Skulle omskjæres - ble vasket

Dugjin (16) var i narkose, barbert og klar for kniven. Men på operasjonsstua bestemte kirurgen seg for ikke å omskjære ham likevel. Gutten ble vasket nedentil - og sendt hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren, Selmon Gashi, gikk flere runder i korridorene på Gjøvik sykehus for å roe seg ned. At legen i siste sekund nektet å bruke kniven, fatter han ikke.

Etter forundersøkelse på sykehuset var sønnen lovet omskjæring 2. desember. Den funksjonshemmede 16-åringen hadde forberedt seg mentalt på operasjonen.

Gutten er hjelpetrengende og faren ba om omskjæring av hygieniske årsaker.

Religion-fysj

- Sønnen min var redd, og jeg fulgte ham inn i operasjonsstua til han var bevisstløs av narkosen. Så ble jeg bedt om å gå ut. Etter noen få minutter kalte kirurgen meg inn igjen. Han sto der i sin hvite frakk og sa: «Nei, jeg opererer ikke. Gutten har en helt bra penis, og jeg omskjærer ikke på grunn av religion.»

- Jeg nevnte at dette ikke har med religion, men med hygiene å gjøre. Hvorfor lovet dere omskjæring etter forundersøkelsen? spurte jeg. Legen svarte: «Dessverre, dette er et ferdig tema.»

Overfor Dagbladet navngir Gashi to leger som skal ha sagt at de nektet å gjøre religiøse omskjæringer. De skal ha hatt vanskelig for å tro Gashi på at omskjæringen av sønnen ikke var rituell.

- Dette har vært forferdelig. Dugjin lå der, klar for kniven. Og så sier legen: Nei takk, dette gjør ikke jeg. Sønnen min har protestert og spurt hvorfor han fikk narkose uten å bli operert. Jeg har måttet svare at dette bestemmer ikke vi.

- Vær glad!

- Har familien grunn til å føle seg lurt siden de først fikk ja til omskjæring, så nei ved operasjonsbordet? Sykehusets avdelingsoverlege Bjørn Høvik, som ikke var med på nesten-inngrepet, snur på problemet:

- Jeg synes de burde være glade for at vi fant ut at operasjon ikke var nødvendig.

Han bekrefter episoden, men benekter at sykehuset denne gangen eller andre ganger har avvist religiøst begrunnede omskjæringer.

- Beklager dere episoden, som har vært en påkjenning for familien?

- Her har det vært en kommunikasjonssvikt som åpenbart har med språklig bakgrunn å gjøre. Det er beklagelig, svarer Høvik.

Det var ingen kommunikasjonssvikt mellom Dagbladet og den velartikulerte Selmon Gashi.