Skogbrann i California

- Skulle koke bjørneurin

«Sjaman» (30) siktet for å starte storbrann.

STORE ØDELEGGELSER: Dette huset i Shasta County er blant flere titalls som er blitt flamenes rov i skogbrannen «sjamanen» er siktet for å ha startet. Foto: Ethan Swope / AP / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Dette huset i Shasta County er blant flere titalls som er blitt flamenes rov i skogbrannen «sjamanen» er siktet for å ha startet. Foto: Ethan Swope / AP / NTB Vis mer
Publisert

En 30-årig selvutnevnt sjaman fra California risikerer opptil ni års fengsel dersom hun blir funnet skyldig i å ha startet en stor skogbrann som truer tusenvis av hjem nord i delstaten, melder en rekke amerikanske medier.

Mandag morgen er 41 bolighus og 90 mindre bygninger slukt av brannen, som truer ytterligere 2340 andre, ifølge myndighetene.

Kvinnen nekter straffskyld. Hun har forklart at hun var tørst og bare skulle koke bjørneurin som hun kunne drikke.

INNBITT KAMP: Et stort antall brannfolk er utkalt for å bekjempe flammene. Foto: Ethan Swope / AP / NTB
INNBITT KAMP: Et stort antall brannfolk er utkalt for å bekjempe flammene. Foto: Ethan Swope / AP / NTB Vis mer

Politiet fester ikke lit til kvinnens forklaring, og undersøker nå om hun også står bak andre skogbranner i California.

- Tok ikke fyr

Ifølge rettsdokumenter ei lokalavis har fått tilgang på, har «sjamanen» i avhør forklart at hun i forrige uke prøvde å ta seg til Canada til fots. Hun ble tørst og kom over en dam med det hun antok var bjørneurin - og prøvde å lage et bål for å koke væsken.

30-åringen har videre forklart at «det var for vått til å ta fyr» - så hun drakk væsken åkkesom, og fortsatte på gåturen.

SPISER TERRENG: På ett døgn har skogbrannen, som startet like utenfor delstatshovedstaden Sacramento, vokst seg åtte ganger større. Video fra august. Video: Kameraone, AP/NTB Vis mer

I mellomtida begynte det å brenne i skogen, og hun måtte ringe brannvesenet for å komme seg ut.

Kvinnen ble bedt om å tømme lommene og magebeltet hun hadde på seg - blant innholdet var små gassbeholdere, en lighter og et stoff hun innrømmet å ha røykt tidligere på dagen, har brannkommandør Matt Alexander forklart i avhør.

Kastet beholdere

Etterforskningen har også avdekket at arbeidere ved et lokalt steinbrudd så en kvinne kaste fra seg to små gassbeholdere lik dem som ble funnet på «sjamanen» samme dag.

FLERE TUSEN: Flere tusen bygninger trues av skogbrannen. Foto: Ethan Swope / AP / NTB
FLERE TUSEN: Flere tusen bygninger trues av skogbrannen. Foto: Ethan Swope / AP / NTB Vis mer

Brannkommandøren konkluderer i avhøret med at det er «svært sannsynlig» at 30-åringen også startet en annen skogbrann kvelden i forveien. På en pressekonferanse opplyser statsadvokat Stephanie Bridgett at kvinnen blir etterforsket for branner både i Shasta County og andre fylker.

Kvinnen skal være doktorgradsstudent ved et universitet i delstaten New York. Ifølge forsvareren har hun forklart seg på en måte som kan indikere mentale problemer eller «noe som har å gjøre med stoffmisbruk».

Shastas sheriff Michael L. Johnson forteller til pressen at innbyggere som har mistet hjemmet sitt og/eller er evakuert som følge av brannen, er opprørt over sakens siste utvikling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer