Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skulle lure Quick

En nær venn av seriemorderen Thomas Quick skulle lure Quick til å røpe detaljer om hvor han hadde dumpet liket av Therese Johannessen (9). Nå står den 23 år gamle mannen fram og avslører politiets arbeidsmetoder. Avsløringen kan få betydning for den videre Quick-etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nære vennen føler seg truet på livet av den svenske seriemorderen, blant annet fordi han må fortsette å sone på samme avdeling på Säter sykehus. Derfor har han anmeldt forholdet til den svenske justisombudsmannen.

I et fem siders langt håndskrevet brev forteller svensken hvordan han hjalp Thomas Quick med å rømme fra sykehuset. Han forteller om politijakten, hvordan han overga seg, og hvordan han seinere ble vervet som politiagent.
Norsk politi har neppe kjent til sine svenske kollegers metoder. Quick-vennens avsløringer kan åpenbart få konsekvenser for den videre etterforskningen. Får Quick vite at politifolkene har forsøkt å lure ham, kan det innvirke på samarbeidet med Quick-etterforskerne.

Flukten

23-åringen forteller at han hadde svært dårlig selvbilde da han kom til Säter sykehus våren 1994. Her fikk han god kontakt med Thomas Quick, som bare presenterte seg som Sture.

- Han ble som en far for meg. Først seinere forsto jeg at han var forelsket i meg, skriver 23-åringen.

Thomas Quick hadde fortalt ham at han sonet dom etter et bankran. Under samtalen foreslo Quick at de kunne begå et bankran sammen, men da måtte 23-åringen hjelpe ham å flykte.

- Han forklarte meg hvor jeg kunne finne et avsagd haglgevær og ammunisjon.

- Da jeg hadde plukket ham opp, og vi sto alene ute i skogen, tok Quick fram en radio. På nyhetene sa de at det var slått riksalarm etter at massemorderen Thomas Quick hadde rømt fra Säter sykehus, skriver 23-åringen.

Agent

Seinere fikk 23-åringen høre på radioen at åtte politimenn med maskinpistoler jaktet på dem. Da foreslo han at han skulle få tak i en bil, noe Quick var enig i. I stedet løp han direkte til politiet og røpet hvor Quick befant seg. Seinere ble de plassert på samme avdeling på Säter sykehus.

I ettertid ble 23-åringen vervet som politiagent.

- De ba meg brevveksle med Quick og oppfordret meg til å få ham til å skrive om de mange uoppklarte drapene han er mistenkt for. Jeg gjorde dette i håp om å få mildere straff og leverte derfor brevene fra Quick til politiet. Seinere har jeg måtte peke ut stedet hvor Quick hadde gjemt haglgeværet jeg hentet før flukten. Jeg er også detaljavhørt om alt jeg vet om Thomas Quick, skriver 23-åringen i sin anmeldelse til den svenske justisombudsmannen.

Hele Norges coronakart