-  Skulle ikke stått på trykk

Redaktøren av det kristne bladet Magazinet, Vebjørn Selbekk, sier han ikke ville trykket tegningene av profeten Muhammed dersom han hadde visst hvilke reaksjoner dette kom til å vekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er klart jeg angrer på at vi ved å trykke disse tegningene faktisk utsatte norske borgere, norske selskaper, meg selv og min familie for fare. Men samtidig kan jeg ikke angre på at jeg benyttet meg av min grunnlovsfestede ytringsfrihet, sier Selbekk.

Redusert ytringsfrihet

Redaktøren for det kristne bladet har mottatt 20 drapstrusler. Selbekk er gift og har tre barn. De siste dagene har han fått politibeskyttelse.

-  De personlige omkostningene ved å publisere dette materialet, har vært store, sier Selbekk.

Han mener Muhammed-saken reiser spørsmålstegn ved om vi faktisk har reell ytringsfrihet.

-  Det at jeg nå må stå fram og fortelle at jeg ikke ville trykket de omstridte bildene på nytt fordi konsekvensene er så alvorlige, viser jo at ytringsfriheten er den tapende part, sier Selbekk.

Redaktøren håper imidlertid at fokuset blir flyttet fra Norge etter at det i går ble klart at storaviser i Tyskland, Frankrike og Nederland bestemte seg for å trykke kopier av de kontroversielle karikaturene.

I går fikk redaktøren av den franske avisa France Soir sparken som følge av at han trykket tegningene. Avisas eier sier i en erklæring at han besluttet å fjerne redaktør Jacques Lefranc «som et tegn på respekt for hvert menneskes tro og overbevisning».

Beklaget igjen

Magazinet-redaktør Selbekks tilbaketog er i tråd med beklagelsen redaktøren i Jyllands-Posten, Carsten Juste, har kommet med. Tirsdag beklaget han trykkingen av Muhammed-tegningene overfor den arabiske verden. I går sa han til Berlingske Tidende at tegningene aldri skulle stått på trykk overhodet.

-  Hvis vi hadde visst at dette skulle føre til boikott, og at danske liv ville bli satt i fare, ville vi skjønt at det å trykke tegningene ikke er ansvarlig, sier Juste, som legger til:

-  De har jo vunnet. Det er det uhyggelige ved det hele.

Ny bombetrussel

Også i går kveld ble det sendt inn en bombetrussel mot Jyllands-Posten, ifølge ANB. Dermed måtte medarbeiderne i avisas redaksjoner i København og i Viby ved Århus evakueres.

Trusselen ble mottatt ved 19-tida av en mann som snakket engelsk. Han fortalte at ei bombe ville gå av i lokalene innen en time, meldte avisa Politiken i går kveld.

En drøy time etter evakueringen ble alarmen avblåst. Da hadde politiets hunder søkt etter bomber i de berørte lokalene uten resultat.

På banen

Også Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen gikk i går ut og beklaget overfor muslimer i hele verden, melder Nettavisen. Statsministeren sier i et intervju med arabiske TV-kanalen Al-Arabiya at han ønsker å gjenopprette tilliten til Danmark blant verdens muslimer.

-  Jeg personlig og den danske regjeringen beklager at tegningene har støtt muslimer. Vi er ikke fiender av islam, sier Fogh Rasmussen i intervjuet som blir sendt i morgen.

BEKLAGER: Anders Fogh Rasmussen.
BEKLAGER: Carsten Juste
BELASTENDE: - De personlige omkostningene ved å publisere dette materialet, har vært store, sier redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet.