Julebordsdrapet:

Skulle hjem og feire jul med sine to barn - brutalt knivdrept på jobbens julebord

Søndag var kollegene samlet i sorg etter tapet av en kollega.

POLITIET: Mannen i 50-åra var på julebord i Holmenkollen, da han ble knivstukket og drept. Reporter: Øystein Andersen. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Håndverkerfirmaets julebord på «Lille Gratishaugen» like ved hoppbakken i Holmenkollen var egentlig over. De fleste av de omkring 80 deltakerne hadde dratt, da klokka nærmet seg 02.30 lørdag kveld. Et titall ansatte var likevel igjen i lavvoen hvor festen hadde funnet sted. Flere av dem hadde begynt å rydde opp. Det var på tide å komme seg hjem.

Plutselig drar en av de ansatte opp en kniv og stikker en kollega brutalt. Kort tid seinere blir mannen i 50-åra erklært død på stedet av helsepersonell som følge av skadene.

- Egentlig skulle han snart reise hjem til Polen. Han har to voksne barn der som han skulle feire jul sammen med, forteller den daglige lederen i firmaet hvor den omkomne mannen jobbet.

Ubesvarte spørsmål

Søndag var de ansatte samlet i selskapets kantine. Det ble tent lys. Prest og kriseteam var til stede for å ta hånd om kollegene til den avdøde. Samtidig er en av deres arbeidskamerater siktet for drap.

- For oss er det fremdeles et stort spørsmål om hva som har skjedd. Vi har kontinuerlig kontakt med politiet og får oppdateringer. Men det er mange spørsmål vi ikke har fått svar på, sier den daglige lederen.

- Ei vanskelig tid

Sjokket over å ha sett en kollega bli drept, preger fremdeles de som var til stede i lavvoen i Holmenkollen natt til lørdag. Flere av dem ble allerede lørdag avhørt av politiet. Det samme ble deres drapssiktede kollega.

- Vi prøver å ta vare på hverandre så godt vi kan. Det er ei vanskelig tid for oss alle. Men vi blir godt fulgt opp av kriseteamet, og er svært takknemlige for det, sier den daglige lederen.

Tidligere trusseldømt

Mannen i 30-åra fra Latvia som er siktet for drap, har erkjent at det var han som knivstakk drapsofferet. Politiet har søndag kveld fremdeles ikke full oversikt over hele hendelsesforløpet, og flere avhør gjenstår.

Ifølge seksjonsleder ved voldsavsnittet, Anne Alræk Solem, er det fremdeles ikke oppnevnt noen bistandsadvokat til avdødes familie. Det jobbes også med å varsle flere av hans pårørende.

Drept med jobbkniv

Mandag vil den drapssiktede ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Pågripelsen natt til lørdag skal ha gått helt udramatisk for seg. Siktede skal være hjemmehørende på Hamar, og er tidligere kjent for politiet. Så seint som i fjor ble han dømt til 21 dager fengsel for knivtrusler mot et ungt par.

Politiet har allerede gjort flere beslag som betegnes som interessante. Politiet har ikke ønsket å utdype hva disse er, men ifølge Dagbladets opplysninger skal blant annet drapsvåpenet være ett av dem.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal den drapssiktede, som er snekker, ha gått med en arbeidskniv i beltet. Han skal ha tatt opp kniven, drept offeret ved å stikke ham i øvre del av kroppen og lagt kniven tilbake i beltet.

Behandles for skader

Ifølge siktedes advokat, John Christian Elden, har mannen i 30-åra fått legetilsyn for egne skader og behandles av politiet i arresten. Han strever ennå med å fatte hva som har skjedd.

Det skal ha vært en krangel som har oppstått før knivdrapet, men det er foreløpig ikke kommet detaljer om hva denne skal ha handlet om. Elden har tidligere skrevet i en SMS til Dagbladet at avhøret har gått bra.

- Han fikk anledning til å komme med sin forklaring og svarte på alle spørsmål. Krangelen er en del av det politiet må etterforske, skriver advokaten.