- Skulle jeg forby noe, ville jeg heller forby at folk gir hverandre juling

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at ekstra lettmelk blir forbudt, samtidig som proffboksing blir lov. 

DRIKKER EKSTRA LETTMELK, MENS DET ER LOV:  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum  synes det er sprøtt at det ikke lenger er lov å kalle melka ekstra lettmelk.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DRIKKER EKSTRA LETTMELK, MENS DET ER LOV:  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum  synes det er sprøtt at det ikke lenger er lov å kalle melka ekstra lettmelk.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke lenger lov for norske meierier å bruke betegnelsen «ekstra lett »om melken som selges i de grønne kartongene.

Det skyldes en ny forskrift som trådte i kraft 1. juni i år. Fra nå av er det bare tre betegnelser som tillates for å å skille melk med ulik fettprosent fra hverandre, helmelk, lettmelk og skummetmelk. Dermed presses ekstra lettmelk ut. Når lagrene av kartonger som allerede var trykket opp er tomme, må meieriene bytte produktnavnet.

Det får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere.

STOLT REGJERING: Erna Solberg satt ringside og jublet da  Cecilia Brækhus banket franske Anne-Sophie Mathis i Oslo Spektrum i hennes første kamp i Norge etter at regjeringen tillot proffboksing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STOLT REGJERING: Erna Solberg satt ringside og jublet da  Cecilia Brækhus banket franske Anne-Sophie Mathis i Oslo Spektrum i hennes første kamp i Norge etter at regjeringen tillot proffboksing. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er et av de vanligste produktene vi har i Norge, noe alle kjøper. Dét skal de forby. Samtidig jublet regjeringen i helga over at de hadde opphevet forbudet mot proffboksing. De skryter av at de er en regjering som fjerner unødvendige forbud, samtidig som de forbyr et produkt som alle kjøper. Det synes jeg er et paradoks, sier Vedum til Dagbladet.

Han sier han heller ville gjort det motsatt.

- Bedre å forby juling

- Skulle jeg forby noe, ville jeg heller forby at folk gir hverandre juling, med den risikoen det innebærer. Jeg ser at det også er gode argumenter for å oppheve proffboksingsforbudet, men det har tross alt også veldig mange negative sider. For eksempel døde det en bokser i forrige uke, sier SP-lederen, som stemte mot opphevelsen av proffboksingsforbudet.

- Vi valgte vi å si nei til det, men så synes vi det er helt greit å si ja til ekstra lettmelk da. Det synes regjeringen tydeligvis er veldig skummelt for det kan være forvirrende for norskeforbrukere at en kan kjøpe ekstra lettmelk.

- Det virker helt virkelighetsfjernt, synes han.

-Sps ansvar

Men landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) mener det er Senterpartiet som har ansvaret for det nye forbudet.

- Det er ikke noe drømmesenario for meg å skulle gjennomføre et forbud mot å kalle ekstralettmelka for ekstra lett. Det skyldes at den er tatt inn i en forordning i EØS-avtalen. Dette ble gjort i 2008, da Sp satt i regjering. Jeg synes det er morsomt at Vedum prøver å gjøre et morsomt poeng ut av en sak som SP selv har ansvaret for. Jeg tror Vedum må ha glemt at det var den rødgrønne regjeringen som gjorde dette, sier han.

Sp-lederen, som selv var landbruksminister i 2012-2013, er ikke med på dette.

- Nå må Dale ta ansvar for det de selv gjør. De kom til makta i 2013. Det er de som innfører dette, ikke vi. Det er mulig å være uenig med tilpassninger til EU. Regjeringen må stå for sine egne handlinger, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer