DØMT: For to år siden ble Omar Khyam dømt sammen med fire andre menn for å ha planlagt terror i England. Foto: AFP PHOTO/METROPOLITAN POLICE/SCANPIX
DØMT: For to år siden ble Omar Khyam dømt sammen med fire andre menn for å ha planlagt terror i England. Foto: AFP PHOTO/METROPOLITAN POLICE/SCANPIXVis mer

Skulle kidnappe imamen og rømme i helikopter

Britisk politi avslørte den storstilte rømningsplanen til ni dømte al-Qaida-terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Bare timer før den skulle iverksettes, ble en storstilt rømningsplan avslørt i East Yorkshire, i det nordøstlige England.

Ni muslimske innsatte ved fengselet Full Sutton planla å kidnappe imamen under fredagsbønnen ved hjelp av våpen gjemt i moskeen.

Med imamen som gissel skulle de ni mennene, dømt for terrorplanlegging og tilknytning til al-Qaida, ta seg ut og bort til idrettsarenaen.

Der skulle de bli plukket opp i helikopter som noen av deres medsammensvorne utenfor murene hadde leid, skriver Daily Telegraph.

Avisa siterer tabloidavisa The Sun, som har en kilde som forteller:

- Noen av de farligste al-Qaida-terroristene som sitter i fengsel var involvert. Alle er en stor trussel. Dette hadde vært planlagt i flere måneder og bruken av helikopter viste hvor sofistikert det var.

- Dette ville ha vært en av de verste rømningene fra fengsel noensinne, sier kilden til The Sun.

Den britiske anti-terrorenheten har informert justisdepartementet om fluktforsøket. En talsperson for departementet bekrefter at de er kjent med saken.

I Full Sutton-fengselet sitter blant annet Omar Khyam. I 2007 ble han dømt til en minimumsstraff på 20 års fengsel for å ha planlagt å sprenge en nattklubb i London og kjøpesenteret Bluewater Shopping i Kent.

De ni innsatte vil nå bli overført til andre fengsler, skriver britiske aviser.