Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skulle ønske at SOS Rasisme la fram bevisene sine

Regjeringsadvokaten ba om at SOS Rasisme ble dømt til å betale 6,8 millioner, da de ikke møtte i Haugaland tingrett.

SAKSØKT FOR 6,8 MILLIONER: SOS Rasisme er saksøkt for 6,8 millioner kroner av staten for medlemsjuks. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKSØKT FOR 6,8 MILLIONER: SOS Rasisme er saksøkt for 6,8 millioner kroner av staten for medlemsjuks. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå har vi gjennomført en kort forhandling i Haugaland tingrett. SOS Rasisme møtte ikke, så da ble det en sesjon der vi presenterte våre bevis. Det blir sannsynlig avsagt en fraværsdom, sier regjeringsadvokat Helge Røstum til Dagbladet.

Staten saksøkt SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner ifjor. Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) mener organisasjonen har fått pengene feilaktig utbetalt, etter å ha innrapportert for høye medlemstall i 2007 og 2009.

Dermed mottok organisasjonen millioner av kroner i uberettigede tilskudd, ifølge regjeringsadvokaten.

I tillegg mener BLD at organisasjonen har nektet å vise fram regnskapene sine for 2008, og  har trukket hele støtten for dette året.

• Har du informasjon om denne saken? Send en epost til eff@dagbladet.no.

Hevder nazister står bak SOS Rasisme har tidligere uttalt at de fulgte samme praksis også i tidligere år, men disse er ikke en del av rettssaken.

SOS Rasisme har flere ganger hevdet at tidligere støttegivere driver en «heksejakt» og at «nazister» har stått bak anklagene mot dem.

MILLIONSTØTTE: SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte fra slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
MILLIONSTØTTE: SOS Rasisme mottok over 40 millioner kroner i offentlig støtte fra slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer

- Ideelt sett, så hadde vi ønsket at SOS Rasisme hadde møtt og lagt fram bevisene sine, sier Røstum.

Ingen møtte Ifølge NRK sendte SOS rasisme en epost til Haugesund tingrett om at de ikke vil dukke opp i dag. Dommeren utsatte likevel rettssaken med en halv time for å se om noen dukket opp, melder Haugesund Avis.

Som følge av at de ikke stilte i retten, ba regjeringsadvokaten om en fraværsdom.

Det betyr trolig at SOS Rasisme blir dømt til å betale tilbake 6,8 millioner kroner til BLD. Dette kommer i tillegg til de 9,7 millionene de i fjor ble dømt å betale til bake til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Denne dommen er anket.

Krevde lukket rett Lørdag skrev Dagbladet om hvordan SOS Rasisme planlegger å kreve lukket rett når søksmålet behandles i Haugaland tingrett. De ønsket også å avskjære et av statens vitner, ifølge sluttinnlegget som var sendt retten.

I går skrev Dagbladet om at SOS Rasismes advokater trakk seg på grunn av manglende betaling for jobben de gjorde. Ifølge en uttalelse på SOS Rasismes hjemmesider stod de derfor uten advokat, og antydet at de ikke ville møte i retten i dag.

- Det er svært beklagelig at vi ikke får prøvd vår sak i retten, skrev organisasjonen i en uttalelsen.

Politiet etterforsker I fjor politianmeldte BLD SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndigheter. Saken etterforskes, men er trolig ikke ferdig før neste år.

SOS Rasisme mottok over 40 millioner millioner kroner i offentlig støtte fra fellesskapet på slutten av 90-tallet og utover 2000-tallet. Pengene ble i hovedsak bevilget fra ulike departementer, kommuner og statlige støtteordninger.

Den høye støtten ble utløst av at SOS Rasismes oppga rekordhøye medlemstall. Dagbladet avslørte sommeren 2010 at medlemstallene var oppblåste, og blant annet innehold en rekke falske navn og navn på personer som hevdet de ikke hadde meldt seg inn.

DESTRUERT: Åstedsgranker Asgeir Bjørgum ved Majorstua politistasjon sikrer bevis i SOS Rasisme-saken på funnsted ved Sognsvann i Nordmarka. Dokumentene ble ødelagt for å unndra dem politiets etterforskning, ifølge to tidligere aktivister. Foto: Jacques Hvistendahl
DESTRUERT: Åstedsgranker Asgeir Bjørgum ved Majorstua politistasjon sikrer bevis i SOS Rasisme-saken på funnsted ved Sognsvann i Nordmarka. Dokumentene ble ødelagt for å unndra dem politiets etterforskning, ifølge to tidligere aktivister. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer