Skulle legge ektemannen i jern og putte ham i bagasjen

Kidnapperne mener det var tabbe å ta med seg kvinne (24).

HOLDT FANGET I HYTTE: Her ble kvinnen holdt fanget over natta. Foto: Geir Bølstad
HOLDT FANGET I HYTTE: Her ble kvinnen holdt fanget over natta. Foto: Geir BølstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norskpakistaneren som er tiltalt for å ha kledd seg ut som politimann, kidnappet en kvinne (24) og for å ha forsøkt å presse ektemannen hennes for 2,5 millioner kroner i februar i fjor, forklarte i dag i Oslo tingrett at han egentlig hadde planlagt å kidnappe ektemannen.

- Det begynte en stund før dette. Jeg har vært i omgangskretsen til ektemannen, forklarte mannen.

- Bilsvindelforsøk
Han forklarte at han har «fått en del oppdrag» fra mannen. Han la ikke skjul på at dette var helt eller delvis kriminelle oppdrag.

Et av disse oppdragene var, ifølge mannen, å kjøpe en Toyota Landcruiser for omtrent 600 000 kroner, kjøre den til Mauritania i Nord-Afrika og selge den der. Bilen skulle så meldes stjålet, og de skulle dele forsikringspengene.

Men noe gikk galt i Afrika. Ifølge tiltalte ble det ikke gjort opp for bilen. Ektemannen til kvinnen beskyldte så tiltalte for å ha lurt ham for penger.

Tiltaltes daværende samboer, som er tiltalt denne samme saken for medvirkning til et tyveri av 200 000 kroner av kvinnens ektemann, stod som ansvarlig på billånet. Den kidnappede kvinnens ektemann hadde stått for egenkapitalen med 60 000 kroner.

- Jeg og samboeren min fikk problemer med ham. Vi fikk skylda. Men han var ganske oppsøkende og tok kontakt, og truet meg og samboeren. Så ballet det på seg, sa han i retten i dag.


Skulle overraske ektemannen

Norskpakistaneren tok da kontakt med en nordmann (38), som i 2000 ble kidnappet av en norskpakistansk kriminell gruppe. Hovedtiltalte fortalte mannen at det var kvinnens ektemann som stod bak kidnappingen den gang. Han forklarte videre at mannen nå skyldte ham 600 000 kroner.

Nordmannen ble med. De startet en omfattende spaning mot kvinnens ektemann.

- Planen var at jeg skulle overraske ham og legge ham i bagasjerommet på bilen, forklarte 38-åringen i retten.

Hovedtiltalte forklarte motivet på denne måten:

- Jeg ville at han skulle forstå at det kunne gå begge veier når han truet meg.

De to spanet på kvinnens ektemann i en lengre periode. Men de fant aldri riktig tid eller sted for å slå til. Før de en dag dro til ekteparets hus, ifølge dem selv nærmest på impuls.

Brukte politiuniformer

En mann, som nå er blant de tiltalte, hadde blitt leid inn som sjåfør. Han hadde også skaffet politiuniformene som de to andre ikledde seg.

- Vi tok dem på oss for å overraske. Vi ville komme fort innpå, få lagt ham i jern og dratt ham med oss, forklarte norskpakistaneren.

Men det gikk ikke som de hadde tenkt. Mannen og broren, som også var et mål, var ikke hjemme. Det var bare mannens kone (24). Nordmannen bestemte seg for å ta henne med i bilen (38).

- Vi kjørte tilfeldigvis forbi, og da skjedde det. Det var mye nerver, mye stress. Plutselig så var vi i gata der de bor, og da var det ingen vei tilbake. Jeg reagerte med vantro da det kom en kvinne inn i bilen. Men det var ikke så mye jeg fikk gjort da. Det kom ut av kontroll. Det var ikke så enkelt å tenke klart, sa den hovedtiltalte i retten i dag.

Han forklarte at de til slutt valgte å fortsett med kvinnen i bilen, fordi de nå uansett ville fått en alvorlig straff hvis de ble tatt.

Visste at politiet var på saken

Kvinnen ble ført fra Mortensrud til en hytte ved Åslund pukkverk. Kidnapperne fikk da tak i broren til kvinnens ektemann, og de framsatte et krav om tre millioner i løsepenger.

Hovedtiltalte sier han ikke kjente til utpressingsforsøket. 38-åringen sier på sin side at de begge var delaktige i det.

- Han foreslo at vi skulle kreve tre millioner kroner først, for å kjøpe oss litt tid, forklarte 38-åringen.

Løsepengebeløpet skal etter hvert ha gått ned til 2,5 millioner og så 1,5 millioner, før de begge ga opp og forlot hytta og kvinnen. De løsnet på håndjernet og lot døra stå åpen før de dro.

De visste da at politiet hadde begynt etterforskning av saken.

De tre som er tiltalte for kidnappingen har alle, helt eller delvis, erkjent straffskyld for denne.

ANGRER:  Den medtiltalte 38-åringen angrer på hele kidnappingssaken. Foto: Bjørn Langsem
ANGRER: Den medtiltalte 38-åringen angrer på hele kidnappingssaken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer