- Skulle lage tidenes utdrikningslag

Den svenske millionæren (25) ble holdt fanget i ei uke etter å ha blitt dopet ned og kidnappet. Legestudenten (26) som nå er tiltalt hevder alt var en stor spøk.

DOPET OG KJØRT BORT: I denne bilen ble 25-åringen fraktet til skjulestedet der han skulle tilbringe den neste uka mot sin vilje. Foto: POLITIET / EXPRESSEN
DOPET OG KJØRT BORT: I denne bilen ble 25-åringen fraktet til skjulestedet der han skulle tilbringe den neste uka mot sin vilje. Foto: POLITIET / EXPRESSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To menn og en kvinne ble i dag tiltalt for frihetsberøvelse etter bortføringen av en 25 år gammel millionær i Uppsala i romjula, skriver Expressen.

Mens påtalemyndigheten er sikre på at 25-åringens ukelange mareritt var et uvanlig brutalt forsøk på å få løsepenger, hevder den antatte hovedmannen (26) at alt sammen var en forseggjort spøk.

Hans versjon er at millionærens venninne hadde kontaktet ham fordi hun ville gjøre noe «ordentlig morsomt» for 25-åringen før bryllupet hans.

- Hun ville at han skulle bli med på noe helt absurd og bisart, noe som var mye større enn ham selv. Det skulle være utenom det vanlige - utdrikningslaget over alle utdrikningslag, påstår 26-åringen i avhør.

Dopet ned av kokken Det var to dager før nyttårsaften den svært velstående 25-åringen fikk en 23 år gammel psykologistudent på besøk. Venninna sto for middagen, men «krydret» millionærens porsjon med sovemedisinene Stilnoct og Zolpidem, ifølge politiet.

På utsiden skal kvinnens kjæreste, en 26 år gammel legestudent, ha ventet sammen med en venn i en varebil som var innleid spesielt for anledningen. Ifølge tiltalen teipet de føttene, hendene og overarmene på den nå sterkt sløvede 25-åringen, før han ved hjelp av en rullestol ble fraktet ut i bilen.

De mannlige kidnapperne bandt rullestolen fast i bilens lasterom, før de startet en lang og humpete kjøretur til et gammelt skolebygg i Robertsfors utenfor Umeå.

Fem kvadratmeter Der ble han ført ned i et iskaldt kjellerrom som var bare 1,65 meter bredt og tre meter langt. Han sov på en tynn madrass på gulvet uten elektrisk varme eller lys, fikk lite mat, og drikken kidnapperne ga ham var stort sett alkoholholdig, skriver Expressen.

FANGEHULL: Her, i et kjellerrom på snaut fem kvadratmeter, ble kidnappingsofferet holdt fanget mesteparten av tida. Foto: POLITIET / EXPRESSEN
FANGEHULL: Her, i et kjellerrom på snaut fem kvadratmeter, ble kidnappingsofferet holdt fanget mesteparten av tida. Foto: POLITIET / EXPRESSEN Vis mer

25-åringen turte aldri å prøve å rømme, fordi gjerningsmennene hadde lykkes med å gi inntrykk av at han var blitt fraktet til utlandet og at det var flere vakter med hunder på utsiden. Samtidig ble han flere ganger truet med at slektningene hans kom til å unngjelde om han ikke fulgte ordre, eller at tennene hans skulle trekkes ut og føttende skoldes med kokende vann.

I sju dager prøvde den unge millionæren  å holde varmen ved blant annet å stoppe sokkene med papir og surre et skjerf rundt hodet, før kidnappernes feiltrinn og den intensive politietterforskningen omsider innhentet dem.

Kjæresteparet hadde tatt kontroll over offerets mobiltelefon, men skrudde den på i perioder. 4. januar klarte til slutt svært bekymrede slektninger å peile iPhonen til riktig område, og 26-åringen og kvinnen ble da stoppet av politiet i en bil.

- Utstudert Statsadvokaten mener kidnappingen var planlagt i månedsvis, og viser blant annet til at kjæresteparet skal ha stjålet og solgt så mange som 31 sykler i Malmö-området for å finansiere den spektakulære forbrytelsen.

På en pc beslaglagt av politiet hadde noen gjort Google-søk på blant annet «dør man av 30 Stilnoct», «hvordan får man tak i en elpistol» og «torturere med bilbatteri». Hos en av de siktede ble det også funnet  en notatblokk med et «tankekart» der det var skriblet ned flere scenarier med overskriften «Hva kan gå galt?».

- De planla alt i flere steg. Planleggingen var utstudert og manipulativ, de var veldig opptatt av at ingenting skulle gå galt, sier aktor Lars Hedvall til Expressen.

Nå hevder altså hovedmannen at det ikke var millioner i løsepenger trioen var ute etter, men at alt kan forklares med en litt røff «practical joke».

TILTALTE: Kjæresteparet skal ha fått med seg en gammel skolekamerat av 26-åringen på den ekstreme kidnappingsplanen.
TILTALTE: Kjæresteparet skal ha fått med seg en gammel skolekamerat av 26-åringen på den ekstreme kidnappingsplanen. Vis mer

- Vi var så redde for at noen skulle lekke til hans forlovede, så vi ville at det skulle være en hemmelighet hele veien, har 26-åringen sagt  i avhør.

Både han og kjæresten nekter straffskyld, mens 26-åringen de skal ha fått med seg som fangevokter har erkjent at han medvirket til frihetsberøvelsen. De tre tiltalte ligger an til å bli dømt til minst fire års fengsel om de blir funnet skyldige.

«HVA KAN GÅ GALT?»: Her er kidnappernes tankekart som blant annet skisserer hva de skulle foreta seg om de ble sett av en nabo eller om noen andre skulle oppdage at 25-åringen var bortført.(Navn på involverte er sladdet) Foto: POLITIET / EXPRESSEN
«HVA KAN GÅ GALT?»: Her er kidnappernes tankekart som blant annet skisserer hva de skulle foreta seg om de ble sett av en nabo eller om noen andre skulle oppdage at 25-åringen var bortført.(Navn på involverte er sladdet) Foto: POLITIET / EXPRESSEN Vis mer