtte bli igjen. Mannen skal ha bundet jentenes føtter sammen og stilt dem mot tavla før han begynte å skyte mot dem.

Til slutt skjøt han seg selv. Lokale medier har identifisert drapsmannen som den 32 år gamle melkebilsjåføren Charles Carl Roberts IV. Han bodde i nabolaget til skolen. Kl. 10.30 i formiddag lokal tid kom han inn på skolen bevæpnet med en hagle og et automatvåpen.

SKUTT: Flere barn ble skutt og drept i Pennsylvania i dag. Foto: Reuters/Scanpix
SKUTT: Flere barn ble skutt og drept i Pennsylvania i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Flere mennesker ble skutt og politiet omringet skolebygningen, som tilhører den strengt religiøse Amish-bevegelsen.


Dårlig sikkerhet

Drapsmannen hadde ifølge politiet ikke noe i mot Amish-miljøet, det var andre årsaker til at han valgte seg ut nettopp denne skolen. 

- Han valgte denne skolen fordi det går jenter der, fordi den er i nærheten og på grunn av den dårlige sikkerheten, eller mangelen på sikkerhet, på skolen , sier politioverbetjent Jeffrey B. Miller.

Skolen har 27  elever fra 1. til 8. klasse. De eldste er 13 år. Det yngste drapsofferet er ei seks år gammel jente. Sammen med de om lag 15 guttene, lot drapsmannen en gravid kvinne og tre kvinner med småbarn slippe unna før han bandt sammen jentene og stilte dem mot tavla.

Drapsmannen ringte selv nødnummeret 911 og varslet at det ville skje en tragedie hvis ikke politiet holdt seg unna. Da hadde han blokkert utgangsdøra med en pickup-bil på utsiden og trebjelker innenfra.

Skolemassakre-trend

På under èn uke har USA blitt rystet av hele tre skolemassakre. På fredag tok en 15 år gammel elev på en skole i Wisconsin livet av skolens rektor. Bare to dager før, på onsdag i forrige uke, ble seks jenter holdt som gisler på en skole i Bailey, Colorado. En av jentene ble skutt og drept før gisseltakeren tok livet av seg selv.

Skulle hevne "noe som skjedde" for 20 år siden

Gårsdagenes skolemassakre og det som skjedde i Colorado i forrige uke har flere likhetstrekk, og amerikanske myndigheter mener det er mulig at Roberts kopierte Colorado-drapsmannen.

Omringet skolen

Skolen  består kun av ett rom. Politiet omringet skolen tidlig mandag morgen lokal tid. Flere ambulanser ble sendt til stedet sammen med legehelikopter.

Sykehuset Penn State Milton S. Hershey Medical Center bekreftet overfor AP å ha mottatt flere av ofrene.

Amish er en trosretning innenfor protestantisk kristendom, som er utbredt i USA. De lever i  bondesamfunn og bruker ikke moderne hjelpemidler som elektrisitet og biler og driver landbruk emd hester Det finnes rundt 160.000 troende Amisher i USA, de fleste er bosatt i Pennsylvania.

STENGTE DØRA: Den 32 år gamle drapsmannen blokkerte døra til ettromsskolen med pickup-bilen på utsiden og plank på innsiden.
I DYP SORG: Amish-folket i Pennsylvania er i dyp sorg etter skolemassakren.
DRAPSMANNEN: Charles Carl Roberts IV tok livet av seg selv etter drapene.