TRIVELIG AUDIENS:  Kong Harald mottok i audiens i dag Bjørg Gjestvang, enken etter Trond André Bolle som mottok Krigskorset post mortem og parets sønn, Håkon Bolle. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
TRIVELIG AUDIENS: Kong Harald mottok i audiens i dag Bjørg Gjestvang, enken etter Trond André Bolle som mottok Krigskorset post mortem og parets sønn, Håkon Bolle. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.Vis mer

- Skulle likt å dele ut Krigskorset selv

Men nå var ikke Kongen lei seg lenger. Møtte Afghanistan-helter og etterlatte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kong Harald fikk ikke dele ut Krigskorset med sverd 8. mai i år til de tre spesialsoldatene i Afghanistan.

 Men i dag inviterte kong Harald både kaptein Jørg Lian, oberst Eirik Johan Kristoffersen og kona og sønnen til omkomne orlogskaptein Trond Bolle hjem til Slottet.

Og der ga Kongen klart uttrykk for at han ville ha vært til stede selv under minnehøytideligheten på Akershus Festning frigjøringsdagen.

- Skulle likt å dele ut selv - Han sa at han skulle ha likt å dele ut Krigskorset selv. Jeg tror han kalte det en misforståelse at han ikke var der, men jeg er ikke helt sikker på hvilket ord han brukte. På Toten er det sånt vi kaller en glipp, for da høres det ikke så alvorlig ut, sier Bjørg Gjestvang til Dagbladet.

 SEREMONIEN:  Kong Harald fikk ikke være tilstede da Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon tok imot krigskorset med sverd søndag på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle på Akershus Festning 8. mars i år. Det var forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg som utmerkelsen post mortem. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX.
SEREMONIEN: Kong Harald fikk ikke være tilstede da Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon tok imot krigskorset med sverd søndag på vegne av ektemannen og faren Trond André Bolle på Akershus Festning 8. mars i år. Det var forsvarssjef Harald Sunde og statsminister Jens Stoltenberg som utmerkelsen post mortem. FOTO: ERLEND AAS, SCANPIX. Vis mer

Hun og sønnen Håkon Bolle er enige om at de har hatt en veldig fin dag når de oppsummerer besøket på Slottet i bilen på vei hjem til Lena.

Det vakte sterke reaksjoner da det var forsvarssjef Harald Sunde og Jens Stoltenberg - og ikke Kongen - som delte ut den høyest rangerte utmerkelsen i Norge.

Beklaget Tre dager seinere ringte statsministeren selv til Kongen for å bekrefte at han fra nå av er invitert til Krigskorset-seremonier samtidig som han beklaget at det ble feil det som skjedde 8. mai i år.

Og i dag var ikke Kongen lei seg lenger.

 HEDRET IN MORTEM:  Orlogskaptein Trond André Bolle ble drept av en veibombe på tjeneste i Afghanistan i juni 2010. Foto: PRT Meymaneh/SCANPIX.
HEDRET IN MORTEM: Orlogskaptein Trond André Bolle ble drept av en veibombe på tjeneste i Afghanistan i juni 2010. Foto: PRT Meymaneh/SCANPIX. Vis mer

Både Bjørg Gjestvang og sønnen Håkon Bolle har gode og varme minner etter den 15 minutter lange audiensen.

- Jeg har jo sett at han er en varm og koselig fyr som er opptatt av familie og de nære ting, slik som oss andre. Det var jo veldig tydelig nå etter Utøya.

Spurte om skøyteløper - Spurte Kongen deg om noe spesielt fra dagliglivet ?

- Alt jeg har hørt om at han er så idrettsinteressert, stemmer jo. Han spurte om om jeg er i familie med Alv Gjestvang (Norges beste skøytesprinter på 1950- og -60-tallet). Og da fikk han vite at det er fetteren til mor. Vi hadde en veldig behagelig prat sammen, sier Bjørg Gjestvang.

 MØTE PÅ SLOTTET:  Kong Harald og Håkon Bolle hilser på hverandre på Slottet mandag. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
MØTE PÅ SLOTTET: Kong Harald og Håkon Bolle hilser på hverandre på Slottet mandag. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer

Hun var litt nervøs på forhånd.

- Vi lurte på hvordan vi skulle hilse. Like før vi kom inn sa adjutanten til oss at vi skulle si «God dag, deres Majestet». Og etter det gikk det av seg selv. Et kvarter gikk veldig fort før det ringte ei klokke, sier hun om møtet på Slottet.

- Stolt at pappa Også Håkon (blir 11 i høst) var litt nervøs, men det var før praten kom i gang. 

- Han spurte hvordan det gikk på skolen og hva jeg likte best der. Da svarte jeg gym og svømming. Og så spurte han om hvordan det var da jeg tok i mot medaljen til pappa. Og da svarte jeg at jeg var ganske stolt av pappaen min, sier Håkon til Dagbladet.

 MØTE PÅ SLOTTET:  Kong Harald  mottok i audiens på Slottet mandag kaptein Jørg Lian i forbindelse med tildelingen av Krigskorset med sverd. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
MØTE PÅ SLOTTET: Kong Harald mottok i audiens på Slottet mandag kaptein Jørg Lian i forbindelse med tildelingen av Krigskorset med sverd. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer

- Da vi skulle gå, sa han at «du blir en bra kar» eller noe slikt. Han var en grei fyr, oppsummerer Håkon Bolle.

I morgen har han lovet å fortelle klassen på Hoffsvangen skole om møtet med Kongen.

- Imponert over Kongens innsikt Også kaptein Jørg Lian og oberst Eirik Johan Kristoffersen hadde hvert sitt kvarters audiens med kong Harald på Slottet i dag.

- Det var en særdeles hyggelig audiens. Kongen var opptatt av detaljer i forbindelse med operasjonene i Afghanistan generelt og utfyllende info fra mitt ståsted om bakgrunnen for tildelingen av Krigskorset spesielt, skriver oberst Eirik Johan Kristoffersen i en sms til Dagbladet i kveld.

 MØTE PÅ SLOTTET: . Kong Harald  mottok i audiens på Slottet mandag oberst Eirik Johan Kristoffersen i forbindelse med tildelingen av Krigskorset med sverd. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX.
MØTE PÅ SLOTTET: . Kong Harald mottok i audiens på Slottet mandag oberst Eirik Johan Kristoffersen i forbindelse med tildelingen av Krigskorset med sverd. FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX. Vis mer

- Jeg ble imponert over Kongens innsikt og forståelse for effekten av spesialoperasjoner i forhold til situasjonen i Afghanistan, skriver oberst Kristoffersen.