Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenkontroll - USA

Skulle lære elevene trygg våpenbruk - så gikk pistolen av

California-lærer såret tre, på samme dag som amerikanske elevers masseprotest.

PROTEST: Her forlater elever i Philadelphia klasserommene sine i protest. Dette for å markere at det er en måned siden skoleskytinga i Florida. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lærer avfyrte onsdag sitt våpen ved et uhell i et klasserom i California, og skadet tre elever. Det hele skjedde ironisk nok da læreren holdt et våpensikkerhetskurs for klassen.

Til nyhetsbyrået Ap forteller politiet at læreren, som også jobber som politireserve ved siden av lærerjobben, at han pekte våpenet mot taket for å sørge for at det ikke var ladd, da det brått gikk av.

Tre elever ble skadd da de ble truffet av deler fra taket, og en av dem, en 17-åring, skal også ha blitt truffet av kulefragmenter i halsen. Læreren er nå suspendert både fra lærerjobben og fra Sand City Police Department.

Masseprotest

Hendelsen kommer nøyaktig én måned etter skoleskytingen på Majory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. Nikolas Cruz (19) skjøt og drepte 17 personer, og dette regnes som USAs tredje verste skolemassakre.

Siden har studenter over hele USA jobbet hardt for å sette lys på debatten om våpenloven.

Klokka 10 lokal tid valgte tusenvis av studenter over hele landet å gå ut av klasserommene i protest. I 17 minutter hyllet studentene de 17 ofrene som ble skutt og drept forrige måned.

- 17 personer er døde og jeg er ikke lenger villig til å lytte til politikere som anser livet mitt som mindre verdifullt enn et stykke metall, sier Maya Homan fra California til New York Times.

«We are the change»
Dette er en del av «#Enough! National School Walkout», som ønsker å øke bevissthet rundt problemer med skolesikkerhet og våpenvold, skriver Time.

En av ungdommene som har valgt å delta, sier til CBS News at hennes mål er «å si at vi har fått nok av å føle at vi er i fare på skolen».

- Det er et hav av mennesker overalt. Du kan nesten ikke se bakken. Det viser oss at vi ikke er alene, sier Stoneman Douglas-student Sam Zeif om den store støtten hele landet viser, ifølge CNN.

Zeifs tekstmeldinger, som han sendte til familiemedlemmer under skoleskytinga, gikk viralt på Internett. Zeif og lillebroren overlevde, men det gjorde ikke bestevennen hans.

HYLLES: Cameron Kasky overlevde skoleskytingen i Florida 14. februar. En utvist elev skyter og dreper 17 personer. I ettertid har våpenloven i USA blitt diskutert. Her konfronterer Kasky senator Marco Rubio om politikerens tette bånd til NRA, den amerikanske organisasjon for våpeneieres rettigheter. Video: CNN Vis mer

Studentene vil ha våpenkontroll
​Det ser ut til at mange av protestene endte opp med å vare lenger enn i 17 minutter. I New York kan man se store mengder studenter rope «we are the change», altså «vi er forandringen». I Washington samlet hundrevis av studenter seg foran Det hvite hus, og satt i stillhet i 17 minutter. Etterpå messet de:

«Hva vil vi ha? Våpenkontroll! Når vil vi ha det? Nå!».

I 1999 ble 12 studenter og en lærer skutt og drept ved Columbine High School i Colorado. Her skal det også holdes en minneseremoni. Ved University of Virginia i Charlottesville, hvor en demonstrasjon holdt av nynazister og såkalte hvite nasjonalister tok sted forrige sommer, er det ventet den største studentprotesten på flere tiår, skriver Washington Post.

Gamle nok til å stemme
Rundt 3000 skoler har gitt uttrykk for at de ville ta del i demonstrasjonen, og enda flere skoler har planlagt egne minneseremonier.

Fatima Younis er med på organisere demonstrasjonen, og er elev ved Frederick Community College i Maryland.

- Vi vil at kongressen skal vite at noen av oss vil være gamle nok til å stemme i mellomvalget og resten av oss kan stemme i 2020 eller 2022. De kommer til å miste jobben sin hvis de ikke gjør hva vi vil for å holde oss trygge, sier Younis til Washington Post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!