Skulle meditere - nå har Acem kranglet i 25 år

Styrtrik meditasjonsorganisasjon i heftig krangel om asylmottak.

IRRITERT NABO: - Hadde de hatt moral, hadde de tatt hensyn til omgivelsene, sier Inger Beate Mellgren, som er nærmeste nabo til asylmottaket som drives på Acems eiendom på Hvalstad i Asker.Foto: Bjørn Langsem
IRRITERT NABO: - Hadde de hatt moral, hadde de tatt hensyn til omgivelsene, sier Inger Beate Mellgren, som er nærmeste nabo til asylmottaket som drives på Acems eiendom på Hvalstad i Asker.Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Asylmottaket på Hvalstad i Asker har i mange år vært en gjenganger i nyhetene, som da det i 2008 ble avfyrt skudd mot mottaket. De færreste vet at det er meditasjonsorganisasjonen Acem som eier bygningene hvor asylsøkerne innlosjeres.

Herfra kommer mye av inntektene som har finansiert en enorm eiendomsoppbygging i Norge og i utlandet.

Sinnrikt system Slik Dagbladet avslørte i helga, har professorene som leder den ideelle organisasjonen bygget opp en skjult eiendomsformue i Norge, Tyskland, Taiwan, Spania, Nederland, Storbritannia, Sverige Danmark og Den dominikanske republikk.

Et sinnrikt system med stiftelser, foreninger og lignende i de enkelte landene, gjør likevel at det er liten eller ingen eiermessig tilknytning mellom den norske organisasjonen Acem og de utenlandske eiendommene.

Nettoverdier på 112 millioner kroner i Acems norske regnskap er trolig mye høyere i virkeligheten, fordi regnskapene er basert på opptil 35 år gamle innkjøpspriser.

Acems årsregnskaper har til nå vært utilgjengelige for offentligheten, selv om organisasjoner med verdier over 20 millioner kroner er lovforpliktet til å sende årsregnskapet inn til Regnskapsregisteret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer