Skulle kastes ut av huset, svarte med «bombekasser»

Voldsdømt 47-åring pågrepet i væpnet aksjon i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE/OSLO (Dagbladet): Østfold-politiet opplyser at det er en nordmann født i 1967 som er pågrepet og siktet etter den væpnede politiaksjonen på Halmstad i Rygge i dag.

Tidligere i dag fant politiet noen mistenkelig kasser merket dynamitt utenfor en bolig i et boligfelt på Dammyr i Våler, 15- til 20 minutters kjøring fra Rygge. Politiet satte hendelsene i sammenheng.

Kassene som det sto dynamitt på viste seg å ikke inneholde eksplosiver og boligområdet er nå frigjort av politiet igjen etter at boligfeltet og en nærliggende barnehage ble evakuert.

Skulle kastes ut Nå forklarer lensmann Kjetil Lunde ved Vansjø lensmannskontor foranledningen til aksjonene.

- Dette er hva som kan skje når folk ikke betaler regningene sine, sier han.

Mannen på adressen hadde begjæring om såkalt fravikelsesforretning mot seg, det vil si en utkastelsesordre.

- Politiet var i kontakt med ham om dette i går, da ga han uttrykk for at ikke ville være med på det og at han ville bevæpne seg, forklarer Lunde.

Mannen er nå siktet for trusler.

Da politiet sammen med Falck og en låsesmed i dag dro for å oppsøke adressen ble de møtt av kasser merket med symboler som indikerte at det var sprengstoff i dem.

SØKER ETTER SPRENGSTOFF: Politiet fant verken våpen eller eksplosiver på adressen i Våler.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SØKER ETTER SPRENGSTOFF: Politiet fant verken våpen eller eksplosiver på adressen i Våler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Politiet trakk seg unna og det ble bestemt å evakuere området rundt. Vi fant raskt ut at mannen også hadde tilgang til en adresse på Rygge. Politiet oppsøkte adressen og etter en stund ble han pågrepet uten dramatikk. Etter å ha søkt gjennom begge adresser har vi verken funnet eksplosiver eller våpen, sier lensmannen til Dagbladet.

Politiet ser alvorlig på saken og mannen sitter nå i arresten og skal avhøres, og man vil vurdere om han skal framstilles for varetektsfengsling.

- Han har helt bevisst skaffet disse kassene for å skape frykt, mener Lunde.

Voldsdømt Politiet bekrefter overfor Dagbladet at mannen tidligere er dømt for vold mot en person bosatt på den samme adressen i Våler i Østfold i 2013. I en dom fra Moss tingrett framgår det at han også tidligere er ilagt forbud mot å oppsøke denne personen og adressen i Våler, og han er dømt for å ha brutt dette besøksforbudet. Anken etter tingrettsdommen ble forkastet, får Dagbladet opplyst.

Politiet sier de ikke setter dette i sammenheng med dagens aksjoner.

- Dette er et tidligere forhold da det bodde en person sammen med ham på adressen, men vedkommende bor ikke der lenger nå, sier Lunde.

Av dommen framgår det at mannen i november 2011 slo fornærmede flere ganger med knyttet hånd i magen og ryggen, kløp og lugget, og at han dunket fornærmedes bakhode i gulvet mange ganger. Fornærmede klarte å rømme, og var ifølge dommen livredd da politiet kom til stedet.

Evakuerte skole og barnehage Våk skole, Våk barnehage og samtlige beboere på boligfeltet Dammyr i Våler i Østfold ble evakuert, men sperringene ble opphevet i 15-tida.

Politiet ringte naboene på Halmstad, og sa at de ikke måtte komme seg hjem.

Lensmann Lunde skal besøke skolen og informere om hendelsene i morgen.

- Ingen ble skadd, noe vi er glade for. Slike aksjoner kan virke veldig dramatiske, men vi ønsker å berolige om at vi nå er tilbake i normalsituasjon, sier han.

Et vitne forteller at han aldri så at politiet gikk bort til døra og banket på eller ringte på, men at de i stedet flere ganger ropte på personen via høytaleranlegget.

- Politiet ropte «NN (fornavnet  på personen) kom deg ut, dette er politiet» og «kom deg ut så vi kan snakke», forteller en 21 år gammel nabo til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med to av mannens tidligere forsvarere som opplyser at de ikke er kjent med dagens pågripelse.

OPPSTILLING: Politiet tok ingen sjanser da de aksjonerte mot den trusselsiktede mannen.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPPSTILLING: Politiet tok ingen sjanser da de aksjonerte mot den trusselsiktede mannen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer