Politidirektøren:

- Skulle ikke ha skjedd

Det er særlig ett funn i granskingsrapporten om politiets forhold til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som politidirektør Benedicte Bjørnland trekker fram som «alvorlig». Hun tar samtidig ansvar for det mye av det som har gått galt.

PÅ BJØRNLANDS KAPPE: Politidirektør Benedicte Bjørnland tar på seg ansvar for det som har gått galt under hennes ledelse av politietaten. Foto: Geir Olsen / NTB
PÅ BJØRNLANDS KAPPE: Politidirektør Benedicte Bjørnland tar på seg ansvar for det som har gått galt under hennes ledelse av politietaten. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Rolleblandingen mellom politiet og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er et faktum.

Det ble fastslått av utvalget som har gransket politiets forhold til foreningen, og som la fram sin rapport onsdag.

Hovedfunnene går blant annet på at polititjenestepersoner ikke har utøvd god nok rolleforståelse og at økonomiregelverk ikke har blitt fulgt.

Under selve framleggelsen av rapporten var ikke politidirektør Benedicte Bjørnland til stede, etter ønske fra Justisdepartementet, som er utvalgets oppdragsgivere.

I et intervju med Dagbladet samme dag tar Bjørnland på seg ansvaret for mye av det som har gått galt.

- Jeg føler på et ansvar for det som har skjedd under min ledelse siden 2019. Det er også mitt ansvar det som har skjedd tidligere, men som fortsatt lever i dag, sier politidirektøren.

Samtidig minner hun om at utvalget har sett politiets forhold til NNPF i en 30-årsperiode:

- Jeg kan ikke hefte for alt som har skjedd i alle år, men det som har skjedd under min ledelse, det er mitt ansvar.

SVARER: Politidirektør Benedicte Bjørnland svarer om rapporten som kom om politiets forhold til den private, ruspolitiske interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Reporter: Oda Ording: Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer

- Et alvorlig funn

På spørsmål om det er noe som har kommet fram, som har overrasket henne, svarer politidirektøren:

- Jeg skal ikke si at det overrasker meg, jeg har bare lest hovedkonklusjonene. Rapporten er omfattende, men jeg oppfatter at de går på utydeligheter i økonomiske tilskudd, rolleforståelse og tvil om hvorvidt man er politi eller NNPF, sier Bjørnland, for hun påpeker:

- Det mest alvorlige funnet, som jeg ser det per nå, er at man har benyttet NNPF i en prosjektperiode til opplæring i doping fra 2015 til 2017. Å «outsource» opplæring til en privat forening oppfatter jeg som et alvorlig funn. Det skulle ikke ha skjedd.

Utvalget beskriver det i rapporten som at NNPF tok «ansvaret for å dekke et kunnskapshull som oppsto som et resultat av den kriminalisering av doping som NNPF hadde kjempet for»

- Har du underspilt alvorligheten i den rolleblandingen som tidligere har blitt påpekt?

- Jeg har ikke bevisst underspilt, men jeg har ikke hatt det fulle blikket som vi nå får gjennom en 315 sider lang rapport. Det blikket hadde jeg ikke i 2021, men det skal vi få nå.

Bjørnland: Har fått en ny forståelse for saken

I rapporten har utvalget kritisert politiet for å ha bevilget økonomiske tilskudd i strid med loven.

- Hvordan vil du nå ta tak i dette?

- De økonomiske tilskuddene stanset Politidirektoratet i 2018, trekk av medlemskontingent ble stanset i 2020 og dopingprogrammet ble avsluttet i 2017. Vi må være tydelig på at opplæring av våre ansatte skal skje i regi av arbeidsgiver og Politihøgskolen. Det er ikke noe vi skal sette ut til en privat forening.

SNUR: Retorikkekspert Ketil Raknes mener politidirektør Benedicte Bjørnland har gjort en helomvending i måten hun snakker om granskingen av politiets bånd til den private interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Det er dokumentert at det har kommet inn flere varsler om rolleblanding tidligere, hvorfor har det ikke blitt tatt tak i før sommeren 2021?

- Jeg tenker at det har vært enkeltstående hendelser som har blitt framhevet. Det å se det i en samlet rapport etter en ekstern gjennomgang bringer en helt annen dybde og forståelse til hvilken problematikk vi har stått ovenfor. Men det kan godt være vi skulle grepet fatt i dette i 2020.

- Er du riktig person til å ordne opp?

- Det må justisministeren svare på, og ikke folk som ytrer seg i rusdebatten på Twitter.

NNPF: - Kan bli bedre

Dagbladet har vært i kontakt med generalsekretær i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), Oddgeir Høyekvam. I en e-post skriver han at foreningen tar rapporten til Rolleforståelsesutvalget på alvor.

- Vi er åpne for at våre rutiner kan bli bedre og at det helt sikkert har vært situasjoner og problemstillinger som kunne vært håndtert annerledes. Derfor vil vi ta rapporten fra rolleforståelsesutvalget på alvor og bruke den når skal gå opp veien videre, skriver Høyekvalm.

TAR RAPPORTEN PÅ ALVOR: Generalsekretær i NNPF, Oddgeir Høyekvam, vil lese rapporten grundig før han kommer med ytterligere kommentarer. Foto: NNPF/pressefoto
TAR RAPPORTEN PÅ ALVOR: Generalsekretær i NNPF, Oddgeir Høyekvam, vil lese rapporten grundig før han kommer med ytterligere kommentarer. Foto: NNPF/pressefoto Vis mer

Han understreker at de akkurat har fått tilgang til rapporten, og ber om forståelse for at de må få tid til å sette seg bedre inn i innholdet før de uttaler seg ytterligere.

- Vi har iverksatt tiltak, lenge før utvalget ble nedsatt og mandatet skrevet, som skal sørge for at det ikke skal være tvil om vår rolle. I vårt videre arbeid vil vi likevel ta med oss anbefalingene som framkommer i rapporten fra rolleforståelsesutvalget, skriver han avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer