Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle jobbe på en bar med å prate med menn

I stedet ble kvinnen (23) tvunget til prostitusjon, fortalte hun i retten i dag.

FORNÆRMEDES FORSVARERE:   Silje Elisabeth Steenvaag (til venstre) og Gro Sigrid Bache Wildhagen i retten i dag. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
FORNÆRMEDES FORSVARERE: Silje Elisabeth Steenvaag (til venstre) og Gro Sigrid Bache Wildhagen i retten i dag. Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot tre menn som er tiltalt for menneskehandel ved prostitusjon startet i Oslo tingrett i dag.

De tre skal angivelig ha lurt to kvinner fra Litauen til Norge med løfter om jobb. I stedet skal kvinnene, som er 21 og 23 år gamle, ha blitt tvunget til prostitusjon på gata i Oslo. En av kvinnene skal også ha blitt voldtatt av de tilalte.

De tiltalte nekter straffeskyld. Bare to av de tiltalte er tilstede i retten. Den tredje er på frifot i Litauen.

Startet med voldtekt - Saken startet da den 21 år gamle kvinnen 8. oktober i fjor ringte politiet. Hun sto da utenfor en adresse på Ulven i Oslo der en av de tiltalte har kontorlokaler. Hun forteller at hun er lurt til Norge for å jobbe som bartender. Hun sier at en person har gått til angrep på henne seksuelt mot hennes vilje. Hun sier at gjerningsmannen er der enda. En av de tiltalte blir pågrepet, slik oppsummerer aktor Pål S. Berg hvordan menneskehandelssaken først ble kjent for politiet i fjor høst.

Mannen hun har pekt ut som gjernmngsmann blir pågrepet. Han erkjenner å ha hatt sex med kvinnen, men hevder dette var frivillig.

En måned tidligere hadde den andre fornærmede, den 23 år gamle kvinnen stukket av fra prostitusjonen. Ved hjelp av en venn hadde hun rømt tilbake til Litauen etter at hun først hadde flyktet til Pro-senteret, kom det fram i aktors innledningsforedrag.

Det var denne kvinnens forklaring som retten først fikk høre i dag. Den ble lest opp av aktor, selv om kvinnen er tilstede i rettsalen.

Lite penger Før hun kom til Norge bodde hun på et hybelhus i en liten by i Litauen. Hun var arbeidsledig, men gikk på et kurs i regi av arbeidskontoret. Mens hun gikk på kurset fikk hun utbetalt nok penger til at hun kunne klare seg hvis hun hadde et nøkternt forbruk. Kurset nærmet seg slutten. Når det avsluttet ville det meste av pengene forsvinne og hun var bekymret for hvordan hun da ville klare seg.

Det var den andre fornærmede som introduserte henne for muligheten for en jobb i Norge. Hun ble forespeilet jobb på en bar. Her skulle hun snakke og drikke med kundene. Hun ble fortalte at det var et privat rom i baren, men at man selv kunne velge om man ville gå inn der med kundene.

Hun forklarte at hun ikke ville gå inn på rommet. 23-åringen sier at hun ikke hadde noen dårlig følelse for jobben i Norge. Hun tenkte at det ikke kunne være noe farlig med jobben og at den ikke innebar prostitusjon.

Kvinnen forklarer at det ikke var lett å få jobb i Litauen uten utdannelse. Hun hadde hørt at hun kunne tjene bar penger i Norge, og hun ønsket jobben slik at hun kunne tjene penger.

Også den andre fornærmede skulle bli med til Norge og de skulle jobbe sammen. Forut for avreise møttes de i et hus i hjemlandet. Herfra ble de fraktet med bil til Norge sammen med en av de tiltalte og en annen mann. Det var første gang hun traff tiltalte, forteller hun.

Voldtatt på hotell Lenge virket alt normalt. Første kvelden tok de inn på et hotell utenfor Oslo. Her møtte de en av de andre fornærmede. En litauisk mann som driver et firma som driver med håndtverk.

På hotellet bestilte de to rom. Ifølge fornærmedes forklaring, satt først alle fire på samme rommet. De to tiltalte drakk mye alkohol, forteller hun. Etter en stund gikk venninnen og en av de tiltalte ut av rommet for å "slappe av", ble det sagt. Hun tenkte hun kunne sove på sofaen, og la seg her. Tiltalte begynte å prøve seg på henne, forklarte hun.

Han dro henne over i senga og begynte å kle av henne selv om hun gjorde motstand. Hun sier hun forsøkte å rope på venninna, men uten å få svar. 

Hun sa at hun ikke ville elske med ham, men han var sterkere enn henne, var ordene som ble brukt i retten i dag.

Han sa at de ikke skulle jobbe på bar, men på gata i Oslo. Hun trodde han bare var full og pratet tull. Hun ble tvunget til å elske med ham, forklarte hun i retten.

En timer seinere brøt den andre fornærmede seg inn på rommet. Hun sa ingenting til venninnen eller den andre tiltalte selv om hun var redd og fortvilet. Hun sa at dette bare var noe hun ville glemme, forklarer hun.

Hun forklarte også at tiltalte seierne hadde unnskyldt seg. Han sa at dette skjedde fordi han var full.

På spørsmål fra aktor svarte hun at hun ikke tenkte på å ringe politiet. Hun tenkte at det da kunne bli enda verre for henne. Det var første gang hun var i Norge. Hun kunne ikke nummeret og heller ikke språket.

(Dagbladet kommer med mer.)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!