Gjerdrum

- Skulle ikke vært gitt tillatelse

Kommunen ga utbyggerne klarsignal til bygging av golfbanen i skredområdet på Ask i Gjerdrum uten at den hadde fått en påkrevd, hydrologisk vurdering.

RAST: Flere bygninger har rast ned i skredgropa i Ask i Gjerdrum. Dronebilder fra 26. februar viser ødeleggelsene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kommunen fikk aldri noen hydrologisk vurdering, slik kravet var i reguleringsbestemmelsene, skriver Romerikes Blad

- Det skulle dermed ikke vært gitt tillatelse til tiltak for utbyggingen av golfbanen. Dette er en saksbehandlingsfeil av kommunen, sier virksomhetsleder Berit Adriansen for plan, oppmåling og bygg i Gjerdrum kommune.

Varslet

Etter kvikkleireskredet i Gjerdrum 30. desember i fjor, har det kommet fram at overvann og erosjonsproblemer var et velkjent problem på golfbanen. Den har vært oversvømt et par ganger, og golfklubben har flere ganger varslet kommunen om erosjonsproblemer rundt Tistilbekken.

Ti personer mistet livet i skredet på Ask. Kvikkleireskred utløses etter eksempelvis terrenginngrep eller naturlig erosjon. Det er så langt ikke kjent hva som utløste skredet.

TILBAKE: Skolebarna i Ask i Gjerdrum tok godt i mot Steinar Gundersen (74) da han kom tilbake som ungenes trafikkdirigent etter katastrofen. Video: Lars Eivind Bones og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Etterforskes

Styreleder Ove Silkoset i Brådal Golf mener kravet om hydrologisk vurdering ble ivaretatt og viser til en e-post til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i februar 2008 med tittelen «Forespørsel om konsesjonsvurdering». Der ga Brådal Golf AS en beskrivelse av berørte vassdrag, tiltak og konsekvenser i vassdraget i forbindelse med utbyggingen.

- Kommunen var kjent med kommunikasjonen mellom Brådal Golf AS og NVE da byggetillatelse ble gitt. Det framgår også av reguleringsplanen at det er NVE som skal motta planen for vannuttak i henhold til konsesjonslovgivningen, sier Silkoset.

NVE viser til at skredårsaken etterforskes og vil ikke kommentere denne konkrete problemstillingen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer